Trending in 2020: Weg met dat rokende frituurpannetje

Trending in 2020: Weg met dat rokende frituurpannetje

"Het rokende frituurpannetje in de schuur heeft zijn langste tijd gehad", zegt Paul Vos, directeur van De Korrel Beheer. "Consumenten kiezen steeds meer voor friet uit de oven of de airfryer. Dat is gezonder en daardoor hoeven ze die vieze frituurpan niet meer te gebruiken." De Korrel Beheer levert de coatings waarmee de friet in de oven en in de airfryer knapperig blijft.

Paul Vos zag de trend naar meer friet uit de oven jaren geleden al ontstaan in Amerika. “In Amerika wordt altijd al minder gefrituurd dan in Europa. Het viel me in 2011 op dat twee derde van de Amerikaanse friet voorzien is van een coating. Zo zijn we op het idee gekomen om ons erin te verdiepen en om de coatings naar Nederland te halen. In 2012 hadden we het geluk dat Philips met de airfryer op de markt kwam. Dat heeft de ontwikkeling van friet met een coating in een stroomversnelling gebracht.”

Koolhydraatarme friet

De coating zorgt ervoor dat de friet knapperig blijft, ook als hij in een oven of airfryer bereid wordt. Ook fastfoodrestaurants gebruiken gecoate friet. Dit zorgt ervoor dat de gefrituurde friet krokant blijft onder een warmhoudlamp. En in november bracht schrijver Leon de Winter de koolhydraatarme friet Leon & Leon op de markt. Ook deze is voorzien van een coating van De Korrel Beheer. Friet met weinig koolhydraten is namelijk niet te frituren. Met een coating is deze friet wel te bereiden in een airfryer. Vos vertelt dat een coating altijd is afgestemd op het aardappelras en op de wensen van de klant. “Het ene ras hecht beter dan het andere”, zegt Vos. “En ook de wensen van de klanten variëren. De een wil een dikke korst, de ander juist iets dunner. En soms wil een klant een glutenvrije coating of een coating met kruiden. Dus we kijken altijd naar de wensen van de klant en het aardappelsoort. Daar stemmen we de coating op af.”

‘De airfryer heeft de ontwikkeling van de gecoate friet in een stroomversnelling gebracht’

Paul Vos, directeur van De Korrel Beheer

Hoge luchtsnelheid

Als trend verwacht Vos dat er steeds vaker afscheid genomen wordt van de frituurpan, omdat ovens steeds beter worden. “Zo heeft Samsung een oven van slechts 795 euro op de markt gebracht met een hoge luchtsnelheid”, zegt Vos. “In zo’n oven wordt de friet nog knapperiger. Door de opkomst van dit soort ovens verwacht ik dat consumenten nog betere ervaringen krijgen met friet uit de oven en dat meer mensen afscheid nemen van de frituurpan.”

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van ingrediënten, plantaardig en van AI

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van...

Wat denken consumenten van AI-ontwikkelde producten? Wat verwachten ze van de plantaardige producten? En welk product blijven ze kopen zelfs als de prijs flink stijgt? Lees meer over de 10 trends voor 2025 van Innova Market Insights.

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert een nieuw foodmerk: Jumbo's. Volgens de supermarktketen combineert het merk kwaliteit en betaalbaarheid. De eerste producten onder dit merk zijn een reeks verse maaltijden, sauzen, koffie en ontbijtproducten zoals fruitspreads.

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie directeur bij Cloetta. Wetgeving mag dan ook vaker op wetenschappelijke kennis gebaseerd worden volgens hem. VMT sprak met Ransdorp over de bottlenecks die hij ziet en zijn tips voor andere R&D'ers op gebied van wetgeving. Dit is het zevende artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.