Naar 100% recycleer- of herbruikbare plastic voedselverpakkingen in 10 jaar

Naar 100% recycleer- of herbruikbare plastic voedselverpakkingen in 10 jaar

In 2030 is al het plastic verpakkingsmateriaal in de EU recycleer- of herbruikbaar. Met andere woorden: alle plastic verpakkingen worden dan ingezameld om er vervolgens nieuwe verpakkingsmaterialen van te maken, of kunnen op zichzelf meermaals worden gebruikt. Hoe zit het met de wetgeving hierover?

Deze doelstelling volgt onder andere uit de European Strategy for Plastics. Een mooi streven, en voor sommigen gaat dit zelfs nog niet rap genoeg. De ondergetekenden van de Plastics Pact beogen dit resultaat al in 2025 te behalen. Deze einddatum van 2025 heeft ook Nestlé gesteld aan haar verpakkingen, zoals VMT kort geleden berichtte.

Vorig jaar publiceerde VMT dat de flessen van Lipton sinds dit jaar al zijn gemaakt van 100% gerecycleerd plastic. Om onder andere recyclage van plastics te bevorderen wordt binnenkort bovendien de zogenoemde Europese Single-use plastics Richtlijn (Richtlijn 2019/904) ingevoerd. In Nederland zal deze Richtlijn uiterlijk op de datum van toepassing, 3 juli 2021, door middel van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) worden geïmplementeerd. Hiervoor zal deze maand een internetconsultatie van start gaan.

Gerecycleerde materialen en voorwerpen

Dat het gebruik van gerecycleerde materialen en voorwerpen om milieuredenen in de EU wordt aangemoedigd, was al verwoord in overweging 24 van de Europese kaderverordening inzake voedselcontactmaterialen (Verordening 1935/2004). Hierbij mogen voedselveiligheid en bescherming van de consument echter niet uit het oog worden verloren. Voedselverpakkingsmaterialen, waaronder gerecycleerde plastics, mogen daarom geen gezondheidsgevaar voor de mens opleveren en de samenstelling van levensmiddelen en de sensorische eigenschappen daarvan niet op onaanvaardbare wijze negatief beïnvloeden.

In de kaderverordening wordt daarom ruimte gelaten om nadere regels te stellen aan specifieke materialen”

In de kaderverordening wordt daarom ruimte gelaten om nadere regels te stellen aan specifieke materialen. Bij het vaststellen van deze nadere regels is voorrang gegeven aan regels omtrent gerecycleerde plastics. Het gebruik ervan neemt immers al langere tijd toe. Tegenwoordig zijn gerecycleerde plastics inderdaad bijna niet meer weg te denken in huidige duurzaamheidsinitiatieven. Hierbij komt dat het niet wenselijk is dat nationale wetgeving omtrent dit onderwerp uiteenloopt.

Specifieke wetgeving

Specifieke regels omtrent gerecycleerde plastics zijn te vinden in Verordening 282/2008. Dergelijke regels zijn belangrijk, omdat verpakkingsafval van kunststof verontreinigd kan zijn. Hierbij valt te denken aan residuen van eerder gebruik, maar ook aan contaminanten door verkeerd gebruik of door stoffen in kunststof dat niet is bestemd om met levensmiddelen in contract te komen.

Om ervoor te zorgen dat mogelijke verontreiniging wordt verwijderd en dat gerecycleerde plastics daardoor geen negatieve invloed hebben op de gezondheid en de levensmiddelen waarmee zij in contact komen, is een adequaat sorterings- en recyclageproces nodig. Hierbij wordt in Verordening 282/2008 overigens gedoeld op mechanische recyclage, waarbij geen significante verandering in de chemische structuur van het materiaal plaatsvindt. Dit proces is minder geschikt voor meerlaagse kunststoffen en composieten, waardoor niet alle plastics in aanmerking komen voor recyclage als bedoeld in Verordening 282/2008.

Autorisatieprocedure recyclageprocessen plastics in een vogelvlucht

Voordat een recyclageproces toegepast mag worden op plastics om daar vervolgens verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen van te maken, dient het recyclageproces goedgekeurd te worden door de Europese Commissie. Dergelijke autorisaties zijn processpecifiek. Dat wil zeggen dat autorisaties op een specifiek recyclageproces zien dat in een bepaald bedrijf wordt gebruikt door toepassing van specifieke technologieën en procesparameters. Het staat houders van autorisaties uiteraard vrij andere exploitanten van bedrijven het toegelaten recyclageproces onder licentie te laten gebruiken. Aanvragen tot goedkeuring van recyclageprocessen worden op lidstaatniveau ingediend. Op grond van de door de Europese Commissie gepubliceerde lijst van contactpunten voor bevoegde autoriteiten in de lidstaten verloopt dit in Nederland via VWS en het RIVM.

