Meatless in handen van functionele ingrediëntenproducent Beneo

Meatless in handen van functionele ingrediëntenproducent Beneo

Beneo, producent van functionele ingrediënten, neemt Meatless over. De overgenomen producent maakt getextureerde plantaardige producten die dienen als grondstof voor vegetarische voedingsmiddelen.

Het productieproces van Meatless is geschikt voor de productie van texturaten op basis van onder andere rijst, tarwe, veldbonen, erwten, lupines en quinoa. De eindproducten van Meatless worden vervolgens gebruikt als grondstof in vis- en vleesvervangers.

Marktpositie versterken

“In 2021 werd een omzetgroei van meer dan 50 procent geboekt en ook in 2022 groeit de productie met meer dan 50 procent. De overname door een sterke en ervaren partner als Beneo maakt de weg vrij om Meatless in de komende jaren significant verder te laten groeien en haar toonaangevende positie in de markt van getextureerde plantaardige producten te versterken”, zegt Jos Hugense, CEO van Meatless, over de overname. Hugense blijft CEO van Meatless.

‘Plantaardige toolbox’

De overname stelt Beneo naar eigen zeggen in staat haar eigen portfolio te combineren met dat van Meatless om zo klanten een veelzijdige selectie van plantaardige oplossingen aan te bieden. Beneo gaat de producten in heel Europa aanbieden, met het doel wereldwijd uit te breiden. “Beneo en Meatless passen perfect bij elkaar. Beneo’s expertise op het gebied van grondstoffen en ingrediëntenkennis, in combinatie met Meatless’ technologie en productportfolio, zullen onze klanten een veelzijdige, plantaardige toolbox bieden voor vlees- en visalternatieven”, stelt Andreas Herber, executive member of the executive board van Beneo.

Peulvruchten

Volgens Herber maakt de overname nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Beneo is onderdeel van Südzucker, leverancier van suikerproducten met 23 suikerfabrieken en twee raffinaderijen. Beneo is onderdeel van de tak speciale producten, en richt zich op (plantaardige) functionele ingrediënten voor levensmiddelen en diervoeders. Recent kondigde Beneo nog aan te investeren in een peulvruchten verwerkingsfabriek.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in plantaardig is lastig'

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consumentVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.