Doorzoeking in NVWA-onderzoek naar mogelijk verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

Doorzoeking in NVWA-onderzoek naar mogelijk verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) vermoedt dat een bedrijf in Zuid-West Nederland bewust partijen zaden en peulvruchten in de handel heeft gebracht voor humane consumptie, terwijl ze daar niet geschikt voor waren door te hoge gehaltes aan onder meer aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen.

Dat meldt de NVWA. Bij de doorzoeking is de administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. Om te verhullen dat de partijen peulvruchten en zaden te hoge gehaltes aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen bevatten, heeft het bedrijf vermoedelijk analysegegevens vervalst. Door dergelijke fraude ontstaat een risico voor de voedselveiligheid en volksgezondheid, zegt de toezichthouder. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In Europese regelgeving is voor veel stoffen vastgelegd hoeveel van die stoffen maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Producten met een te hoog gehalte aan dit soort stoffen kunnen op de langere termijn een verhoogde kans geven op ernstige gezondheidseffecten.

Fraude

Bedrijven laten monsters van partijen zaden en peulvruchten die zij importeren meestal onderzoeken in een laboratorium. Zo weten zij zeker dat er geen wettelijke limieten voor schadelijke stoffen worden overschreden. Het doorzochte bedrijf wordt ervan verdacht vervalste analyseresultaten te verstrekken aan afnemers. Daardoor lijkt op papier alsof de producten geschikt zijn voor humane consumptie, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.

De informatie die bij het bedrijf in beslag is genomen, wordt na de doorzoeking geanalyseerd. Als de NVWA-IOD zicht krijgt op verdachte partijen, dan wordt dat doorgegeven aan de Divisie Inspectie van de NVWA, zodat inspecteurs verder onderzoek kunnen doen. Indien nodig treft de NVWA maatregelen zoals een melding in het Europese waarschuwingssysteem RASFF, een terughaalactie of een publiekswaarschuwing.

Afpakken

De NVWA-IOD heeft zogeheten 'conservatoir beslag' gelegd op banktegoeden van het bedrijf. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt.

De Week van VMT: Coronacrisis werkt voedselfraude in de hand

De coronatijd zorgt ervoor dat er extra kans is op gesjoemel met ingrediënten en de herkomst van producten. Dat stelt Eurofins Food, Feed, Water Benelux. Er is immers veel aandacht uitgegaan naar het beheersen van COVID-19 en minder naar inspecties of audits naar de herkomst en kwaliteit van grondstoffen of producten. Hoe zit dat en wat is eraan te doen? Een zeer interessante en praktische workshop hierover wordt live uitgezonden op donderdag 19 november om 10:30 uur. De Week van VMT is hét online event over voedselveiligheid, levensmiddelentechnologie, productontwikkeling en -innovatie en duurt een week (16-20 nov). Bekijk het van De Week van VMT hier en meld je aan.

Bekijk het programma voor alle dagen

Meld u direct aan

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.