Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Aflatoxine

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Nederland vindt als grootste Europese importeur het vaakst mycotoxine...

Nederland is veruit de grootste Europese importeur van noten die zijn besmet met mycotoxinen. Vooral pelpinda's zijn vaak besmet met mycotoxines. Uit een analyse van RASFF-meldingen komt China opvallend vaak naar voren door de export van besmette pinda's.

Voedselproducenten zijn  al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Contaminanten

Voor abonnees Stappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als...

Grote wereldwijde gebeurtenissen kunnen een voedselketen en grondstoffentoevoer plotsklaps ernstig verstoren. Denk aan conflicten, de blokkade van het Panamakanaal eind januari, de oorlog in Oekraïne, coronapandemie en de energiecrisis. Dergelijke veranderingen brengen nieuwe contaminatierisico's met zich mee. In dit stappenplan een checklist voor grondstoffen.

Mycotoxines

Signaleringssysteem moet mycotoxines in vroeg stadium signaleren

Mycotoxines, giftige stoffen die door schimmels worden gemaakt, zijn vanwege klimaatverandering een steeds groter probleem voor voedselproducenten. Onderzoek naar een systeem voor vroegtijdige signalering op Europees niveau moet ervoor zorgen dat besmette gewassen nog eerder dan nu worden opgemerkt.

Aflatoxine

Waarschuwing aan Kenianen om geen producten te eten van dieren die...

In februari 2023 waarschuwde de Keniaanse overheid de bevolking voor de consumptie van dierlijke producten van dieren die met aflatoxine verontreinigde mais in hun veevoer hadden gegeten

Aflatoxine

Popcornmais uit de verkoop wegens te veel aflatoxine

In tientallen landen in zowel binnen als buiten Europa werd mais die is bestemd om popcorn van te maken, in maart, april en mei 2023 uit de verkoop gehaald. Dit gebeurde ook in Nederland en België.

Nieuwsbrief Voedselveiligheid

Het risico op verontreiniging van mais met aflatoxine stijgt door...

Klimaatverandering zorgt ervoor dat weerpatronen op onze planeet veranderen. Dit is ook het geval in het Middenwesten van de Verenigde Staten. Vandaar dat onderzoekers van de Universiteit van Michigan de mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor de veiligheid van mais in kaart hebben gebracht. Zij publiceerde daarover in april 2022.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Patuline: geen acuut risico, wel blijven monitoren

Multinational Coca-Cola riep onlangs Australische supermarkten op om een merk appelsap uit de schappen te halen. De oorzaak: een te hoge concentratie van het mycotoxine patuline. Hoe gevaarlijk is dit stofje eigenlijk en doen we in Nederland wel genoeg om het te bestrijden?

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Recalls België in augustus: Ethyleenoxide in kokosdrank, aflatoxine...

FAVV haalt gedroogde vijgen uit de schappen vanwege een te hoog gehalte aan aflatoxine. Daarnaast is er ook een recall vanwege ethyleenoxide in kokosdrank.

België

Uit 2021: Zo zit het met mais met aflatoxine in Afrika

In de digitale Update Voedselveiligheid van 21 april 2021 verscheen een artikel over mais in Kenia dat was verontreinigd met aflatoxine. Naar aanleiding van deze verontreiniging sloot de Keniaanse overheid de grenzen met de twee buurlanden Tanzania en Oeganda. Onderstaand artikel gaat dieper in op de aflatoxineproblematiek in bepaalde Afrikaanse landen aan de hand van informatie die de redactie kreeg van ervaringsdeskundige professor dr. ir. Bruno de Meulenaer.