Trending in 2020: Snelle oplevering nieuwbouw gewenst

Trending in 2020: Snelle oplevering nieuwbouw gewenst

Advies- en ingenieursbureau Bilfinger Tebodin merkt de laatste jaren dat levensmiddelenproducenten hun producten steeds sneller op de markt willen brengen met een hoge leverbetrouwbaarheid en constante kwaliteit. "De vraag uit de markt dwingt tot een flexibeler productieproces en soms uitbreiding van de capaciteit. Bedrijven schakelen ons in om in korte tijd een advies te geven over de bouw- of uitbreidingsmogelijkheden", zegt Aart-Jan Smit.

Bedrijven willen steeds sneller weten of ze gaan investeren in een verbouwing of niet. “Ze willen snel weten wat de investeringskosten (CAPEX) en operationele kosten (OPEX) zullen zijn en wat de terugverdientijd is. Binnen een jaar moet tegenwoordig een nieuwe fabriek kunnen draaien”, geeft Aart-Jan Smit, salesmanager food en pharma bij Bilfinger Tebodin, aan.

Focus

Bilfinger Tebodin voorziet in de vraag naar een kort adviestraject met de zogenoemde Pitstop-aanpak. Smit: “Tijdens de haalbaarheidsstudie maken we gebruik van onze Pitstop-methode. Deze aanpak is ontwikkeld vanuit de Agile - en Lean-gedachte, om gedurende enkele dagen alle stakeholders bij elkaar te zetten. Door focus, zonder te worden afgeleid door de dagelijkse werkzaamheden, worden gezamenlijk scenario’s met kansen en risico’s gedefinieerd, resulterend in een geïntegreerde maatwerkoplossing.”

Snel antwoorden

“Bij een nieuwbouwproject worden onder andere omgevingsvergunningen, benodigde utiliteiten en proces- en lay-outvereisten onder de loep genomen. Tijdens de Pitstop komen in korte tijd antwoorden op de belangrijkste vragen betreffende capaciteit, afmetingen en bouwlagen in relatie tot de in te passen installaties en bedrijfsactiviteiten, de funderingswijze en het automatiseringsniveau. Specialisten op het gebied van bouwkunde, procestechnologie, werktuigbouwkunde, elektro, HVAC, operatie, maintenance en projectmanagement zijn aanwezig om vanaf de start mee te praten over het project.” Bij capaciteitsuitbreiding maakt Bilfinger Tebodin ook gebruik van deze Pitstop-aanpak. Smit: “Bij capaciteitsverhoging speelt bijvoorbeeld de vraag of bestaande productielijnen kunnen worden uitgebouwd of dat geïnvesteerd moet worden in nieuwe machines.”

Concepten

Na de meerdaagse sessie worden alle uitgangspunten vastgelegd en worden verschillende concepten uitgewerkt, een plan van aanpak met specificaties voor de rest van het project, inclusief een gedetailleerde investeringsraming ten behoeve van het toetsen van de businesscase. “Hiermee kan een organisatie dan de markt verkennen en offertes aanvragen”, licht Smit toe.

‘‘Gedurende enkele dagen zetten we alle stakeholders bij elkaar’’

Aart-Jan Smit, salesmanager food en pharma bij Bilfinger Tebodin

Na financiële toetsing kan verdere engineering voortgezet worden zonder onderbreking. “Deze aanpak maakt dat de doorlooptijd van een bouwplan soms wel met een half jaar kan worden teruggeschroefd, zodat een fabriek eerder operationeel kan zijn.”

Duurzaam

De toenemende vraag naar het duurzaam ontwerpen van fabrieken en productielijnen met een hoge efficiency is een andere trend die Bilfinger Tebodin signaleert. “Wij nemen dit standaard mee, we kijken bijvoorbeeld altijd naar afval- en afvalwaterreductie, CO2-reductie, het herbenutten van restwarmte en de inzet van duurzame energiebronnen. Ik vind namelijk dat we het aan onszelf verplicht zijn om met duurzaamheid en ook met circulaire productie voorop te lopen, om impact te hebben. Kijk naar de naam die wij in de wereld hebben als het om babyvoeding gaat. Wij willen dat ook op het gebied van duurzaamheid realiseren”, besluit Smit.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren

Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren

'We hebben de ambitie om internationale netwerken in de voedings- en de gezondheidssector te ontwikkelen', zei Jean de Bethune van de West-Vlaamse ontwikkelingsmaatschappij bij de opening van het Food Innovation Park in Roeselare. 'Voeding moet zorgen dat mensen gezond blijven.'

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de voedselveiligheid aanzienlijk te verbeteren en het risico op besmetting te verminderen.

In gefrituurde producten komen verschillende schadelijke procescontaminanten voor. (Foto: Shutterstock)

Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat...

De voedselindustrie zoekt naar manieren om frituurprocessen gezonder te maken. Dat valt nog niet mee. Naast het hoge vetgehalte in snacks, zitten er in gefrituurde producten namelijk (potentieel) schadelijke procescontaminanten. En dat is niet alleen acrylamide, zo werd de afgelopen 15 jaar duidelijk. In dit artikel lees je welke contaminanten er zijn en hoe je deze door procesoptimalisaties vermindert.

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en Cleaning in Place (CIP) in de fabriek te optimaliseren.

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp naar een praktische invulling is vrij complex. Dit artikel van Hygienic Design Network (HDN) geeft inzicht in alle aspecten. Onderaan een tiental tips.

Een ‘Factory of the Future’ is een ‘Factory With a Future’.

Factory of the Future winnaar Alpro: 'Mensen maken het verschil'

Alpro won dit jaar voor het eerst de Factory of the Future. Cargill en Danone verlengden hun titel voor drie jaar. Bij Alpro komen de food heroes op de eerste plaats. Cargill legt het accent op de betrokkenheid en verantwoordelijk van de medewerkers en Danone op digitalisering.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.