EFSA: Ochratoxine A mogelijk gevaarlijk voor zuigelingen

EFSA: Ochratoxine A mogelijk gevaarlijk voor zuigelingen

Ochratoxine A vormt een mogelijk gezondheidsrisico voor zuigelingen. Ook kinderen vallen in de risicogroep. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de EFSA.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de EFSA. Ochratoxine A komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder granen, graanproducten, vleesconserven, kaas en drop. Ook in vers en gedroogd fruit (zoals vijgen, dadels en vruchtensappen) werd de stof gevonden, maar in lagere concentraties. De toxine wordt uitgescheiden door de schimmels Aspergillus en Penicillium. De hoogste concentraties zijn gevonden in plantenextracten, geur- en smaakstoffen met dropextract en in chilipeper.

Drop kan ochratoxine A bevatten
Ochratoxine A werd onder andere gevonden in drop. Afbeelding van Bill Craighead van Unsplash

Kankerverwekkend

Uit het onderzoek van de EFSA blijkt dat Ochratoxine A kankerverwekkend (carcinogeen) is voor de nieren en het DNA beschadigt. Dat bleek uit dieronderzoek met onder andere muizen, ratten en varkens. Bij de muizen en ratten werden niertumoren vastgesteld, bij de varkens werden  genmutaties ontdekt. Er is geen onderzoek op mensen gedaan. Wel werd de aanwezigheid van de toxine onderzocht in plasma, serum, urine en moedermelk.

Moedermelk

Voor de meeste consumenten is het risico van Ochratoxine A laag, door de lage concentraties. Ochratoxine A kan echter ook in moedermelk voorkomen. In moedermelk werden hogere concentraties gevonden dan in koemelk. De toxine vormt daarmee een mogelijk gezondheidsrisico voor zuigelingen. EFSA onderzocht de urine van een aantal zuigelingen uit Egypte, die Ochratoxine A via de moedermelk binnenkregen. Daarin werden verhoogde eiwitconcentraties gevonden, wat wijst op een gezondheidsrisico. Ook kleuters en kinderen vallen in de risicogroep.

Zuigeling krijgt melk
Zuigelingen kunnen ochratoxine A binnenkrijgen via de moedermelk

Accumulatie

Blootstelling aan de toxine vormt geen acuut gevaar. Wanneer men steeds kleine hoeveelheden binnenkrijgt (accumulatie), kan de toxine wel gevaar vormen. Ochratoxine A is hittebestendig. Pas bij verhitting boven de 180 graden Celsius, neemt de hoeveelheid giftige stof met maximaal 90 procent af. Daarom heeft EFSA nu een strengere blootstellingsmarge voor Ochratoxine A vastgesteld.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.