VMT 08 (2022)
Functionele ingrediënten die hun effect hebben op de gezondheid zijn volop in ontwikkeling. Maar een gezondheidsclaim krijgen, is niet gemakkelijk.
Functionele ingrediënten die hun effect hebben op de gezondheid zijn volop in ontwikkeling. Maar een gezondheidsclaim krijgen, is niet gemakkelijk.
Professor Koen Dewettinck van UGent benadrukt het belang van wetenschappelijk inzicht in en kennis van de functionaliteit op moleculair niveau van de ingrediënten. In de praktijk ziet hij dat veel productontwikkelaars nog steeds op een heel empirische wijze producten (her)formuleren.
Voedselfabrikant Unilever wil meer gaan werken met ingrediënten in voeding die een positieve uitwerking hebben op het mentale welbevinden van mensen. Daarvoor is Unilever een samenwerking aangegaan met biotechnologiebedrijf Holobiome.
Opvallend veel innovaties op het gebied van dranken zijn er te zien en te proeven op de foodbeurs Anuga. VMT ging in gesprek met 9 bedrijven die nieuwe drankjes op de markt zetten met verschillende werkzame stoffen die goed zijn voor de gezondheid of de huid en daarmee een innovatie award in de wacht sleepten. 'Voedingssupplementen zijn overbodig, alles zit in het flesje.'
SmartWithFood, een start-up vanuit Colruyt Group, werkt samen met partners aan een volledig ecosysteem dat gepersonaliseerd voedingsadvies toegankelijk moet maken.
Naar aanleiding van 25 jaar Yakult in België, peilde onderzoeksureau iVox in opdracht van Yakult, naar de kennis en het gebruik van gefermenteerde zuiveldranken in België. Franstaligen drinken meer Yakult dan de Vlamingen.
Algenproducent Allmicroalgae ziet dat de vraag naar gezonde, duurzame en natuurlijke producten stijgt. Het Portugese bedrijf speelt hier op in door haar productiecapaciteit uit te breiden. Naar verwachting zal de productiecapaciteit in 2022 liggen op 120 ton per jaar, een toename van 50% ten opzichte van haar huidige volume.
De lage calorische waarde van 0,2 kcal per gram maakt het monosacharide allulose een mogelijke vervanger voor sucrose. In een bananendrank kan tot 30% van de suiker worden vervangen door de novel food zonder negatieve effecten op smaak of textuur.
ILVO, Inagro en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant werken samen met landbouwers en ketenpartners laatste obstakels voor opschaling van Vlaamse quinoa weg.
De VUB onderzoeksgroep Frailty in Ageing onder leiding van prof. Ivan Bautmans, onderzocht, als deel van de Europese PROVIDE studie, de effecten van voedingssupplementen op het immuunsysteem.