HEMA kiest voor nieuwe, duurzame werkkleding

HEMA kiest voor nieuwe, duurzame werkkleding

HEMA heeft als bakkerij een naam hoog te houden. Met een focus op voedselveiligheid en kwaliteit worden partners daar nauw bij betrokken. Zoals Lavans, die hier volledig achter staat en recent een nieuwe samenwerking voor vijf jaar heeft afgesloten voor comfortabele, schone en veilige bedrijfskleding.

Het is waarschijnlijk het meest populaire gebak van Nederland: dat van HEMA. Bij tal van gelegenheden genieten mensen van het bekende banket, van tompouces tot fototaarten en van saucijzenbroodjes tot appelkruimelvlaaien. Er zal dan ook ongetwijfeld wat lekkers op tafel zijn gekomen toen het contract tussen Lavans en HEMA Bakkerijen onlangs voor vijf jaar werd verlengd. Die samenwerking stamt al uit 2009 en smaakt dus overduidelijk naar meer. “Lavans is voor ons een hele prettige partner”, bevestigt Tim Slats, QA medewerker bij HEMA Bakkerijen.

Kledingpakket vernieuwd

HemaVoedselveiligheid staat bij beide bedrijven hoog in het vaandel. “En veiligheid voor onze medewerkers”, vult Slats aan. Binnen dat hele plaatje speelt de bedrijfskleding een belangrijke rol. Het bestaande kledingpakket – zo’n 5.500 polo’s en evenveel broeken – wordt volledig wit, waar de broeken in de bakkerij nu nog blauwwit geblokt zijn. “Wit straalt reinheid uit”, weet Slats. Lavans produceert de kleding in eigen beheer, in nauwe samenwerking met de klant. “Onze mensen zijn nadrukkelijk betrokken bij de kledingkeus”, benadrukt Slats.

De nieuwe bedrijfskleding, die Lavans levert, kent daarnaast een dikkere kwaliteit en gaat daardoor langer mee. Dat past helemaal binnen de duurzaamheidsvisie die HEMA-breed geldt. De bedrijfskleding in de bakkerijen moet bovendien stevig zijn, en hittebestendig. Zakken worden uit veiligheidsoverwegingen beperkt tot een klein zakje aan de binnenkant. “Lavans voldoet aan alle normeringen die voor ons van belang zijn en verbetert zijn processen continu”, aldus Slats. Zo zorgen barcodes in de kleding ervoor dat die na het wassen altijd op dezelfde bakkerij terugkomt.

Voldoende schone kleding in alle maten

“De kleding is niet gepersonaliseerd”, verduidelijkt Slats. “Wij werken met een flinke flexibele schil van medewerkers. Daarvan is tijdens de coronaperiode veel minder gebruik gemaakt. Dan blijft er dus veel kleding liggen. De kleding moet dus eigenlijk door mensen met meerdere maten te dragen zijn. Daarom zit er bijvoorbeeld elastiek in de broekband. Het is bij ons een vereiste dat medewerkers dagelijks schone kleding dragen. Die moet dan wél gewoon lekker zitten. Het is dus zaak dat er voldoende schone kleding in alle maten aanwezig is. En dat lukt prima.”

In de piekdrukte werken er bij ons veel meer mensen”

Opschalen tijdens piekdrukte

Aan het einde van de werkdag gaat gedragen kleding in de kar en de volgende ochtend trekt iedereen op de werkplek schone kleding aan. Lavans zorgt wekelijks voor schone kleding op alle locaties, waarbij de vuile kleding meteen wordt meegenomen. Het bedrijf uit Helmond is volgens Slats altijd bereid om mee te denken. “Zo werken er bij ons in de piekdrukte – november en december – veel meer mensen. Lavans schaalt dan mee op, rijdt graag een keer extra om te zorgen dat er overal voldoende schone bedrijfskleding ligt.”

Vertrouwen

De centrale bakkerij van HEMA staat in Almere. Daarnaast zijn er nog zes andere bakkerijlocaties: in Sneek, Zwolle, Doetinchem, Dordrecht, Helmond en nogmaals Almere. Vanuit elk van die vestigingen worden tussen de 40 en 100 winkels in de regio, op dagvers niveau, beleverd. “Vanwege corona laten we in principe geen externe partijen binnen, op een paar uitzonderingen na”, vertelt Slats. “Daar is Lavans er één van. Die brengt de schone kleding ingeseald binnen en signaleert ook wanneer de kleding op raakt of niet meer goed te reinigen is en dus aan vervanging toe is. Daar kunnen we op vertrouwen. Het feit dat we de samenwerking nu voor vijf jaar hebben verlengd, zegt wat dat betreft genoeg.”

Dit artikel is gesponsord door Lavans

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Foto: Pixabay

Recall rauwe melk vanwege campylobacter-infecties

In de Verenigde Staten wordt rauwe melk van een zuivelbedrijf teruggeroepen vanwege campylobacter-infecties bij twee mensen.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.