Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de EFSA. Ochratoxine A komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder granen, graanproducten, vleesconserven, kaas en drop. Ook in vers en gedroogd fruit (zoals vijgen, dadels en vruchtensappen) werd de stof gevonden, maar in lagere concentraties. De toxine wordt uitgescheiden door de schimmels Aspergillus en Penicillium. De hoogste concentraties zijn gevonden in plantenextracten, geur- en smaakstoffen met dropextract en in chilipeper.
Kankerverwekkend
Uit het onderzoek van de EFSA blijkt dat Ochratoxine A kankerverwekkend (carcinogeen) is voor de nieren en het DNA beschadigt. Dat bleek uit dieronderzoek met onder andere muizen, ratten en varkens. Bij de muizen en ratten werden niertumoren vastgesteld, bij de varkens werden genmutaties ontdekt. Er is geen onderzoek op mensen gedaan. Wel werd de aanwezigheid van de toxine onderzocht in plasma, serum, urine en moedermelk.
Moedermelk
Voor de meeste consumenten is het risico van Ochratoxine A laag, door de lage concentraties. Ochratoxine A kan echter ook in moedermelk voorkomen. In moedermelk werden hogere concentraties gevonden dan in koemelk. De toxine vormt daarmee een mogelijk gezondheidsrisico voor zuigelingen. EFSA onderzocht de urine van een aantal zuigelingen uit Egypte, die Ochratoxine A via de moedermelk binnenkregen. Daarin werden verhoogde eiwitconcentraties gevonden, wat wijst op een gezondheidsrisico. Ook kleuters en kinderen vallen in de risicogroep.
Accumulatie
Blootstelling aan de toxine vormt geen acuut gevaar. Wanneer men steeds kleine hoeveelheden binnenkrijgt (accumulatie), kan de toxine wel gevaar vormen. Ochratoxine A is hittebestendig. Pas bij verhitting boven de 180 graden Celsius, neemt de hoeveelheid giftige stof met maximaal 90 procent af. Daarom heeft EFSA nu een strengere blootstellingsmarge voor Ochratoxine A vastgesteld.