FAVV voerde vorig jaar meer importcontroles uit op Britse goederen dan voorheen

FAVV voerde vorig jaar meer importcontroles uit op Britse goederen dan voorheen

Sinds de Brexit moet het Verenigd Koninkrijk zich aan dezelfde invoerregels houden als bedrijven uit andere derde landen. Dit zorgde voor meer voedselveiligheidscontroles in 2021 dan in het jaar daarvoor. Ook omgekeerd is dat het geval.

Tijdens de controles kijkt het FAVV of de zending vergezeld is van de noodzakelijke documenten en of de goederen aan de Europese wetgeving voldoen.

Dierlijke oorsprong

Aan de Belgische grens werden in 2021 5859 zendingen producten van dierlijke oorsprong aangemeld voor controle. Het ging om:

  • vetten voor technisch gebruik (56%, dit zijn voornamelijk vetten en huiden)
  • diervoeders zoals petfood (25%)
  • levensmiddelen zoals vlees en zuivelproducten (19%)

Vertrouwd met Europese wetgeving

Uit de controles die het FAVV uitvoerde bleek dat 95% van de zendingen voldoen aan de Europese wetgeving. Dit cijfer ligt volgens de FAVV binnen de verwachtingen, omdat de Britse bedrijven vertrouwd zijn met de Europese wetgeving. De meeste zendingen werden geweigerd omdat de documenten niet helemaal in orde waren (217 van de 261 geweigerde zendingen).

Meer in 2022

In 2022 zal het aantal certificaten dat het FAVV aflevert nog sterker stijgen. Vanaf 1 juli moeten – gefaseerd over drie periodes - ook alle producten van dierlijke oorsprong en zowat alle planten en plantaardige producten (zoals de meeste groenten en fruit) vergezeld zijn van een gezondheids- of fytosanitair certificaat en worden gecontroleerd aan de Britse grenzen.

Volgende fase

Bart Buysse, CEO Fevia: “Fevia en het FAVV hebben samen de handen in elkaar geslagen om de Belgische voedingsbedrijven zo goed mogelijk klaar te stomen voor de Brexit. De grootste uitdaging ligt nog voor ons, namelijk wanneer vanaf 1 juli in verschillende fases de volgende Britse vereisten rond onder andere vlees-, zuivel- en visproducten ingaan.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.