Food Future Event: wat komt er kijken bij plantaardig eiwitalternatief?

Food Future Event: wat komt er kijken bij plantaardig eiwitalternatief?

Een betaalbaar en goed verkrijgbaar plantaardig alternatief voor kippenei-eiwit. Dat is een heilige graal voor de voedingsmiddelenindustrie om veel producten 100% veganistisch te kunnen maken. Corjan van den Berg, ceo en oprichter van FUMI Ingredients, legt op het Food Future Event op 7 april uit waar je tegenaan loopt bij het maken van een functioneel ingrediënt met behulp van micro-organismen.

Van den Berg is erg in zijn nopjes met de investering van een half miljoen euro die hij ontvangt om zijn Wageningse startup FUMI Ingredients te kunnen opschalen. Het geld wordt gebruikt om een pilotproductie op te zetten van het de productie van de plantaardige kippenei-eiwitvervanger. “We kunnen dan opschalen naar een productie van ongeveer tien kilo per dag ofwel enkele duizenden kilo’s per jaar. Het mag duidelijk zijn dat dit nog lang niet genoeg is om de industrie te voorzien van de vraag. Uiteraard is het de bedoeling dat we na de pilotplant direct verder gaan opschalen”, vertelt Van den Berg aan VMT.

Potentie

Er is een enorme marktpotentie voor het functionele ingrediënt, weet Van den Berg. “Kippenei-eiwit zit namelijk bijna in iedere vleesvervanger, een sterk groeiende categorie. De markt gebruikt hiervan bulkhoeveelheden. Bakkerijen en sauzenproducenten gebruiken er ook veel van. Maar om producten zoals vleesvervangers niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch te maken, is heel lastig. Wij hebben het wel voor elkaar gekregen met een natuurlijke gist als grondstof. Uit die gist halen we met milde processing een eiwitrijke fractie. Eerst een scheidingsstap, dan opzuivering en ten slotte drogen.”

Merengues

FUMI Meringues.JPGDe eiwitfractie die overblijft na dit geheime proces, gedraagt zich in producten hetzelfde als een kippenei-eiwit. Naast de eiwitvervanger die wordt gelanceerd, kijkt FUMI Ingrediënts naar de ontwikkeling van ingrediënten die als emulgatoren, schuim- en geleermiddelen kunnen worden gebruikt. Van den Berg: “Weinig niet-dierlijke eiwitten kunnen emulgeren en schuimen. Deze wel. We hebben er ook zelf merengues van gemaakt.” Voor de grondstof gebruikt FUMI Ingrediënts een gist welke overblijft na een brouwproces bij een bierbrouwer. Het ingrediënt heeft daarom een sterke gistsmaak, maar die kan worden gemaskeerd als deze niet is gewenst.

Enorme vraag

Via de website van FUMI Ingrediënts kunnen bedrijven een sample aanvragen, maar dat loopt volgens Van den Berg iets te goed. “Er zijn al meer dan tachtig bedrijven die willen testen. We kunnen niet iedereen helpen, daarom is opschalen hard nodig.” Is het dan niet handiger om ‘het proces/de technologie’ te gaan verkopen in plaats van alleen de grondstof? Van den Berg: “Dat is in principe ook mogelijk. Je kunt denken aan brouwerijen of gistproducenten die onze technologie kunnen aanschaffen. Dat dan kan sneller gaan dan wanneer we het opschalen bij onszelf houden. Je hebt dan namelijk veel investeerders nodig.”

Concreet

Voor de half miljoen die nu binnen is wordt nieuwe procesapparatuur aangeschaft, maar ook wil FUMI Ingrediënts het team uitbreiden met twee technologen en marketing en communicatie. Van den Berg: “Het is een spannende fase en we zijn nog kwetsbaar als startup. Door meer capaciteit in het team maak je het minder kwetsbaar. Maar dat is inherent aan ondernemen.

Novel food

Van den Berg gaat ervan uit dat Europa zijn functionele ingrediënt ziet als novel food. “Ik ben er niet honderd procent zeker van, want de wetgeving is hierover niet 100% duidelijk. Onze basisgrondstof, het gist is een veilig natuurlijk organisme, daar kun je zo een hap van nemen. Ons ingrediënt lijkt osterk op een gistextract. Gistextracten zijn geen novel food. Ook aan het proces is niets spannends. Wat het nieuw maakt is het opzuiveren van de eiwitfractie waardoor de concentratie ervan hoger wordt. Dat maakt het mogelijk tot een novel food. Momenteel wordt hier met experts naar gekeken en wordt er een rapport gemaakt. De EFSA zal daar dan een oordeel over vellen.”

Inhoudelijke sessie op het Food Future Event op 7 april

Functionele ingrediënten vs veiligheid: wat moet worden aangetoond?

Sessievoorzitter Karin Verzijden, Axon Advocaten
FUMI Emulsification before.JPGFunctionele ingrediënten worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten die worden toegevoegd wegens hun conserverende werking of vanwege hun kleur. Soms zijn bepaalde stoffen geen ingrediënt, maar hebben wel nuttige functionaliteit in het productieproces. Hoe kwalificeer je functionele substanties en welke consequenties hebben vervolgens de uitkomst? Kan een ‘natuurlijk’ additief even veilig zijn als een traditioneel E-nummer en kun je dit ook als zodanig aanduiden? En wat valt er te ondernemen wanneer niet duidelijk is of een ingrediënt wel of niet een Novel Food is? Kun je op basis van reststromen veilige functionele ingrediënten te ontwikkelen? Karin Verzijden van Axon Advocaten en Corjan van den Berg, ceo en oprichter van FUMI Ingredients, een innovatief bedrijf dat functionele ingrediënten maakt met behulp van micro-organismen.

Bekijk het programma hier. Meld je hier aan voor het event.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan...

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van Wereldnatuurfonds

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van...

Het Wereld Natuur Fonds heeft als doel om de ecologische voetafdruk van Nederlandse winkelmandjes tegen 2030 met 50% te verkleinen. Om supermarkten...

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Supermarktketen Dirk volgt Lidl en introduceert half-om-half gehakt en runderhamburgers met 'plantaardige toevoeging'.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen....

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig...

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3...

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet...

Europese lidstaten mogen het niet zomaar verbieden om vleesbenamingen te gebruiken voor plantaardige producten, zolang de betekenis van de...