Food Future Event 2020: zijn consumentenwensen en retaileisen nog bij te benen?

Het wensenlijstje van de consument anno 2020 is oneindig en het eisenpakket van de foodretail kolossaal. Is het op de markt brengen van een nieuw product dat aan alle eisen voldoet welhaast onmogelijk geworden? Dit vraagstuk staat centraal op het Food Future Event op 10 september.

Directies van voedingsmiddelenbedrijven staan met hun productontwikkelaars en kwaliteitsmanagers voor de buitengewone opgave zoveel mogelijk consumentenwensen te vervullen. Kan een product gezond, duurzaam, lekker, betaalbaar, voedzaam, transparant, clean label, plantaardig, biologisch, palmolievrij, lang houdbaar, allergeenvrij, emissievrij, plasticvrij, suikervrij, laag in zout, glutenvrij, vega(n), ethisch verantwoord, integer, vezelrijk, minimaal bewerkt, traceerbaar en voedselveilig tegelijk zijn? Dat is de centrale vraag op het Food Future Event.

Verenigen

Is het mogelijk om op zijn minst een aantal van deze criteria in één product te verenigen? Welke dilemma’s komen ontwikkelaars tegen, welke kwaliteits- en voedselveiligheidsissues duiken op en hoe gaan zij hiermee om? Het Food Future Event van VMT op 10 september 2020 geeft u in één dag een update. Ook wordt tijdens het event de Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt aan een voedingsmiddelenbedrijf dat met een product aantoonbaar bijdraagt aan een gezonder en/of duurzamer voedingspatroon.

Tijdens het plenaire programma geven (internationale) sprekers uit de industrie en experts hun visie. Tijdens de breakoutsessies in de middag geven vooruitstrevende voedingsmiddelenbedrijven hun visie op de ontwikkelingsuitdagingen voor R&D en kwaliteitsmanagement.

De thema’s en highlights Food Future Event 2020

Is de voedingsindustrie de sleutel tot de redding van de wereld? De productie van voedsel bepaalt hoe onze steden, landschappen, politiek, sociale levens, economie en onze ecologische footprint eruit zien. Dat leidt nu tot uitputting van het systeem, maar hoe kunnen we de invloed van food aanwenden om de wereld te verbeteren? De Britse schrijver en docent Carolyn Steel van onder meer ‘De Hongerige Stad’ (2011) schetst oplossingen vanuit haar nieuwe boek Sitopia – How food can save the world.

Hoe Unilever’s met het nieuwe Unilever Foods Innovation Centrein Wageningen innovatie en productontwikkeling versnelt.Welke antwoorden worden in deze nieuwe ‘bijenkorf’ geformuleerd op de vraagstukken rondom groeiende consumentenwensen, klimaatverandering, voedselverspilling en gezondheid? Serpil Tascioglu, Director R&D Foods Transformation, licht toe hoe er wordt samengewerkt met alle stakeholders.

Gezondheids- en duurzaamheidseisen vanuit consument en retail:hoe kunnen producenten rekening houden met sociale en culturele aspecten rondom voeding? Learnings & lessons voor de voedingsmiddelenindustrie door Hilje van der Horst, Universitair hoofddocent bij Wageningen Universiteit & Research.

Hamburger-etenIs minder of geen vlees de oplossing?Vleesproducenten, ontwikkelaars van hybride producten en vleesvervangende producten delen hun inzichten rondom plantaardig.

MachineZijn minimaal bewerkte producten van alternatieve eiwitten mogelijk?Hoe spelen productontwikkelaars in op paradoxale consumentenwensen: voedingsmiddelen op basis van alternatieve eiwitten en toch minimaal bewerkt?

politiekdebat3Debat: voedselveiligheid van onbewerkte en minimaal bewerkte voedingsmiddelen:welke voedselveiligheidsrisico’s liggen er op de loer bij deze groeiende consumententrend? Illustratie met sprekende voorbeelden vanuit kwaliteitsmanagement. Hoe kan de industrie uitleggen waarom en welke bewerkingen nodig zijn voor een veilig product.

De opschaalbaarheid van duurzaamheid. Veel duurzame productalternatieven beginnen als een klein en vriendelijk initiatief. Maar echt verschil te kunnen maken, moeten deze ‘aaibare’ en ‘feelgood’ initiatieven worden opgeschaald of worden omarmd door grote partijen. Hoe dan?

houdbaarheidsdatumVoedselverspilling versus houdbaarheid en food safety. Reststroomverwerking is een hot topic. Maar hoe ga je om met issues als houdbaarheid, tht-data en voedselveiligheid?

koolhydratenWil de consument méér of minder koolhydraten?En hoe gaan we dat regelen? Producenten en ontwikkelaars delen hun cases met betrekking tot deze consumententrend.

Jaarprijs_Goede Opvoeding_Logo_Zonder_Winnaar_2019Jaarprijs Goede Voeding 2020.Ondernemingen laten binnen deze competitie zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon. De winnaar zet in een presentatie uiteen hoe het tot de ontwikkeling is gekomen van een gezonder product.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.