Food Law Event wordt live online update op 18 juni

Food Law Event wordt live online update op 18 juni

VMT organiseert op 18 juni de Food Law Update. Een serie live online masterclasses waarin je door professionals in levensmiddelenwetgeving in 3,5 uur tijd wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom etikettering, misleiding en novel foods.

Het online event komt in plaats van het Food Law Event dat oorspronkelijk op deze dag zou worden georganiseerd. Door de coronamaatregelen kan het event in de fysieke vorm geen doorgang vinden, maar een selectie van de onderwerpen worden diepgaand behandeld tijdens het online live seminar. De overgebleven onderwerpen zoals additieven, allergenen, vega(n) claims, verpakkingen en  internationale spanningsvelden in wetgeving komen later dit jaar uitgebreid aan bod.

Food Law Update

Op 18 juni vindt de Food Law Update online plaats. In de live online seminar krijgt u op uw eigen werkplek of thuis de essentiële kennis over de wet- en regelgeving die u nu nodig heeft. De online Food Law Update vindt plaats van 9.30 tot 13.00.

Programma

Actuele highlights in levensmiddelenwetgeving

Inge Stoelhorst, VWS

Wat zijn de belangrijkste topics op dit moment op het gebied van etikettering en voedselveiligheid? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Wat komt er vanuit Brussel op ons af? Waar kunnen bedrijven zich op voorbereiden? Tijdens deze Q&A met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving in vijf highlights besproken. Dit is ook de plek om vragen aan het ministerie te stellen.

NVWA Handboek Etikettering

Het onlangs gepubliceerde Handboek Etikettering van de NVWA dient als leidraad voor deze sessie. Wat zijn de do’s en dont’s voor etikettering van voedingsmiddelen? Een toelichting op veelvoorkomende discussiepunten met voorbeelden uit de praktijk van Marieke Lugt van Lugt Food Law en Ellis van Diermen van Précon. Vragen over het Handboek zullen worden beantwoord door de NVWA.

Industrie deinst niet terug voor Novel Foods-aanvraag

Een nieuw voedingsmiddel op de markt brengen gaat niet zomaar. Het kan zijn dat het product classificeert als Novel Food. Veel voedingsmiddelenbedrijven beschouwen autorisatie voor een product niet langer als een no-go voor marktintroductie. Toch heersen er nog veel vragen rondom Novel Foods. Hoe verloopt de procedure nu feitelijk en hoe lang duurt zo’n traject? Welke studies zijn nodig? Karin Verzijden van Axon Advocaten gaat hier samen met Marijn Lantin van Protifarm op in.

Misleiding op het etiket

palmolieKun je vlaggen of iconische gebouwen die verwijzen naar een bepaald land op je verpakking zetten terwijl je hoofdingrediënt een andere herkomst heeft? En wat zeggen de nieuwe RCC-regels over claims zoals ‘zonder toegevoegd suiker’ en ‘volkoren’? Hoe zit het met ‘bevat-niet-claims' zoals ‘no palm oil’? Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak Advocaten gaat hierop in. De Reclame Code Commissie geeft een overzicht van de meest opvallende uitspraken.

Bekijk het gehele programma hier of meld je direct aan.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
NVWA

Voor abonnees Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. In het handboek geeft de NVWA 4 tips over aroma's. In dit artikel de 4 tips op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Beeld: Mosa Meat
Kweekvlees

Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring

Mosa Meat, producent van kweekvlees, diende de eerste novel food aanvraag in. Met de aanvraag hoopt de producent goedkeuring te krijgen voor de productie en verkoop van kweekvlees in Europa. De aanvraag is voor gecultiveerd rundervet, dat volgend de producent in combinatie met plantaardige ingrediënten gebruikt kan worden.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA keurt eiwitrijk kroos 'waterlinzen' goed

Eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, is binnen de Europese Unie officieel goedgekeurd voor consumptie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Visie op wetgeving

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Voedselwetgeving

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees
Innovatie

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.