Jasmin Buijs

Advocaat Axon Advocaten

Jasmin is een life sciences advocaat en heeft zich gespecialiseerd in het levensmiddelenrecht aan de WUR. Daar heeft zij haar juridische achtergrond verrijkt met kennis over producteigenschappen en voedselveiligheid. Jasmin begeleidt graag startende ondernemingen bij het op de markt brengen van hun innovatieve ideeën. Ze behandelt allerhande vraagstukken met betrekking tot levensmiddelen en diervoeder, zoals met betrekking tot de kwalificatie van producten, autorisatie dossiers, reclame en etikettering, alsmede op het gebied van gegevensbescherming. Tot slot kent Jasmin ook het Chinese levensmiddelenrecht en doceert zij dit als vak aan de WUR.

Jasmin rapporteert samen met haar collega Karin Verzijden actuele ontwikkelingen op het gebied van het levensmiddelenrecht op de blog www.FoodHealthLegal.eu.

Axon Advocaten is kennispartner van VMT binnen het kennisgebied Levensmiddelenwetgeving. Axon is een advocatenkantoor geheel gericht op de life sciences, waaronder food & feed.

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken
Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over het algemeen wordt deze term als een ongeautoriseerde gezondheidsclaim gezien onder de EU Claims Verordening. Toch staat een toenemend aantal lidstaten het gebruik van deze claim onder voorwaarden toe. Wat is de status in de verschillende lidstaten? En wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied?

Gezondheidsvoordelen of gezondheidsclaims voor botanicals toegestaan? Het Europese Hof buigt zich hierover
Gezondheidsvoordelen of gezondheidsclaims voor botanicals toegestaan?...

De hoogste Duitse rechter, het Bundesgerichtshof, heeft het Europese Hof van Justitie deze zomer gevraagd uitleg te geven over het gebruik van 'on hold'- claims voor zogenoemde 'botanicals'. De vraag is of voor deze substanties reclame gemaakt mag worden met gezondheidsclaims of algemene gezondheidsvoordelen, zolang de beoordeling door EFSA nog niet is voltooid en de Europese Commissie nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de toelating van de claim.

Nieuwe Genomische Technieken: bedreiging of kans?
Nieuwe Genomische Technieken: bedreiging of kans?

Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) kunnen doorgaans niet op een warme ontvangst rekenen bij de gemiddelde EU-burger. Mogelijk is hier sprake van 'onbekend maakt onbemind'. Maar GGO's kunnen ook positieve zaken brengen bijvoorbeeld op het gebied van de plantenveredeling. De Europese Commissie publiceerde in juli een voorstel voor een NGT Verordening. Wat houdt dit wetsvoorstel precies in en wat zijn de te verwachten gevolgen voor de praktijk?

Primeur: eerste uitspraak over huidige Novel Food Verordening
Primeur: eerste uitspraak over huidige Novel Food Verordening

Op 25 mei jl. deed het Europese Hof van Justitie (HvJEU) uitspraak in een geschil ontstaan tussen twee producenten van voedingssupplementen. Dit is de eerste beslissing over de interpretatie van de huidige Novel Food Verordening (van toepassing sinds 1 januari 2018) en dus een primeur. Het geschil betrof de productiewijze van het functionele ingrediënt spermidine. In dit artikel meer over de uitspraak.

In dit artikel de voorgestelde wijzigingen voor de 1169/2011 op een rijVoor abonnees
Voor abonnees
Voor abonnees De VIC Verordening is toe aan vernieuwing: dit zijn de voorgestelde...

De Farm-to-Fork-strategie pleit voor betere communicatie naar consumenten over gezonde en duurzame levensmiddelen. Om dit waar te kunnen maken, wordt de EU-wetgeving inzake voedselinformatie aan consumenten (Verordening 1169/2011) herzien. In dit artikel de mogelijke veranderingen op een rij.

In dit artikel de overeenkomsten en verschillen tussen de WVDIO en de CSDDD op een rij
Dit zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Europese...

De Nederlandse Wet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen (de "WVDIO") en de Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive (de "CSDDD") hebben de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien. Beide wetsvoorstellen zullen na inwerkingtreding ondernemingen verplichten om rekening te houden met de mensenrechten en het milieu, zowel bij hun eigen activiteiten als die van hun handelspartners. In dit artikel de overeenkomsten en verschillen op een rij.

Wat is de laatste status rondom de introductie van gecultiveerd vlees?
Zo zit het met de benaming van gecultiveerd vlees in vier EU...

Producenten van gecultiveerd vlees kiezen vaak voor een eerste marktintroductie in Singapore en dan in de Verenigde Staten. Is deze keuze gerechtvaardigd op basis van het huidige regelgevingskader van de Europese Unie? Hoe zit het met de benaming van gecultiveerd vlees in de lidstaten van de Europese Unie? In dit artikel meer over de benaming van gecultiveerd vlees in vier Europese landen waar veel vlees wordt gegeten.

Wat zijn de ontwikkelingen, bottlenecks en vooruitzichten van de SUP-richtlijn?
Strijd tegen wegwerpplastic: waar staan we na een jaar Singe-Use...

Vorige zomer trad de Europese richtlijn voor Single-Use Plastics (SUP) in werking. Deze richtlijn stelt beperkingen aan het gebruik van kunststof verpakkingen voor levensmiddelen (en andere kunststofproducten) voor eenmalig gebruik. Waar staan we één jaar na de inwerkingtreding van de SUP-richtlijn? Hoe is deze richtlijn in Nederland uitgerold, wat zijn de bottlenecks en wat kunnen we nog verwachten?

Jasmin Buijs, advocaat bij Axon Advocaten (links) en Agnieszka van Batavia, Packaging Sustainability and Regulatory Advisor bij The LCA Centre (rechts) vertellen tijdens de Food Future Update aan dagvoorzitter Sarah Arayess van Say Legal over milieuclaims.Voor abonnees
Voor abonnees
Voor abonnees VMT Summerclass R&D 6: Milieuclaim maken? Maak je niet schuldig aan...

Wat is een milieuclaim precies? Welke milieuclaims mogen op producten vermeld worden? Hoe voorkom je misleiding bij milieuclaims? En wat zijn de 7 zonden van greenwashing? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Hoe sluiten de Nutri-Score en Eco-Score aan bij het Europese aankomende wetgevingsbeleid?Voor abonnees
Voor abonnees
Voor abonnees VMT Summerclass R&D 3: Het tijdperk van 'nudging'; hoe staat het met...

Wat is de stand van zaken op gebied van de Nutri-Score en de Eco-Score? Hoe gaan producenten en retailers om met implementatie van de voedselkeuzelogo's? En welke Europese wetgeving komt eraan op gebied van Front-of-Pack labels op levensmiddelen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.