Tijdens de controles kijkt het FAVV of de zending vergezeld is van de noodzakelijke documenten en of de goederen aan de Europese wetgeving voldoen.
Dierlijke oorsprong
Aan de Belgische grens werden in 2021 5859 zendingen producten van dierlijke oorsprong aangemeld voor controle. Het ging om:
- vetten voor technisch gebruik (56%, dit zijn voornamelijk vetten en huiden)
- diervoeders zoals petfood (25%)
- levensmiddelen zoals vlees en zuivelproducten (19%)
Vertrouwd met Europese wetgeving
Uit de controles die het FAVV uitvoerde bleek dat 95% van de zendingen voldoen aan de Europese wetgeving. Dit cijfer ligt volgens de FAVV binnen de verwachtingen, omdat de Britse bedrijven vertrouwd zijn met de Europese wetgeving. De meeste zendingen werden geweigerd omdat de documenten niet helemaal in orde waren (217 van de 261 geweigerde zendingen).
Meer in 2022
In 2022 zal het aantal certificaten dat het FAVV aflevert nog sterker stijgen. Vanaf 1 juli moeten – gefaseerd over drie periodes - ook alle producten van dierlijke oorsprong en zowat alle planten en plantaardige producten (zoals de meeste groenten en fruit) vergezeld zijn van een gezondheids- of fytosanitair certificaat en worden gecontroleerd aan de Britse grenzen.
Volgende fase
Bart Buysse, CEO Fevia: “Fevia en het FAVV hebben samen de handen in elkaar geslagen om de Belgische voedingsbedrijven zo goed mogelijk klaar te stomen voor de Brexit. De grootste uitdaging ligt nog voor ons, namelijk wanneer vanaf 1 juli in verschillende fases de volgende Britse vereisten rond onder andere vlees-, zuivel- en visproducten ingaan.”