Food Law Event wordt live online update op 18 juni

Food Law Event wordt live online update op 18 juni

VMT organiseert op 18 juni de Food Law Update. Een serie live online masterclasses waarin je door professionals in levensmiddelenwetgeving in 3,5 uur tijd wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom etikettering, misleiding en novel foods.

Het online event komt in plaats van het Food Law Event dat oorspronkelijk op deze dag zou worden georganiseerd. Door de coronamaatregelen kan het event in de fysieke vorm geen doorgang vinden, maar een selectie van de onderwerpen worden diepgaand behandeld tijdens het online live seminar. De overgebleven onderwerpen zoals additieven, allergenen, vega(n) claims, verpakkingen en  internationale spanningsvelden in wetgeving komen later dit jaar uitgebreid aan bod.

Food Law Update

Op 18 juni vindt de Food Law Update online plaats. In de live online seminar krijgt u op uw eigen werkplek of thuis de essentiële kennis over de wet- en regelgeving die u nu nodig heeft. De online Food Law Update vindt plaats van 9.30 tot 13.00.

Programma

Actuele highlights in levensmiddelenwetgeving

Inge Stoelhorst, VWS

Wat zijn de belangrijkste topics op dit moment op het gebied van etikettering en voedselveiligheid? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Wat komt er vanuit Brussel op ons af? Waar kunnen bedrijven zich op voorbereiden? Tijdens deze Q&A met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving in vijf highlights besproken. Dit is ook de plek om vragen aan het ministerie te stellen.

NVWA Handboek Etikettering

Het onlangs gepubliceerde Handboek Etikettering van de NVWA dient als leidraad voor deze sessie. Wat zijn de do’s en dont’s voor etikettering van voedingsmiddelen? Een toelichting op veelvoorkomende discussiepunten met voorbeelden uit de praktijk van Marieke Lugt van Lugt Food Law en Ellis van Diermen van Précon. Vragen over het Handboek zullen worden beantwoord door de NVWA.

Industrie deinst niet terug voor Novel Foods-aanvraag

Een nieuw voedingsmiddel op de markt brengen gaat niet zomaar. Het kan zijn dat het product classificeert als Novel Food. Veel voedingsmiddelenbedrijven beschouwen autorisatie voor een product niet langer als een no-go voor marktintroductie. Toch heersen er nog veel vragen rondom Novel Foods. Hoe verloopt de procedure nu feitelijk en hoe lang duurt zo’n traject? Welke studies zijn nodig? Karin Verzijden van Axon Advocaten gaat hier samen met Marijn Lantin van Protifarm op in.

Misleiding op het etiket

palmolieKun je vlaggen of iconische gebouwen die verwijzen naar een bepaald land op je verpakking zetten terwijl je hoofdingrediënt een andere herkomst heeft? En wat zeggen de nieuwe RCC-regels over claims zoals ‘zonder toegevoegd suiker’ en ‘volkoren’? Hoe zit het met ‘bevat-niet-claims' zoals ‘no palm oil’? Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak Advocaten gaat hierop in. De Reclame Code Commissie geeft een overzicht van de meest opvallende uitspraken.

Bekijk het gehele programma hier of meld je direct aan.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de ervaringen met de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen. Dit is onderdeel van een evaluatie die momenteel plaatsvindt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit bericht meer over hoe je kunt deelnemen aan de enquête.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk guidance document met informatie over de wetenschappelijke informatie die bedrijven moeten aanleveren. Ten tweede is er een administratieve guidance waarin het aanvraagproces wordt toegelicht.

Blue Band Heerlijk Romig

Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band...

Flora Food Group (voorheen Upfield) verandert de naam van Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig. Dit doet de producent nadat een voorzieningenrechter concludeerde dat de producent 'Roombeter' niet mag gebruiken op de verpakking.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.