Meatless in handen van functionele ingrediëntenproducent Beneo

Meatless in handen van functionele ingrediëntenproducent Beneo

Beneo, producent van functionele ingrediënten, neemt Meatless over. De overgenomen producent maakt getextureerde plantaardige producten die dienen als grondstof voor vegetarische voedingsmiddelen.

Het productieproces van Meatless is geschikt voor de productie van texturaten op basis van onder andere rijst, tarwe, veldbonen, erwten, lupines en quinoa. De eindproducten van Meatless worden vervolgens gebruikt als grondstof in vis- en vleesvervangers.

Marktpositie versterken

“In 2021 werd een omzetgroei van meer dan 50 procent geboekt en ook in 2022 groeit de productie met meer dan 50 procent. De overname door een sterke en ervaren partner als Beneo maakt de weg vrij om Meatless in de komende jaren significant verder te laten groeien en haar toonaangevende positie in de markt van getextureerde plantaardige producten te versterken”, zegt Jos Hugense, CEO van Meatless, over de overname. Hugense blijft CEO van Meatless.

‘Plantaardige toolbox’

De overname stelt Beneo naar eigen zeggen in staat haar eigen portfolio te combineren met dat van Meatless om zo klanten een veelzijdige selectie van plantaardige oplossingen aan te bieden. Beneo gaat de producten in heel Europa aanbieden, met het doel wereldwijd uit te breiden. “Beneo en Meatless passen perfect bij elkaar. Beneo’s expertise op het gebied van grondstoffen en ingrediëntenkennis, in combinatie met Meatless’ technologie en productportfolio, zullen onze klanten een veelzijdige, plantaardige toolbox bieden voor vlees- en visalternatieven”, stelt Andreas Herber, executive member of the executive board van Beneo.

Peulvruchten

Volgens Herber maakt de overname nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Beneo is onderdeel van Südzucker, leverancier van suikerproducten met 23 suikerfabrieken en twee raffinaderijen. Beneo is onderdeel van de tak speciale producten, en richt zich op (plantaardige) functionele ingrediënten voor levensmiddelen en diervoeders. Recent kondigde Beneo nog aan te investeren in een peulvruchten verwerkingsfabriek.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer interesse van foodproducenten'

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer...

Is nu het momentum voor hybride foodproducten? Op de Food Ingredients Beurs FiEurope lijkt het onderwerp een nieuw leven beschoren onder druk van duurzaamheid. VMT sprak twee bedrijven die zien dat hybride groeit mede onder druk van de aankomende duurzaamheidswetgeving. Maar zegt een marketingexpert: 'Hybride is een industrie push, het voordeel voor de consument is niet duidelijk.'

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.