Food Law Event: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van de NVWA 

Food Law Event: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van de NVWA 

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens het Food Law Event op 4 juni zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.  

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving en een update vanuit het ministerie van VWS.  

Voedings- en gezondheidsclaims

Voedings- en gezondheidsclaims worden steeds geliefder bij producenten. Logisch, want producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Als je product bepaalde voordelen heeft, wil je die natuurlijk naar de consument communiceren. Maar wist je dat niet zomaar over alles geclaimd mag worden? Je zult je moeten houden aan de Europese verordening en kunt alleen kiezen uit claims die zijn toegestaan door de Europese Commissie. En zelfs dan zijn er strenge spelregels omtrent de bewoordingen die gebruikt mogen worden.  

De NVWA licht toe hoe zij claims controleren en waar de komende tijd de focus ligt voor de NVWA”

Précon en de NVWA 

In deze sessie komt het hele traject aan bod. Van het brainstormen over welke claims interessant zijn voor jouw product tot aan de check om te zien of je de gewenste claim kunt voeren. En is het antwoord ‘ja’, onder welke voorwaarden mag zo’n claim dan gebruikt worden? Ellis van Diermen neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee in de wettelijke kaders bij claims en de stappen die je als producent moet nemen om zonder risico’s je reclame-uitingen te maken. Rosanne Hendriksen en Stefanie Schoss lichten toe hoe zij claims controleren en waar de komende tijd de focus ligt voor de NVWA. En let op, deze sessie is interactief! 

Food Law Event

Dit onderwerp wordt uitgebreid behandeld door drie sprekers. Allereerst Ellis van Diermen, consultant bij Précon. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Ellis van Diermen.  

Vervolgens twee sprekers vanuit de NVWA. Rosanne Hendriksen, Projectleider Bijzondere Eet- en Drinkwaren bij de NVWA en Stefanie Schoss, Senior inspecteur toezichtontwikkeling voedselveiligheid bij de NVWA. Bekijk hier de LinkedIn profielen van Rosanne Hendriksen en Stefanie Schoss

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?   

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe je dat  

Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe...

Op gebied van verpakkingen komen er wetten als de SUP en PPWR op de voedingsindustrie af. Wat is de laatste stand van zaken? Hoe kunnen producenten hiermee omgaan en zich hierop voorbereiden? En hoe gaat producent Upfield om met het verduurzamen van voedselveilige verpakkingen? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Jasmin Buijs (Axon Advocaten) en Carlo Bulkmans (Upfield) meer over dit onderwerp.

Goed voorbereiden op een inspectie? Dit zijn tips vanuit de NVWA  

Goed voorbereiden op een inspectie? Dit zijn tips vanuit de NVWA

Waar moet je als kwaliteitsmanager op letten tijdens een inspectie? Welke rechten en plichten heb je als bedrijf? En hoe zorg je voor de beste voorbereiding van zo'n inspectie? Tijdens het Food Law Event op 4 juni geven Silvia Gawronski (Van Traa), Frans Henderikx (NVWA) en Willem Kortland (Do-It Organic) antwoord op deze en meer vragen.

Beeld: Shutterstock

Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit...

Sommige voedselproducenten beschouwen wetgeving als vertragende factor voor voedseltransitie en innovatie. Bijvoorbeeld op gebied van kweekvlees, novel foods, GGO's en functionele voeding. Waar liggen de 'mitsen en maren' op gebied van wetgeving? En waar liggen kansen voor voedselproducenten? Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, vertelt tijdens het Food Law Event op 4 juni meer over dit onderwerp.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.