Algenproducent wil algen op maat produceren

Algenproducent wil algen op maat produceren

Algenproducent Allmicroalgae ziet dat de vraag naar gezonde, duurzame en natuurlijke producten stijgt. Het Portugese bedrijf speelt hier op in door haar productiecapaciteit uit te breiden. Naar verwachting zal de productiecapaciteit in 2022 liggen op 120 ton per jaar, een toename van 50% ten opzichte van haar huidige volume.

Allmicroalgae zal een tweede vergister installeren. Volgens het bedrijf is dit cruciaal om haar groeiplannen voor 2022 te realiseren en de concurrerende doorlooptijden verder te verbeteren. Daarnaast wil de algenproducent specifieke algensoorten op maat produceren, zodat het aanbod nog beter aansluit op de eisen van de klant.

Algen vergister
Algen vergister

Algensoorten

Allmicroalgae wil voor verschillende marktsegmenten algen op maat produceren. Dit gaat zij doen met de algensoorten Allmicroalgae Nannochloropsis oceanica; Chlorella vulgaris; Tetraselmis chuii; Phaeodactylum tricornutum en Scenedesmus sp. Volgens het bedrijf zijn de algen een hoogwaardige bron aan macro- en micronutriënten. Dit maakt algen niet alleen ideaal voor voedingssupplementen maar ook voor diervoeding en cosmetica.

Optimale productie

Allmicroalgae is constant bezig met de optimalisatie van de productie en de maximalisatie van de biochemische- en functionele eigenschappen van de algen. De algen worden in fotobioreactoren en fermentatievaten gekweekt. Parameters van de culture en de aanwezigheid van contaminanten worden continu gemonitord.

Het bedrijf gebruikt ultrafiltratie om de biomassa te oogsten. Daarna wordt het gesproeidroogd en verpakt onder een beschermende atmosfeer. Een extern laboratorium controleert de batches op verontreiniging.

Duurzaam proces

Allmicroalgae gebruikt geen kunstmest of pesticide bij de algenkweek en streeft ernaar zo energie-efficiënt mogelijk te werken. Daarnaast gebruikt Allmicroalgae het water dat in de fotobioreactoren circuleert opnieuw. Dit geldt ook voor de voedingsstoffen die na het productieproces mogelijk nog in het water aanwezig zijn.

Fotobioreactor

Uitbreiden van levering

“De markt voor natuurlijke, duurzame ingrediënten met extra aandacht voor gezondheidsvoordelen groeit snel. Daarom is het belangrijk om voedzame en duurzame microalgen voor iedereen beschikbaar te maken. Wij zijn daarom meer dan blij dat we onze levering kunnen uitbreiden en verder in kunnen spelen op de wens van onze klant”, aldus Margarida Eustáquio, verantwoordelijk voor Business Development bij Allmicroalgae.

Partnerschap met Greentech

De uitbreidingsplannen van Allmicroalgae kregen onlangs een ‘boost’ dankzij de aankondiging van het nieuwe partnerschap met Greentech, pionier in de plantenbiotechnologie. Greentech heeft ervaring met het verwerken van algen tot innovatieve ingrediënten. De joint-venture helpt Allmicroalgae aan naamsbekendheid wereldwijd.

Week van VMT

Tijdens De Week van VMT wordt het onderwerp algen behandeld in de sessie over functionele ingrediënten. Functionele ingrediënten worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor bijvoorbeeld hun conserverende werking of vanwege hun kleur. Soms zijn bepaalde stoffen geen ingrediënt, maar hebben wel nuttige functionaliteit in het productieproces.

Hoe kwalificeer je functionele substanties en welke consequenties hebben vervolgens de uitkomst? Kan een ‘natuurlijk’ additief even veilig zijn als een traditioneel E-nummer en kun je dit ook als zodanig aanduiden? En wat valt er te ondernemen wanneer niet duidelijk is of een ingrediënt wel of niet een Novel Food is? Kun je op basis van reststromen veilige functionele ingrediënten te ontwikkelen? Karin Verzijden van Axon Advocaten en Corjan van den Berg van FUMI Ingredients leggen uit hoe dit zit op donderdag 19 november om 13.30.

Bekijk het programma voor alle dagen

Meld u direct aan

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een hersluitbaar blikje

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens naar minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, waren een aantal innovaties te zien.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van ingrediënten, plantaardig en van AI

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van...

Wat denken consumenten van AI-ontwikkelde producten? Wat verwachten ze van de plantaardige producten? En welk product blijven ze kopen zelfs als de prijs flink stijgt? Lees meer over de 10 trends voor 2025 van Innova Market Insights.

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie directeur bij Cloetta. Wetgeving mag dan ook vaker op wetenschappelijke kennis gebaseerd worden volgens hem. VMT sprak met Ransdorp over de bottlenecks die hij ziet en zijn tips voor andere R&D'ers op gebied van wetgeving. Dit is het zevende artikel in een serie.

Van supermarktkeuken naar gaarkeuken: zo wil deze startup 'Unilever van de nieuwe generatie' worden

Van supermarktkeuken naar gaarkeuken: zo wil deze startup 'Unilever...

STARTUP BELICHT - Kant-en-klaar maaltijden worden vaak gezien als 'niet vers' en 'smakeloos'. Startup Mama's Maaltijden gaat hier tegenin en maakt koelverse kant-en-klare maaltijden 'zoals mensen ze vanuit huis gewend zijn'. Met bekende smaken dus. VMT sprak met oprichter Serdar Tolenaar over het ontstaan van de startup, de bottlenecks en de verdere plannen.

Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een goede basis'

Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een...

Artificial Intelligence (AI), ook de voedingsindustrie kan er niet meer omheen. Verschillende producenten kijken voorzichtig wat AI voor hen kan betekenen en hoe ze dit het beste kunnen toepassen. Zo ook Engel Foreign Food. Zij ontwikkelden drie frisdranken met behulp van AI. Nick Maijenburg vertelde op de SIAL aan VMT hoe ze dat deden.

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.