Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Verpakkingsproducent StePac heeft zijn assortiment topseals uitgebreid met nieuwe oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het productportfolio is uitgebreid met volledig recyclebare, gemakkelijk te verwijderen folies die zijn ontworpen om te worden gebruikt als topseal op trays of containers.

De topseals zijn geschikt voor verpakkingen waarin producten zoals zomerfruit, vers gesneden groenten en fruit in worden verpakt voor het on-the-go segment. De folies zijn ontworpen met hulp van StePac's Modified Atmosphere Packaging (MAP) condensatiecontroletechnologie.  Hierdoor ontstaan mogelijkheden om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en hun kwaliteit en voedingswaarde te behouden. De gemodificeerde atmosfeer vertraagt het verouderingsproces en remmen microbieel verval.

Verlengen houdbaarheid

"We leiden de overgang van het gebruik van traditionele clamshells voor het verpakken van verse bessen naar slimme, groenere en aantrekkelijkere topseal oplossingen", zegt Gary Ward, Business Development Manager voor StePac. “Deze verschuiving kent verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor maar liefst 25-30 productie reductie in het gebruik van plastic, omdat het een slanker product is in vergelijking met de veelgebruikte clamshells. Ten tweede is het volledig recyclebaar en ten derde biedt het eigenschappen voor het verlengen van de houdbaarheid, waardoor de voedselkwaliteit wordt verbeterd en verspilling wordt verminderd, wat allemaal in overeenstemming is met onze duurzaamheidsstrategie. Last but not least zorgt het ook voor voedselveiligheid.”

Voedselveiligheid verbeteren

Deze producten worden al gebruikt in Israël door het Rafkor, een Israëlisch bedrijf dat fruit verpakt en op de markt brengt. "Sinds we StePac's volledig recyclebare topseal oplossing voor kersen, lychees, steenfruit en peren zijn gaan gebruiken, hebben we een vermindering van afval en kwaliteitsklachten van onze klanten opgemerkt", zegt Haviv Aharon, CEO van Rafkor. “Dit heeft veel te maken met de houdbaarheidsverlenging van het product. Omdat het product hermetisch is afgesloten, helpt het bovendien de voedselveiligheid te verbeteren. Dit stimuleert de verkoop van onze producten in de e-commercesector. We zijn nu aan het kijken om het gebruik van de folie uit te breiden naar ander fruit.”

Hersluitbare folie

De  topseal bestaat uit een gelamineerde structuur bestaande uit twee lagen, met daartussen een drukgevoelige lijm. Een stans in de onderste folielaag opent een venster dat de producten verpakt in de tray toont en op de gewenste afmetingen kan worden gesneden. De lijm tussen de twee lagen is voldoende sterk zodat de bovenste folielaag tot 20 keer kan worden afgepeld en opnieuw aan de onderste laag kan worden verzegeld, waardoor het ideaal is voor meerdere porties en kan worden aangebracht op PET- en PP-trays en ook duurzame materialen. Elke keer dat het opnieuw wordt verzegeld, regenereert de Modified Atmosphere (MA)-activiteit en blijft de kwaliteit van het voedsel in de koelkast van de consument behouden. De hersluitbare folie is ook voorzien van een tamper proof-zegel dat klanten verzekert dat de verpakking vóór aankoop op geen enkele manier is geschonden of gesaboteerd.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbijVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch: 'Prijzen gaan omhoog'

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.