VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland en Europa de voedselzekerheid weer centraal gaan stellen. Teveel druk en maatregelen vanuit Europa om te vergroenen kunnen schadelijk uitpakken, zeker als die maatregelen zijn door mensen die te weinig affiniteit met de praktijk hebben.

Dit werd er besproken over voedselsystemen op klimaattop COP28

Dit werd er besproken over voedselsystemen op klimaattop COP28

De rol van wereldwijde voedselsystemen bij klimaatverandering was een belangrijk onderwerp op de klimaatconferentie COP28 eind 2023. Welke onderwerpen over food kwamen aan bod? In dit artikel een overzicht.

Vier wortelbedrijven beboet om verboden marktafspraken

Vier wortelbedrijven beboet om verboden marktafspraken

Vier Nederlandse telers en verkopers van wortelen zijn beboet voor in totaal ruim 2,5 miljoen euro voor verboden afspraken over het onderling verdelen van de markt. "De onderlinge concurrentie tussen deze bedrijven werd hiermee beperkt", constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

World Meat Congress: 'Vleessector is cruciale strijd aan het verliezen'

World Meat Congress: 'Vleessector is cruciale strijd aan het...

Als de vleesindustrie de komende jaren overeind wil blijven, zal ze volop ten strijde moeten trekken tegen pseudowetenschap. Dat stelde wetenschapper Peer Ederer op het World Meat Congress in Maastricht woensdag. Beleid in Europa komt steeds vaker tot stand op basis van onjuiste aannames en ondeugdelijk onderzoek, zei hij. "Als de sector deze veldslagen verliest, wordt de sector kapot gemaakt."

Wat de gehele keten in ieder geval moet doen, zo zegt Normec Foodcare, is het verhaal van de producten vertellen.

Trending 2023 | Normec Foodcare: 'We moeten het verhaal van onze...

Voedingsmiddelenproducenten krijgen steeds meer vragen over hun producten. Consumenten, retailers en verwerkers willen niet alleen informatie over het product, maar ook over de omstandigheden in het bedrijf. Een uitdaging, maar zeker ook een kans voor de agrosector. "We kunnen laten zien wat de waarde is van lokale producten."

"Met de Vlaamse voedselstrategie  is het recept geschreven en liggen de ingrediënten op tafel"

"Met de Vlaamse voedselstrategie is het recept geschreven en liggen...

Minister van Landbouw en Voeding Jo Brouns stelde op 29 november een nieuwe ambitieuze en breed gedragen strategietekst voor op de Vlaamse voedseltop in Roeselare. Hij lanceert er ook diverse voedseldeals, waaronder actoren hun schouders willen zetten om op korte termijn al concrete resultaten te kunnen boeken.

“Als brouwer werken we hard om onze productie klimaatneutraal te maken. Wij willen daarbij nauw samenwerken met de partners in onze keten."

Voedingsbedrijven starten samen met Arvesta op grote schaal met...

Arvesta, Alken Maes, Dossche Mills en Paniflower gaan samen op grote schaal carbon farming lanceren. Arvesta hoopt dit de komende maanden sterk uit te bereiden. 

Ook Nederlandse glastuinbouwers luiden de noodklok aangaande de steeds toenemende kosten

Glastuinbouwers zijn belangrijke energieproducenten

Als netto elektriciteitsproducent speelt de Vlaamse land- en tuinbouw, in het bijzonder onze glastuinbouw, een belangrijke maatschappelijke rol. De energiecrisis hakt echter zwaar in op onze tuinders waardoor niet alleen de lokale voedselproductie in het gedrang komt, maar ook hun meerwaarde voor onze energievoorziening én de werking van het energienet.

Vlaanderen Circulair lanceert projectoproep om circulaire voedselketen te ondersteunen.

Vlaanderen Circulair lanceert projectoproep om circulaire...

OVAM en Vlaanderen Circulair nodigt partnerschappen van lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en organisaties uit om experimenteer-, demonstratie- en disseminatieprojecten in te dienen, die een substantiële bijdrage leveren aan de preventie van voedselverlies en/of die voedselreststromen valoriseren tot voeding of voeder.

Studenten zetten zich in voor het verminderen van voedselverspilling

De Kostwinners pakken het voedselverlies aan

Vooraanstaande Vlaamse partners slaan de handen in mekaar in hun strijd tegen voedselverlies onder de nieuwe naam: De Kostwinners. Dit is een versterkte samenwerking tussen alle partners die het actieplan tegen voedselverlies trekken.