Dat meldt de NVWA. Bij de doorzoeking is de administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. Om te verhullen dat de partijen peulvruchten en zaden te hoge gehaltes aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen bevatten, heeft het bedrijf vermoedelijk analysegegevens vervalst. Door dergelijke fraude ontstaat een risico voor de voedselveiligheid en volksgezondheid, zegt de toezichthouder. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
In Europese regelgeving is voor veel stoffen vastgelegd hoeveel van die stoffen maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Producten met een te hoog gehalte aan dit soort stoffen kunnen op de langere termijn een verhoogde kans geven op ernstige gezondheidseffecten.
Fraude
Bedrijven laten monsters van partijen zaden en peulvruchten die zij importeren meestal onderzoeken in een laboratorium. Zo weten zij zeker dat er geen wettelijke limieten voor schadelijke stoffen worden overschreden. Het doorzochte bedrijf wordt ervan verdacht vervalste analyseresultaten te verstrekken aan afnemers. Daardoor lijkt op papier alsof de producten geschikt zijn voor humane consumptie, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.
De informatie die bij het bedrijf in beslag is genomen, wordt na de doorzoeking geanalyseerd. Als de NVWA-IOD zicht krijgt op verdachte partijen, dan wordt dat doorgegeven aan de Divisie Inspectie van de NVWA, zodat inspecteurs verder onderzoek kunnen doen. Indien nodig treft de NVWA maatregelen zoals een melding in het Europese waarschuwingssysteem RASFF, een terughaalactie of een publiekswaarschuwing.
Afpakken
De NVWA-IOD heeft zogeheten 'conservatoir beslag' gelegd op banktegoeden van het bedrijf. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt.
De Week van VMT: Coronacrisis werkt voedselfraude in de hand
De coronatijd zorgt ervoor dat er extra kans is op gesjoemel met ingrediënten en de herkomst van producten. Dat stelt Eurofins Food, Feed, Water Benelux. Er is immers veel aandacht uitgegaan naar het beheersen van COVID-19 en minder naar inspecties of audits naar de herkomst en kwaliteit van grondstoffen of producten. Hoe zit dat en wat is eraan te doen? Een zeer interessante en praktische workshop hierover wordt live uitgezonden op donderdag 19 november om 10:30 uur. De Week van VMT is hét online event over voedselveiligheid, levensmiddelentechnologie, productontwikkeling en -innovatie en duurt een week (16-20 nov). Bekijk het van De Week van VMT hier en meld je aan.