Food Future Event: wat komt er kijken bij plantaardig eiwitalternatief?

Food Future Event: wat komt er kijken bij plantaardig eiwitalternatief?

Een betaalbaar en goed verkrijgbaar plantaardig alternatief voor kippenei-eiwit. Dat is een heilige graal voor de voedingsmiddelenindustrie om veel producten 100% veganistisch te kunnen maken. Corjan van den Berg, ceo en oprichter van FUMI Ingredients, legt op het Food Future Event op 7 april uit waar je tegenaan loopt bij het maken van een functioneel ingrediënt met behulp van micro-organismen.

Van den Berg is erg in zijn nopjes met de investering van een half miljoen euro die hij ontvangt om zijn Wageningse startup FUMI Ingredients te kunnen opschalen. Het geld wordt gebruikt om een pilotproductie op te zetten van het de productie van de plantaardige kippenei-eiwitvervanger. “We kunnen dan opschalen naar een productie van ongeveer tien kilo per dag ofwel enkele duizenden kilo’s per jaar. Het mag duidelijk zijn dat dit nog lang niet genoeg is om de industrie te voorzien van de vraag. Uiteraard is het de bedoeling dat we na de pilotplant direct verder gaan opschalen”, vertelt Van den Berg aan VMT.

Potentie

Er is een enorme marktpotentie voor het functionele ingrediënt, weet Van den Berg. “Kippenei-eiwit zit namelijk bijna in iedere vleesvervanger, een sterk groeiende categorie. De markt gebruikt hiervan bulkhoeveelheden. Bakkerijen en sauzenproducenten gebruiken er ook veel van. Maar om producten zoals vleesvervangers niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch te maken, is heel lastig. Wij hebben het wel voor elkaar gekregen met een natuurlijke gist als grondstof. Uit die gist halen we met milde processing een eiwitrijke fractie. Eerst een scheidingsstap, dan opzuivering en ten slotte drogen.”

Merengues

FUMI Meringues.JPGDe eiwitfractie die overblijft na dit geheime proces, gedraagt zich in producten hetzelfde als een kippenei-eiwit. Naast de eiwitvervanger die wordt gelanceerd, kijkt FUMI Ingrediënts naar de ontwikkeling van ingrediënten die als emulgatoren, schuim- en geleermiddelen kunnen worden gebruikt. Van den Berg: “Weinig niet-dierlijke eiwitten kunnen emulgeren en schuimen. Deze wel. We hebben er ook zelf merengues van gemaakt.” Voor de grondstof gebruikt FUMI Ingrediënts een gist welke overblijft na een brouwproces bij een bierbrouwer. Het ingrediënt heeft daarom een sterke gistsmaak, maar die kan worden gemaskeerd als deze niet is gewenst.

Enorme vraag

Via de website van FUMI Ingrediënts kunnen bedrijven een sample aanvragen, maar dat loopt volgens Van den Berg iets te goed. “Er zijn al meer dan tachtig bedrijven die willen testen. We kunnen niet iedereen helpen, daarom is opschalen hard nodig.” Is het dan niet handiger om ‘het proces/de technologie’ te gaan verkopen in plaats van alleen de grondstof? Van den Berg: “Dat is in principe ook mogelijk. Je kunt denken aan brouwerijen of gistproducenten die onze technologie kunnen aanschaffen. Dat dan kan sneller gaan dan wanneer we het opschalen bij onszelf houden. Je hebt dan namelijk veel investeerders nodig.”

Concreet

Voor de half miljoen die nu binnen is wordt nieuwe procesapparatuur aangeschaft, maar ook wil FUMI Ingrediënts het team uitbreiden met twee technologen en marketing en communicatie. Van den Berg: “Het is een spannende fase en we zijn nog kwetsbaar als startup. Door meer capaciteit in het team maak je het minder kwetsbaar. Maar dat is inherent aan ondernemen.

Novel food

Van den Berg gaat ervan uit dat Europa zijn functionele ingrediënt ziet als novel food. “Ik ben er niet honderd procent zeker van, want de wetgeving is hierover niet 100% duidelijk. Onze basisgrondstof, het gist is een veilig natuurlijk organisme, daar kun je zo een hap van nemen. Ons ingrediënt lijkt osterk op een gistextract. Gistextracten zijn geen novel food. Ook aan het proces is niets spannends. Wat het nieuw maakt is het opzuiveren van de eiwitfractie waardoor de concentratie ervan hoger wordt. Dat maakt het mogelijk tot een novel food. Momenteel wordt hier met experts naar gekeken en wordt er een rapport gemaakt. De EFSA zal daar dan een oordeel over vellen.”

Inhoudelijke sessie op het Food Future Event op 7 april

Functionele ingrediënten vs veiligheid: wat moet worden aangetoond?

Sessievoorzitter Karin Verzijden, Axon Advocaten
FUMI Emulsification before.JPGFunctionele ingrediënten worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten die worden toegevoegd wegens hun conserverende werking of vanwege hun kleur. Soms zijn bepaalde stoffen geen ingrediënt, maar hebben wel nuttige functionaliteit in het productieproces. Hoe kwalificeer je functionele substanties en welke consequenties hebben vervolgens de uitkomst? Kan een ‘natuurlijk’ additief even veilig zijn als een traditioneel E-nummer en kun je dit ook als zodanig aanduiden? En wat valt er te ondernemen wanneer niet duidelijk is of een ingrediënt wel of niet een Novel Food is? Kun je op basis van reststromen veilige functionele ingrediënten te ontwikkelen? Karin Verzijden van Axon Advocaten en Corjan van den Berg, ceo en oprichter van FUMI Ingredients, een innovatief bedrijf dat functionele ingrediënten maakt met behulp van micro-organismen.

Bekijk het programma hier. Meld je hier aan voor het event.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Ingredient

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

plantaardige eiwitten

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Alternatief voor zuivel

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

biodiversiteit

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Plantaardig

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.