
FreshRecruitment
Met de populariteit van plantaardig, is de oude technologie fermentatie ook weer in de spotlight. Welke ontwikkelingen zijn gespot de afgelopen jaren? Wat doen startups? Welk onderzoek vindt plaats?
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie, Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks en Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad.
De Nederlandse startup Vivici produceert wei-eiwit via precisiefermentatie. CCO Simon Penfold en CTO Marcel Wubbolts vertellen over de voordelen van de verbinding met oprichters dsm-firmenich en Fonterra, en de potentie van hybride producten.
Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.
Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen leggen hiervan kan lang zijn. Hoe gaan kleine producenten hiermee om, hoe hebben zij dit aangepakt en welke 10 tips hebben zij? VMT vroeg het aan 7 startupondernemers.
STARTUP BELICHT - Koffie is steeds vaker onderwerp van discussie. Vanwege de stijgende prijs, duurzaamheidsredenen en eventuele nadelige gezondheidseffecten. Startup Earthshake produceert daarom een koffievervanger van paddenstoelen. Door de functionele eigenschappen zijn de paddenstoelen een goede vervanger voor koffie, stelt oprichter Sophie Nijeboer. VMT sprak met haar over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen.
Flora Food Group had de doelstelling om een papieren verpakking voor de plantaardige boter te ontwikkelen. Een papieren verpakking voor een vettig product is niet makkelijk. Om dit voor elkaar te krijgen, werkte Flora samen met verschillende partners. Hoe loopt de verpakking een jaar na introductie?
"Clean label - dat betekent geen additieven zoals de veelgebruikte methylcellulose, een goede bite en een hoog eiwitgehalte." Volgens Lukas Böni, mede-oprichter van Planted onderscheiden de vleesvervangers van zijn bedrijf zich door deze 3 aspecten. Nu de vraag naar minder bewerkte vleesvervangers toeneemt, is het Zwitserse bedrijf al voorgesorteerd om hieraan te voldoen.
Consumptie vlees en zuivel blijft dominant, verschuiving richting meer plantaardig gaat langzaam. Diepgewortelde gewoonten rondom de consumptie van dierlijke producten, weinig kookvaardigheden en een voedselomgeving geënt op dierlijke eiwitten werken niet mee.
Those Vegan Cowboys ontwikkelt niet-dierlijke caseïne die toepasbaar is in plantaardige kazen én die de functionaliteit van traditionele dierlijke kaas verbetert. Dit jaar zijn er belangrijke mijlpalen: de eerste proeverijen in Nederland, verdere opschaling en toetreding tot de Amerikaanse markt.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van maart: Duvel introduceert limited-edition Duvel Imperial Blond, Nescafé en KitKat introduceren KitKat Mocha, en Old Amsterdam introduceert kaasbitterballen bij McDonald's.
Waaraan moet je voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? De Food Safety by Design-benadering.
Innovatie in food is risicovol. Naar schatting zijn 70-80% van de gelanceerde producten niet succesvol (1). Daarnaast worden veel innovaties nooit gelanceerd. Deze stranden vaak al gedurende de opschalingsfase. In dit artikel komen kritische aspecten aan bod die de kans op het lanceren van innovaties kunnen vergroten.