Startup Falafval maakt falafel van reststromen. Waar de startup eerst pulp van sappen gebruikte voor de falafel, gebruikt het bedrijf inmiddels groentereststromen. De startup is inmiddels gegroeid van productie in eigen keuken naar een professionele productiekeuken. “We proberen ons product zo goed en zo duurzaam mogelijk te maken, en stap voor stap nog meer te verbeteren.” VMT sprak met medeoprichter Ayuk Bakia over de oprichting van Falafval en de plannen van de onderneming.
Bananen
Startup Sunt maakt bananenbrood van verspilde bananen en granola van verspilde bananenbroodkontjes. Zo wil de startup bananen redden en voedselverspilling voorkomen. “Wij maken van verspilde voeding een nieuw product.” VMT sprak met oprichter Laura Hoogland over de oprichting en verdere plannen van de startup.
Ontbijtgranen
Krush maakt ontbijtgranen van ‘gered voedsel’. Voor de ontbijtgranen gebruikt de startup ‘te kleine’ noten of zaden en ‘kromme’ groenten en fruit. Ingrediënten die normaliter afgekeurd worden maar volgens Krush nog prima bruikbaar zijn voor ontbijtgranen. Heidi Alemans geeft aan met haar merk vooral mensen te willen inspireren om ook minder voedsel te verspillen. De startup won in 2020 de Columbus Trophy voor meest innovatieve startup, die levert aan de hospitality branche.
Panel op online seminar Food Future Update
Sunt, Krush en Falafval zullen tijdens het online seminar Food Future Update op 2 november aanstaande in een paneldebat discussiëren over wat nodig is om reststromen te gebruiken in voedingsmiddelen. Bekijk het programma of meld u direct aan.