Doorzoeking in NVWA-onderzoek naar mogelijk verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

Doorzoeking in NVWA-onderzoek naar mogelijk verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) vermoedt dat een bedrijf in Zuid-West Nederland bewust partijen zaden en peulvruchten in de handel heeft gebracht voor humane consumptie, terwijl ze daar niet geschikt voor waren door te hoge gehaltes aan onder meer aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen.

Dat meldt de NVWA. Bij de doorzoeking is de administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. Om te verhullen dat de partijen peulvruchten en zaden te hoge gehaltes aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen bevatten, heeft het bedrijf vermoedelijk analysegegevens vervalst. Door dergelijke fraude ontstaat een risico voor de voedselveiligheid en volksgezondheid, zegt de toezichthouder. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In Europese regelgeving is voor veel stoffen vastgelegd hoeveel van die stoffen maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Producten met een te hoog gehalte aan dit soort stoffen kunnen op de langere termijn een verhoogde kans geven op ernstige gezondheidseffecten.

Fraude

Bedrijven laten monsters van partijen zaden en peulvruchten die zij importeren meestal onderzoeken in een laboratorium. Zo weten zij zeker dat er geen wettelijke limieten voor schadelijke stoffen worden overschreden. Het doorzochte bedrijf wordt ervan verdacht vervalste analyseresultaten te verstrekken aan afnemers. Daardoor lijkt op papier alsof de producten geschikt zijn voor humane consumptie, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.

De informatie die bij het bedrijf in beslag is genomen, wordt na de doorzoeking geanalyseerd. Als de NVWA-IOD zicht krijgt op verdachte partijen, dan wordt dat doorgegeven aan de Divisie Inspectie van de NVWA, zodat inspecteurs verder onderzoek kunnen doen. Indien nodig treft de NVWA maatregelen zoals een melding in het Europese waarschuwingssysteem RASFF, een terughaalactie of een publiekswaarschuwing.

Afpakken

De NVWA-IOD heeft zogeheten 'conservatoir beslag' gelegd op banktegoeden van het bedrijf. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt.

De Week van VMT: Coronacrisis werkt voedselfraude in de hand

De coronatijd zorgt ervoor dat er extra kans is op gesjoemel met ingrediënten en de herkomst van producten. Dat stelt Eurofins Food, Feed, Water Benelux. Er is immers veel aandacht uitgegaan naar het beheersen van COVID-19 en minder naar inspecties of audits naar de herkomst en kwaliteit van grondstoffen of producten. Hoe zit dat en wat is eraan te doen? Een zeer interessante en praktische workshop hierover wordt live uitgezonden op donderdag 19 november om 10:30 uur. De Week van VMT is hét online event over voedselveiligheid, levensmiddelentechnologie, productontwikkeling en -innovatie en duurt een week (16-20 nov). Bekijk het van De Week van VMT hier en meld je aan.

Bekijk het programma voor alle dagen

Meld u direct aan

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.