Als onderdeel van de aanvraag dient een technisch dossier te worden verstrekt dat zal worden onderworpen aan een veiligheidsbeoordeling door EFSA, gevolgd door een wetenschappelijke opinie. Onderwerpen die hierin aan bod dienen te komen betreffen onder andere karakterisering van de input, beschrijving van het recyclageproces, bepaling van het ontsmettingsrendement van het recyclageproces, karakterisering van de output, en het beoogde gebruik. Het dossier dient bijvoorbeeld aan te tonen dat en hoe ervoor wordt gezorgd dat het inputmateriaal geen chemische stoffen bevat die het recyclageproces zouden kunnen overleven en in onverantwoorde hoeveelheden naar ons voedsel zouden kunnen migreren.

Na ontvangst van een geldig dossier heeft EFSA in principe zes maanden om het betreffende dossier te evalueren”

Om mogelijke migratie te evalueren, dient er gedetailleerde informatie te worden verstrekt over het soort levensmiddel(en) dat bestemd is om met het eindproduct in contact te komen. Hierbij spelen tevens duur, temperatuur en de oppervlakte van de kunststof en de volumeverhouding ten aanzien van het voedsel een rol, alsmede de vraag of het gaat om eenmalig of herhaaldelijk gebruik van het eindproduct. Dit alles dient om mogelijke gezondheidsgevaren en onaanvaardbare invloeden op levensmiddelen uit te sluiten. Al deze informatie is gedetailleerd terug te lezen in de richtsnoeren die EFSA hiervoor heeft gepubliceerd.

Na ontvangst van een geldig dossier heeft EFSA in principe zes maanden de tijd om het betreffende dossier te evalueren. Daarna is de Europese Commissie aan zet om een autorisatiebeslissing te nemen. Hierbij zal zij rekening houden met EFSA’s wetenschappelijke advies. Aan een uiteindelijke autorisatie kunnen bovendien voorwaarden en/of beperkingen worden gesteld, zoals met betrekking tot de kunststofinput, het recyclageproces en/of de toepassing van de gerecycleerde kunststof als eindproduct. Toegelaten recyclageprocessen zijn opgenomen in een door de Europese Commissie opgesteld communautair register.

100% recyclebare verpakkingen

Veel bedrijven informeren consumenten graag dat de voedselverpakkingen die zij gebruiken, gemaakt zijn van gerecycleerde kunststoffen. Hierbij is het echter essentieel dat consumenten niet worden misleid, bijvoorbeeld over het daadwerkelijk gehalte aan gerecycleerde kunststoffen. Bedrijven zijn daarom geadviseerd ISO 14021 omtrent milieu-etiketteringen en -verklaringen, of gelijkwaardige voorschriften op te volgen.

Daarnaast maakt ook de Reclame Code Commissie duidelijk wat wel een niet kan, bijvoorbeeld ten aanzien van communicatie dat verpakkingen van gerecycleerde plastics milieuvriendelijk(er) zijn. Milieuclaims, oftewel reclame-uitingen waarin im- of expliciet wordt gerefereerd aan milieuaspecten verbonden aan de productie, distributie, consumptie of afvalverwerking van goederen of diensten, dienen aantoonbaar juist te zien. Wanneer bijvoorbeeld wordt gecommuniceerd dat een product vanwege het gebruikte materiaal “goed voor de natuur” is, zonder dat dit kan worden geverifieerd, dan is dat misleidend.

Verder is gebruik van milieusymbolen toegestaan wanneer de herkomst en betekenis van deze symbolen bekend is, of hier althans geen verwarring over bestaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Möbius-loop, waarbij een percentage voor de hoeveelheid gerecycleerd materiaal in of in de nabijheid van het symbool wordt toegevoegd, alsmede Liptons variant daarop.

Auteur: Jasmin Buijs, Axon Advocaten, kennispartner van VMT

Jasmin Buijs

Jasmin Buijs

Advocaat Axon Advocaten

Jasmin is een life sciences advocaat en heeft zich gespecialiseerd in het levensmiddelenrecht aan de WUR. Daar heeft zij haar juridische achtergrond verrijkt met kennis over producteigenschappen en voedselveiligheid. Jasmin begeleidt graag startende ondernemingen bij het op de markt brengen van hun innovatieve ideeën. Ze behandelt allerhande vraagstukken met betrekking tot levensmiddelen en diervoeder, zoals met betrekking tot de kwalificatie van producten, autorisatie dossiers, reclame en etikettering, alsmede op het gebied van gegevensbescherming. Tot slot kent Jasmin ook het Chinese levensmiddelenrecht en doceert zij dit als vak aan de WUR.

Jasmin rapporteert samen met haar collega Karin Verzijden actuele ontwikkelingen op het gebied van het levensmiddelenrecht op de blog www.FoodHealthLegal.eu.

Axon Advocaten is kennispartner van VMT binnen het kennisgebied Levensmiddelenwetgeving. Axon is een advocatenkantoor geheel gericht op de life sciences, waaronder food & feed.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

foto: shutterstock

EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine

EFSA verhoogt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sacharine van 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag naar 9 mg/kg. Er zijn geen gezondheidsrisico's aan sacharine verbonden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.