Food Law Event: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van de NVWA 

Food Law Event: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van de NVWA 

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens het Food Law Event op 4 juni zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.  

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving en een update vanuit het ministerie van VWS.  

Voedings- en gezondheidsclaims

Voedings- en gezondheidsclaims worden steeds geliefder bij producenten. Logisch, want producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Als je product bepaalde voordelen heeft, wil je die natuurlijk naar de consument communiceren. Maar wist je dat niet zomaar over alles geclaimd mag worden? Je zult je moeten houden aan de Europese verordening en kunt alleen kiezen uit claims die zijn toegestaan door de Europese Commissie. En zelfs dan zijn er strenge spelregels omtrent de bewoordingen die gebruikt mogen worden.  

De NVWA licht toe hoe zij claims controleren en waar de komende tijd de focus ligt voor de NVWA”

Précon en de NVWA 

In deze sessie komt het hele traject aan bod. Van het brainstormen over welke claims interessant zijn voor jouw product tot aan de check om te zien of je de gewenste claim kunt voeren. En is het antwoord ‘ja’, onder welke voorwaarden mag zo’n claim dan gebruikt worden? Ellis van Diermen neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee in de wettelijke kaders bij claims en de stappen die je als producent moet nemen om zonder risico’s je reclame-uitingen te maken. Rosanne Hendriksen en Stefanie Schoss lichten toe hoe zij claims controleren en waar de komende tijd de focus ligt voor de NVWA. En let op, deze sessie is interactief! 

Food Law Event

Dit onderwerp wordt uitgebreid behandeld door drie sprekers. Allereerst Ellis van Diermen, consultant bij Précon. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Ellis van Diermen.  

Vervolgens twee sprekers vanuit de NVWA. Rosanne Hendriksen, Projectleider Bijzondere Eet- en Drinkwaren bij de NVWA en Stefanie Schoss, Senior inspecteur toezichtontwikkeling voedselveiligheid bij de NVWA. Bekijk hier de LinkedIn profielen van Rosanne Hendriksen en Stefanie Schoss

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?   

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe je dat  

Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe...

Op gebied van verpakkingen komen er wetten als de SUP en PPWR op de voedingsindustrie af. Wat is de laatste stand van zaken? Hoe kunnen producenten hiermee omgaan en zich hierop voorbereiden? En hoe gaat producent Upfield om met het verduurzamen van voedselveilige verpakkingen? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Jasmin Buijs (Axon Advocaten) en Carlo Bulkmans (Upfield) meer over dit onderwerp.

Goed voorbereiden op een inspectie? Dit zijn tips vanuit de NVWA  

Goed voorbereiden op een inspectie? Dit zijn tips vanuit de NVWA

Waar moet je als kwaliteitsmanager op letten tijdens een inspectie? Welke rechten en plichten heb je als bedrijf? En hoe zorg je voor de beste voorbereiding van zo'n inspectie? Tijdens het Food Law Event op 4 juni geven Silvia Gawronski (Van Traa), Frans Henderikx (NVWA) en Willem Kortland (Do-It Organic) antwoord op deze en meer vragen.

Beeld: Shutterstock

Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit...

Sommige voedselproducenten beschouwen wetgeving als vertragende factor voor voedseltransitie en innovatie. Bijvoorbeeld op gebied van kweekvlees, novel foods, GGO's en functionele voeding. Waar liggen de 'mitsen en maren' op gebied van wetgeving? En waar liggen kansen voor voedselproducenten? Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, vertelt tijdens het Food Law Event op 4 juni meer over dit onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.