Algenproducent wil algen op maat produceren

Algenproducent wil algen op maat produceren

Algenproducent Allmicroalgae ziet dat de vraag naar gezonde, duurzame en natuurlijke producten stijgt. Het Portugese bedrijf speelt hier op in door haar productiecapaciteit uit te breiden. Naar verwachting zal de productiecapaciteit in 2022 liggen op 120 ton per jaar, een toename van 50% ten opzichte van haar huidige volume.

Allmicroalgae zal een tweede vergister installeren. Volgens het bedrijf is dit cruciaal om haar groeiplannen voor 2022 te realiseren en de concurrerende doorlooptijden verder te verbeteren. Daarnaast wil de algenproducent specifieke algensoorten op maat produceren, zodat het aanbod nog beter aansluit op de eisen van de klant.

Algen vergister
Algen vergister

Algensoorten

Allmicroalgae wil voor verschillende marktsegmenten algen op maat produceren. Dit gaat zij doen met de algensoorten Allmicroalgae Nannochloropsis oceanica; Chlorella vulgaris; Tetraselmis chuii; Phaeodactylum tricornutum en Scenedesmus sp. Volgens het bedrijf zijn de algen een hoogwaardige bron aan macro- en micronutriënten. Dit maakt algen niet alleen ideaal voor voedingssupplementen maar ook voor diervoeding en cosmetica.

Optimale productie

Allmicroalgae is constant bezig met de optimalisatie van de productie en de maximalisatie van de biochemische- en functionele eigenschappen van de algen. De algen worden in fotobioreactoren en fermentatievaten gekweekt. Parameters van de culture en de aanwezigheid van contaminanten worden continu gemonitord.

Het bedrijf gebruikt ultrafiltratie om de biomassa te oogsten. Daarna wordt het gesproeidroogd en verpakt onder een beschermende atmosfeer. Een extern laboratorium controleert de batches op verontreiniging.

Duurzaam proces

Allmicroalgae gebruikt geen kunstmest of pesticide bij de algenkweek en streeft ernaar zo energie-efficiënt mogelijk te werken. Daarnaast gebruikt Allmicroalgae het water dat in de fotobioreactoren circuleert opnieuw. Dit geldt ook voor de voedingsstoffen die na het productieproces mogelijk nog in het water aanwezig zijn.

Fotobioreactor

Uitbreiden van levering

“De markt voor natuurlijke, duurzame ingrediënten met extra aandacht voor gezondheidsvoordelen groeit snel. Daarom is het belangrijk om voedzame en duurzame microalgen voor iedereen beschikbaar te maken. Wij zijn daarom meer dan blij dat we onze levering kunnen uitbreiden en verder in kunnen spelen op de wens van onze klant”, aldus Margarida Eustáquio, verantwoordelijk voor Business Development bij Allmicroalgae.

Partnerschap met Greentech

De uitbreidingsplannen van Allmicroalgae kregen onlangs een ‘boost’ dankzij de aankondiging van het nieuwe partnerschap met Greentech, pionier in de plantenbiotechnologie. Greentech heeft ervaring met het verwerken van algen tot innovatieve ingrediënten. De joint-venture helpt Allmicroalgae aan naamsbekendheid wereldwijd.

Week van VMT

Tijdens De Week van VMT wordt het onderwerp algen behandeld in de sessie over functionele ingrediënten. Functionele ingrediënten worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor bijvoorbeeld hun conserverende werking of vanwege hun kleur. Soms zijn bepaalde stoffen geen ingrediënt, maar hebben wel nuttige functionaliteit in het productieproces.

Hoe kwalificeer je functionele substanties en welke consequenties hebben vervolgens de uitkomst? Kan een ‘natuurlijk’ additief even veilig zijn als een traditioneel E-nummer en kun je dit ook als zodanig aanduiden? En wat valt er te ondernemen wanneer niet duidelijk is of een ingrediënt wel of niet een Novel Food is? Kun je op basis van reststromen veilige functionele ingrediënten te ontwikkelen? Karin Verzijden van Axon Advocaten en Corjan van den Berg van FUMI Ingredients leggen uit hoe dit zit op donderdag 19 november om 13.30.

Bekijk het programma voor alle dagen

Meld u direct aan

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)

Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AI

Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.