Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Verpakkingsproducent StePac heeft zijn assortiment topseals uitgebreid met nieuwe oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het productportfolio is uitgebreid met volledig recyclebare, gemakkelijk te verwijderen folies die zijn ontworpen om te worden gebruikt als topseal op trays of containers.

De topseals zijn geschikt voor verpakkingen waarin producten zoals zomerfruit, vers gesneden groenten en fruit in worden verpakt voor het on-the-go segment. De folies zijn ontworpen met hulp van StePac's Modified Atmosphere Packaging (MAP) condensatiecontroletechnologie.  Hierdoor ontstaan mogelijkheden om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en hun kwaliteit en voedingswaarde te behouden. De gemodificeerde atmosfeer vertraagt het verouderingsproces en remmen microbieel verval.

Verlengen houdbaarheid

"We leiden de overgang van het gebruik van traditionele clamshells voor het verpakken van verse bessen naar slimme, groenere en aantrekkelijkere topseal oplossingen", zegt Gary Ward, Business Development Manager voor StePac. “Deze verschuiving kent verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor maar liefst 25-30 productie reductie in het gebruik van plastic, omdat het een slanker product is in vergelijking met de veelgebruikte clamshells. Ten tweede is het volledig recyclebaar en ten derde biedt het eigenschappen voor het verlengen van de houdbaarheid, waardoor de voedselkwaliteit wordt verbeterd en verspilling wordt verminderd, wat allemaal in overeenstemming is met onze duurzaamheidsstrategie. Last but not least zorgt het ook voor voedselveiligheid.”

Voedselveiligheid verbeteren

Deze producten worden al gebruikt in Israël door het Rafkor, een Israëlisch bedrijf dat fruit verpakt en op de markt brengt. "Sinds we StePac's volledig recyclebare topseal oplossing voor kersen, lychees, steenfruit en peren zijn gaan gebruiken, hebben we een vermindering van afval en kwaliteitsklachten van onze klanten opgemerkt", zegt Haviv Aharon, CEO van Rafkor. “Dit heeft veel te maken met de houdbaarheidsverlenging van het product. Omdat het product hermetisch is afgesloten, helpt het bovendien de voedselveiligheid te verbeteren. Dit stimuleert de verkoop van onze producten in de e-commercesector. We zijn nu aan het kijken om het gebruik van de folie uit te breiden naar ander fruit.”

Hersluitbare folie

De  topseal bestaat uit een gelamineerde structuur bestaande uit twee lagen, met daartussen een drukgevoelige lijm. Een stans in de onderste folielaag opent een venster dat de producten verpakt in de tray toont en op de gewenste afmetingen kan worden gesneden. De lijm tussen de twee lagen is voldoende sterk zodat de bovenste folielaag tot 20 keer kan worden afgepeld en opnieuw aan de onderste laag kan worden verzegeld, waardoor het ideaal is voor meerdere porties en kan worden aangebracht op PET- en PP-trays en ook duurzame materialen. Elke keer dat het opnieuw wordt verzegeld, regenereert de Modified Atmosphere (MA)-activiteit en blijft de kwaliteit van het voedsel in de koelkast van de consument behouden. De hersluitbare folie is ook voorzien van een tamper proof-zegel dat klanten verzekert dat de verpakking vóór aankoop op geen enkele manier is geschonden of gesaboteerd.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een hersluitbaar blikje

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens naar minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, waren een aantal innovaties te zien.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.