Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Verpakkingsproducent StePac heeft zijn assortiment topseals uitgebreid met nieuwe oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het productportfolio is uitgebreid met volledig recyclebare, gemakkelijk te verwijderen folies die zijn ontworpen om te worden gebruikt als topseal op trays of containers.

De topseals zijn geschikt voor verpakkingen waarin producten zoals zomerfruit, vers gesneden groenten en fruit in worden verpakt voor het on-the-go segment. De folies zijn ontworpen met hulp van StePac's Modified Atmosphere Packaging (MAP) condensatiecontroletechnologie.  Hierdoor ontstaan mogelijkheden om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en hun kwaliteit en voedingswaarde te behouden. De gemodificeerde atmosfeer vertraagt het verouderingsproces en remmen microbieel verval.

Verlengen houdbaarheid

"We leiden de overgang van het gebruik van traditionele clamshells voor het verpakken van verse bessen naar slimme, groenere en aantrekkelijkere topseal oplossingen", zegt Gary Ward, Business Development Manager voor StePac. “Deze verschuiving kent verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor maar liefst 25-30 productie reductie in het gebruik van plastic, omdat het een slanker product is in vergelijking met de veelgebruikte clamshells. Ten tweede is het volledig recyclebaar en ten derde biedt het eigenschappen voor het verlengen van de houdbaarheid, waardoor de voedselkwaliteit wordt verbeterd en verspilling wordt verminderd, wat allemaal in overeenstemming is met onze duurzaamheidsstrategie. Last but not least zorgt het ook voor voedselveiligheid.”

Voedselveiligheid verbeteren

Deze producten worden al gebruikt in Israël door het Rafkor, een Israëlisch bedrijf dat fruit verpakt en op de markt brengt. "Sinds we StePac's volledig recyclebare topseal oplossing voor kersen, lychees, steenfruit en peren zijn gaan gebruiken, hebben we een vermindering van afval en kwaliteitsklachten van onze klanten opgemerkt", zegt Haviv Aharon, CEO van Rafkor. “Dit heeft veel te maken met de houdbaarheidsverlenging van het product. Omdat het product hermetisch is afgesloten, helpt het bovendien de voedselveiligheid te verbeteren. Dit stimuleert de verkoop van onze producten in de e-commercesector. We zijn nu aan het kijken om het gebruik van de folie uit te breiden naar ander fruit.”

Hersluitbare folie

De  topseal bestaat uit een gelamineerde structuur bestaande uit twee lagen, met daartussen een drukgevoelige lijm. Een stans in de onderste folielaag opent een venster dat de producten verpakt in de tray toont en op de gewenste afmetingen kan worden gesneden. De lijm tussen de twee lagen is voldoende sterk zodat de bovenste folielaag tot 20 keer kan worden afgepeld en opnieuw aan de onderste laag kan worden verzegeld, waardoor het ideaal is voor meerdere porties en kan worden aangebracht op PET- en PP-trays en ook duurzame materialen. Elke keer dat het opnieuw wordt verzegeld, regenereert de Modified Atmosphere (MA)-activiteit en blijft de kwaliteit van het voedsel in de koelkast van de consument behouden. De hersluitbare folie is ook voorzien van een tamper proof-zegel dat klanten verzekert dat de verpakking vóór aankoop op geen enkele manier is geschonden of gesaboteerd.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.