Trending in 2020: Snelle oplevering nieuwbouw gewenst

Trending in 2020: Snelle oplevering nieuwbouw gewenst

Advies- en ingenieursbureau Bilfinger Tebodin merkt de laatste jaren dat levensmiddelenproducenten hun producten steeds sneller op de markt willen brengen met een hoge leverbetrouwbaarheid en constante kwaliteit. "De vraag uit de markt dwingt tot een flexibeler productieproces en soms uitbreiding van de capaciteit. Bedrijven schakelen ons in om in korte tijd een advies te geven over de bouw- of uitbreidingsmogelijkheden", zegt Aart-Jan Smit.

Bedrijven willen steeds sneller weten of ze gaan investeren in een verbouwing of niet. “Ze willen snel weten wat de investeringskosten (CAPEX) en operationele kosten (OPEX) zullen zijn en wat de terugverdientijd is. Binnen een jaar moet tegenwoordig een nieuwe fabriek kunnen draaien”, geeft Aart-Jan Smit, salesmanager food en pharma bij Bilfinger Tebodin, aan.

Focus

Bilfinger Tebodin voorziet in de vraag naar een kort adviestraject met de zogenoemde Pitstop-aanpak. Smit: “Tijdens de haalbaarheidsstudie maken we gebruik van onze Pitstop-methode. Deze aanpak is ontwikkeld vanuit de Agile - en Lean-gedachte, om gedurende enkele dagen alle stakeholders bij elkaar te zetten. Door focus, zonder te worden afgeleid door de dagelijkse werkzaamheden, worden gezamenlijk scenario’s met kansen en risico’s gedefinieerd, resulterend in een geïntegreerde maatwerkoplossing.”

Snel antwoorden

“Bij een nieuwbouwproject worden onder andere omgevingsvergunningen, benodigde utiliteiten en proces- en lay-outvereisten onder de loep genomen. Tijdens de Pitstop komen in korte tijd antwoorden op de belangrijkste vragen betreffende capaciteit, afmetingen en bouwlagen in relatie tot de in te passen installaties en bedrijfsactiviteiten, de funderingswijze en het automatiseringsniveau. Specialisten op het gebied van bouwkunde, procestechnologie, werktuigbouwkunde, elektro, HVAC, operatie, maintenance en projectmanagement zijn aanwezig om vanaf de start mee te praten over het project.” Bij capaciteitsuitbreiding maakt Bilfinger Tebodin ook gebruik van deze Pitstop-aanpak. Smit: “Bij capaciteitsverhoging speelt bijvoorbeeld de vraag of bestaande productielijnen kunnen worden uitgebouwd of dat geïnvesteerd moet worden in nieuwe machines.”

Concepten

Na de meerdaagse sessie worden alle uitgangspunten vastgelegd en worden verschillende concepten uitgewerkt, een plan van aanpak met specificaties voor de rest van het project, inclusief een gedetailleerde investeringsraming ten behoeve van het toetsen van de businesscase. “Hiermee kan een organisatie dan de markt verkennen en offertes aanvragen”, licht Smit toe.

‘‘Gedurende enkele dagen zetten we alle stakeholders bij elkaar’’

Aart-Jan Smit, salesmanager food en pharma bij Bilfinger Tebodin

Na financiële toetsing kan verdere engineering voortgezet worden zonder onderbreking. “Deze aanpak maakt dat de doorlooptijd van een bouwplan soms wel met een half jaar kan worden teruggeschroefd, zodat een fabriek eerder operationeel kan zijn.”

Duurzaam

De toenemende vraag naar het duurzaam ontwerpen van fabrieken en productielijnen met een hoge efficiency is een andere trend die Bilfinger Tebodin signaleert. “Wij nemen dit standaard mee, we kijken bijvoorbeeld altijd naar afval- en afvalwaterreductie, CO2-reductie, het herbenutten van restwarmte en de inzet van duurzame energiebronnen. Ik vind namelijk dat we het aan onszelf verplicht zijn om met duurzaamheid en ook met circulaire productie voorop te lopen, om impact te hebben. Kijk naar de naam die wij in de wereld hebben als het om babyvoeding gaat. Wij willen dat ook op het gebied van duurzaamheid realiseren”, besluit Smit.

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert de afgelopen week gepubliceerde DLG-Trendmonitor: 'Investeringen en Trends in de Voedings- en Drankenindustrie'. Van AI tot dataveiligheid: in dit artikel vind je de trends op een rij.

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de voedselveiligheid aanzienlijk te verbeteren en het risico op besmetting te verminderen.

In gefrituurde producten komen verschillende schadelijke procescontaminanten voor. (Foto: Shutterstock)

Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat...

De voedselindustrie zoekt naar manieren om frituurprocessen gezonder te maken. Dat valt nog niet mee. Naast het hoge vetgehalte in snacks, zitten er in gefrituurde producten namelijk (potentieel) schadelijke procescontaminanten. En dat is niet alleen acrylamide, zo werd de afgelopen 15 jaar duidelijk. In dit artikel lees je welke contaminanten er zijn en hoe je deze door procesoptimalisaties vermindert.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.