EFSA: Ochratoxine A mogelijk gevaarlijk voor zuigelingen

EFSA: Ochratoxine A mogelijk gevaarlijk voor zuigelingen

Ochratoxine A vormt een mogelijk gezondheidsrisico voor zuigelingen. Ook kinderen vallen in de risicogroep. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de EFSA.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de EFSA. Ochratoxine A komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder granen, graanproducten, vleesconserven, kaas en drop. Ook in vers en gedroogd fruit (zoals vijgen, dadels en vruchtensappen) werd de stof gevonden, maar in lagere concentraties. De toxine wordt uitgescheiden door de schimmels Aspergillus en Penicillium. De hoogste concentraties zijn gevonden in plantenextracten, geur- en smaakstoffen met dropextract en in chilipeper.

Drop kan ochratoxine A bevatten
Ochratoxine A werd onder andere gevonden in drop. Afbeelding van Bill Craighead van Unsplash

Kankerverwekkend

Uit het onderzoek van de EFSA blijkt dat Ochratoxine A kankerverwekkend (carcinogeen) is voor de nieren en het DNA beschadigt. Dat bleek uit dieronderzoek met onder andere muizen, ratten en varkens. Bij de muizen en ratten werden niertumoren vastgesteld, bij de varkens werden  genmutaties ontdekt. Er is geen onderzoek op mensen gedaan. Wel werd de aanwezigheid van de toxine onderzocht in plasma, serum, urine en moedermelk.

Moedermelk

Voor de meeste consumenten is het risico van Ochratoxine A laag, door de lage concentraties. Ochratoxine A kan echter ook in moedermelk voorkomen. In moedermelk werden hogere concentraties gevonden dan in koemelk. De toxine vormt daarmee een mogelijk gezondheidsrisico voor zuigelingen. EFSA onderzocht de urine van een aantal zuigelingen uit Egypte, die Ochratoxine A via de moedermelk binnenkregen. Daarin werden verhoogde eiwitconcentraties gevonden, wat wijst op een gezondheidsrisico. Ook kleuters en kinderen vallen in de risicogroep.

Zuigeling krijgt melk
Zuigelingen kunnen ochratoxine A binnenkrijgen via de moedermelk

Accumulatie

Blootstelling aan de toxine vormt geen acuut gevaar. Wanneer men steeds kleine hoeveelheden binnenkrijgt (accumulatie), kan de toxine wel gevaar vormen. Ochratoxine A is hittebestendig. Pas bij verhitting boven de 180 graden Celsius, neemt de hoeveelheid giftige stof met maximaal 90 procent af. Daarom heeft EFSA nu een strengere blootstellingsmarge voor Ochratoxine A vastgesteld.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
E.Coli

Voor abonnees E. coli in rauwmelkse kaas veroorzaakt 11 zieken

Elf mensen zijn ziek geworden bij een ernstige uitbraak van Shigatoxine-producerende E. coli (STEC) in Frankrijk, die verband houdt met rauwmelkse Morbier kaas. Negen mensen ontwikkelden HUS. Er is een terugroepactie en intrekking van kazen gaande in Frankrijk en Luxemburg. Ook in Spanje loopt een recall van Morbierkazen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.