Laat papier achter en stap over op een slimme fabriek

Laat papier achter en stap over op een slimme fabriek
De workflow voor het onderhoudspersoneel van industriële installaties wordt slimmer en efficiënter.

Hoe stap je over op een slimme, digitale onderhoudsoplossing in de fabriek? In dit artikel wordt uitgelegd hoe fabriekseigenaren geholpen worden met digitale tools.

Bij het onderhoud en de reparatie van industriële installaties wordt een enorme hoeveelheid gegevens gegenereerd. Dit is precies waar het onderhoudspersoneel zijn werk doet: direct in de fabriek. Om de gegevens zo nauwkeuring mogelijk te documenteren, is het van belang deze zonder omwegen of tijdsverlies vast te leggen.

Tot niet zo lang geleden bestonden onderhoudslogboeken voor fabrieken uit uitgebreide papieren lijsten die met de hand werden ingevuld en in archiefkasten werden gearchiveerd. Deze manier van werken leidt tot uitdagingen, zoals het niet aanwezig zijn van de juiste lijst op locatie of het verloren gaan van een deel van de inhoud bij elke analoge overdracht. Digitale tools helpen fabriekseigenaren om al deze real-time gegevens op één plaats op te slaan, waardoor papier overbodig wordt. Een oplossing die niet alleen duurzaam is, maar ook een stuk efficiënter.

Wij zorgen voor een continu verbeterde balans rondom installaties”

Het papieren spoor achterlaten

Bij Bilfinger zijn we ‘asset management’ gericht; wij zorgen voor een continu verbeterde balans rondom installaties als het gaat om kosten, prestaties en risicobeheersing. Papieren lijsten vol gegevens kunnen meer doen dan alleen maar ruimte innemen. Om er echt inzicht in te krijgen, moeten ze worden geanalyseerd. Dat kan alleen met enorme inspanningen als het gaat om fysieke mappen en schriftelijke rapporten, wat veel kostbare tijd en moeite kost. Door papier achter u te laten en over te stappen op een slimme digitale oplossing wordt de workflow voor het onderhoudspersoneel van industriële installaties slimmer en efficiënter.

Dankzij directe digitale registratie kan alle informatie op elk moment worden opgevraagd om verder te worden verwerkt. Deze rapportages geven de gebruiker inhoudelijke meerwaarde en stellen beide partijen in staat om er conclusies uit te trekken; bijvoorbeeld het identificeren van zwakke punten en het optimaliseren van de onderhoudsstrategie. Een digitale oplossing die dit biedt is de beproefde BMC@Work app van Bilfinger.

Dankzij directe digitale registratie kan alle informatie op elk moment worden opgevraagd om verder te worden verwerkt.
Dankzij directe digitale registratie kan alle informatie op elk moment worden opgevraagd om verder te worden verwerkt.

Onderhoud slim maken

Voordat de onderhoudsmonteur zijn werkorder ontvangt in de BMC@Work app, wordt er een ticket aangemaakt voor het benodigde onderhoud in het notificatieportaal, zoals BMC@Note. Dit dashboard geeft een overzicht van al het uit te voeren onderhoud, waardoor hij of zij eenvoudig kan zoeken met behulp van verschillende filters en de status van specifieke klussen kan volgen.

Vervolgens kan de werkvoorbereider de planningstool gebruiken om de beschikbare middelen te controleren en de taakstappen te plannen voordat het onderhoud wordt ingepland. Zodra de taak is toegewezen aan de beoogde arbeidskracht, ontvangt de onderhoudsmonteur de werkopdracht rechtstreeks op zijn smartphone of tablet.

Veilige werkomgeving

Omdat veiligheid van het grootste belang is in industriële installaties, moet elke onderhoudsmonteur een Last Minute Risk Assessment (LMRA) uitvoeren voordat hij of zij met het werk begint. Zelfs het gehele systeem van werkvergunningen wordt ondersteund in de applicatie. Hiermee wordt gecontroleerd of er sprake is van een veilige werkomgeving. Als dit niet het geval is, kunnen meldingen van gevaarlijke situaties of bijna ongevallen op elk moment direct in de app worden ingediend.

Zodra de onderhoudsmonteur verifieert dat de werkomgeving veilig is, kan het werk beginnen. Met behulp van de BMC@Work app ziet de onderhoudsmonteur de werkorder en de verschillende taken die moeten worden uitgevoerd. Hij of zij kan rapporten maken, taken na afloop van de checklist afvinken, direct in de applicatie gemaakte foto’s bijvoegen en gebruikt materiaal scannen via de barcodescanner om de voorraad bij te houden. De onderhoudsmonteur registreert de tijd die per taak wordt besteed in de applicatie, wat nodig is voor verdere analyse van de efficiëntie van de organisatie. Dit alles resulteert in een vermindering van de werkdruk en het duurzame voordeel dat er geen papier wordt gebruikt.

Analyses gebaseerd op feiten

Nu alle relevante onderhoudsgegevens digitaal beschikbaar gaan zijn, kan de reliability of maintenance engineer nog beter zijn of haar werk doen. Analyses zijn veel meer gebaseerd op feiten en daarnaast zijn veranderingen in het werkproces, bijvoorbeeld verbeterde onderhoudsplannen, direct operationeel doordat de BMC@Work app deze rechtstreeks vanuit het onderhoudssysteem oppakt.

Regelmatige en constructieve feedback rechtstreeks vanuit het veld is van cruciaal belang ”

Een intuïtieve oplossing voor elke markt

Een hindernis bij efficiënt en effectief samenwerken is gemakzucht. Het basisidee van de app was dan ook om de onderhoudsmonteur op een efficiënte en intuïtieve manier alle benodigde orderinformatie te verschaffen. Dit betekent dat de ontwikkeling van de software niet IT-gedreven was, maar juist vanuit het oogpunt van de onderhoudsmonteur. Regelmatige en constructieve feedback rechtstreeks vanuit het veld is van cruciaal belang en heeft ervoor gezorgd dat de app voldoet aan de behoeften van de gebruikers, maar omdat de software in eigen beheer is blijft Bilfinger deze door ontwikkelen.

Deze digitale oplossing heeft zich niet alleen intern bij Bilfinger bewezen, talloze klanten in de industriële sector werken al jaren succesvol met de BMC@Work app. De app is toepasbaar in elke markt en zou met name klanten in de voedingsmiddelenindustrie goed van pas komen, omdat je de strenge hygiënenormen waar het productieproces aan moet voldoen direct in de app op een rijtje kunt zetten. Dit maakt het voor de onderhoudsmonteur gemakkelijk om de regels en voorschriften voor specifieke onderdelen van het productieproces te zien wanneer ze een werkorder ontvangen. Dit zorgt ervoor dat het werk correct en in overeenstemming met de hygiënenormen wordt uitgevoerd.

In tijden van snelle digitalisering zullen archieven vol papier binnenkort alleen nog de rest van hun bewaartermijn overleven. Data is niet alleen het nieuwe goud, het zorgt er ook voor dat industriële dienstverleners hun installaties efficiënter kunnen onderhouden.

Dit artikel is gesponsord door Bilfinger Tebodin.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.