Chef, foodproducent en ondernemer Samuel Levie wil innoveren zonder oogkleppen op

Chef, foodproducent en ondernemer Samuel Levie wil innoveren zonder oogkleppen op
Credit: Lidian van Megen

"We weten niet precies waar we naar op zoek zijn. Kunstenaars, chefs en productontwikkelaars gaan samen op ontdekkingsreis: innoveren zonder oogkleppen op." Dit zegt Samuel Levie over de Low Food Labs. Hij is mede-oprichter van de stichting Low Food en keynote-spreker op het Food Future Event.

Samuel Levie is chef, foodproducent en ondernemer. Hij zal op het Food Future Event op 3 oktober de afsluitende keynote verzorgen.

Levie is mede-oprichter van de stichting Low Food, een stichting die de Nederlandse gastronomie duurzamer wil maken. Onderdeel daarvan zijn de Low Food Labs waar ze samen Flevo Campus culinaire en agrarische kennis combineren met productontwikkeling. Ze focussen op drie thema’s: eiwittransitie, biodiversiteit en voedselverspilling tegengaan.

Innoveren om te innoveren

Levie over de stichting Low Food: “We gooien veel eten weg. Eten te veel dierlijke eiwitten en benutten absoluut niet het botanische potentieel dat Nederland ons biedt. De verbetermogelijkheden zijn dus legio! En tegelijkertijd gaat innovatie vaak langs weinig innovatieve paden. Met Low Food gooien we dit helemaal op z'n kop. We innoveren om het innoveren en geloven dat daar bijzondere casussen uit komen die in de toekomst ook commercieel of maatschappelijke impact maken.” 

Innovatie gaat vaak langs weinig innovatieve paden, met Low Food gooien we dit op z'n kop”

Hybride hotdog

Levie weet wat het is om een product te ontwikkelen waarvan het eindproduct al vaststaat. Dat doet hij met zijn eigen bedrijf. Worstenmakerij Brandt&Levie bestaat meer dan 10 jaar. Hoe blijft hij nieuwe producten ontwikkelen al die jaren? Ze waren er vroeg bij met een hybride worst.

Levie: “Vroeger was innoveren vrijblijvender. We maakten wat we leuk of lekker vonden. Nu zijn er veel meer kaders. Een product moet een doel dienen. We hebben iets nodig zoals een vegan worst dus dan gaan we aan de slag. En dan moet er ook een bepaalde omzet gemaakt kunnen worden. We weten dat we met een bloedworst hotdog niet onze slagerij aan het werk houden, dus dat soort projecten zijn we tegenwoordig niet meer mee bezig. De hybride hotdog is een leuk voorbeeld van een project wat succesvol is. We wisten dat grote instanties zich committeren aan de eiwittransitie. Als wij dan met een knetterlekkere hotdog komen die 40% minder vlees bevat dan heb je en een gaaf product en ook nog iets innovatiefs en lekkers.” 

Vroeger was innoveren vrijblijvender, nu zijn er veel meer kaders”

Nog steeds chef

Hoe brengt Levie de vrijheid die hij had als chef in de productontwikkeling bij Brandt&Levie? “Ik zie mezelf nog altijd als chef. En een deel van de vrijheid kunnen we kwijt in de worst en tegelijkertijd doe ik 10 andere dingen waar ik inspiratie in kwijt kan die niet in een worst past.” 

Keynote over innoveren

Wat betekent het om te innoveren zonder eindproduct in gedachten? Levie zal tijdens zijn keynote lessen over innovatie delen uit de Low Food Labs waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Bekijk het hele programma van het Food Future Event

Meld je direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten
  2. Online campagne moet consumenten meer leren over gebruik supplementen
  3. Duurzame zuivel in Twix? Zo werken FrieslandCampina en Mars samen om dit te bereiken
  4. Danone stopt met Nutri-Score op drinkyoghurts
  5. Quality Time met IJsbrand: Handen wassen een precaire zaak (video)
  6. Voor abonneesExpert geeft 5 tips over 'bos van duurzaamheidswetten': 'Leg dit niet bij één persoon, maar bij een team'
  7. Zo bouwt PeelPioneers een nóg grotere schillenfabriek: 'Uiteindelijk mag niks meer in de verbrandingsoven verdwijnen'
  8. Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen te gaan
  9. Unilever wil met AI productiviteit verhogen
  10. Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet uitspraak
  1. R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor alleen grote bedrijven overblijven'
  2. NVWA schorst erkenning slachthuis vanwege slechte hygiëne
  3. Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2 strategieën de meeste potentie
  4. Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse snackproducenten in op trends
  5. 18/9/2024 en 25/9/2024 | VMT webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'
  6. Pesticidecocktails: zo ga je er in de praktijk mee om
  7. Food Future Event: met Meatable, Verstegen Spices&Sauces en Phycom praten over risico's nemen in productontwikkeling
  8. Voor abonneesGraatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren met hyperspectral imaging
  9. FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning
  10. Productinnovaties augustus: vega parmezaanse kaas, vis- en kreeftsoep en plantaardig visassortiment