Meatless in handen van functionele ingrediëntenproducent Beneo

Meatless in handen van functionele ingrediëntenproducent Beneo

Beneo, producent van functionele ingrediënten, neemt Meatless over. De overgenomen producent maakt getextureerde plantaardige producten die dienen als grondstof voor vegetarische voedingsmiddelen.

Het productieproces van Meatless is geschikt voor de productie van texturaten op basis van onder andere rijst, tarwe, veldbonen, erwten, lupines en quinoa. De eindproducten van Meatless worden vervolgens gebruikt als grondstof in vis- en vleesvervangers.

Marktpositie versterken

“In 2021 werd een omzetgroei van meer dan 50 procent geboekt en ook in 2022 groeit de productie met meer dan 50 procent. De overname door een sterke en ervaren partner als Beneo maakt de weg vrij om Meatless in de komende jaren significant verder te laten groeien en haar toonaangevende positie in de markt van getextureerde plantaardige producten te versterken”, zegt Jos Hugense, CEO van Meatless, over de overname. Hugense blijft CEO van Meatless.

‘Plantaardige toolbox’

De overname stelt Beneo naar eigen zeggen in staat haar eigen portfolio te combineren met dat van Meatless om zo klanten een veelzijdige selectie van plantaardige oplossingen aan te bieden. Beneo gaat de producten in heel Europa aanbieden, met het doel wereldwijd uit te breiden. “Beneo en Meatless passen perfect bij elkaar. Beneo’s expertise op het gebied van grondstoffen en ingrediëntenkennis, in combinatie met Meatless’ technologie en productportfolio, zullen onze klanten een veelzijdige, plantaardige toolbox bieden voor vlees- en visalternatieven”, stelt Andreas Herber, executive member of the executive board van Beneo.

Peulvruchten

Volgens Herber maakt de overname nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Beneo is onderdeel van Südzucker, leverancier van suikerproducten met 23 suikerfabrieken en twee raffinaderijen. Beneo is onderdeel van de tak speciale producten, en richt zich op (plantaardige) functionele ingrediënten voor levensmiddelen en diervoeders. Recent kondigde Beneo nog aan te investeren in een peulvruchten verwerkingsfabriek.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig voor consumptie door de consument. Maar wat is soja leghemoglobine precies en wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse producenten van vleesvervangers?

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet...

Europese lidstaten mogen het niet zomaar verbieden om vleesbenamingen te gebruiken voor plantaardige producten, zolang de betekenis van de vleesbenamingen niet wettelijk zijn vastgelegd. Dit besluit het Europees Hof van Justitie. Verschillende organisaties en bedrijven maakten bezwaar tegen het door Frankrijk ingestelde verbod op vleesbenamingen voor plantaardige producten.

Blue Band Heerlijk Romig

Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band...

Flora Food Group (voorheen Upfield) verandert de naam van Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig. Dit doet de producent nadat een voorzieningenrechter concludeerde dat de producent 'Roombeter' niet mag gebruiken op de verpakking.

Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers van erwteneiwit

Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers...

Vanaf deze maand ligt er een nieuw merk vleesvervangers in het schap: Planted. Het van origine Zwitserse bedrijf gebruikt erwteneiwit als basis voor de producten. De vleesvervangers bevatten volgend de producent geen kunstmatige toevoegingen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.