Ruim dertig inschrijvingen Jaarprijs Goede Voeding 2020

Ruim dertig inschrijvingen Jaarprijs Goede Voeding 2020

Welk product gaat dit jaar met de eer van de Jaarprijs Goede Voeding strijken? Vandaag (maandag 17 februari) sluit de inschrijving en staat de teller op 31 inzendingen.

Wordt het een sesampindakaas? Een fruittaart? Een chilisaus met de helft minder suiker? Een paddenstoelenpakket, een volkoren kaiserbol of toch die plantaardige vleesvervanger?

Aandeel supermarkten

In 2019 was bijna een kwart van de inzendingen een plantaardige vleesvervanger, dit jaar is de spreiding in het type ingezonden producten breder. Meer dan een derde van de inzendingen is dit jaar afkomstig van supermarkten of hun toeleveranciers.

Genomineerden Jaarprijs

Op 9 maart zullen de genomineerden bekend worden gemaakt (maximaal drie producten) die alle hoofdprijswaardig zijn. Welke hiervan uiteindelijk met de hoogste eer kan gaan strijken, wordt bekend gemaakt op het Food Future Event op 7 april.

De beoordeling

De jury let vooral op voedingskundige verbeterpunten, maar ook duurzaamheidsaspecten worden meegewogen in het eindoordeel. Waar draait het om?

– De vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet (uiteraard let de jury erop of de inname van transvet laag c.q. nihil blijft. Het uitgebreide reglement, waarin de voedingskundige criteria zijn benoemd, is te vinden op de website van de jaarprijs.

– Bijdrage aan het verminderen van de inname van zout;

– Bijdrage aan het verminderen van de inname  van suiker c.q. toegevoegd suiker (in welke vorm dan ook, zoals honing, lactose of vruchtenconcentraat);

– Bijdrage aan het verhogen van de inname van voedingsvezel;

– Het stimuleren van een gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld door de promotie van het eten van groente, fruit, vis, peulvruchten of ongezouten noten, zoals aanbevolen binnen de  Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

Nadat de inzending is gesloten, vindt komende weken  het juryberaad plaats. Na een eerste selectie van de inschrijvingen, om te zien of de inzendingen voldoen aan de criteria in het reglement, is er op 3 maart een jurydag. Per 9 maart worden de genomineerden bekendgemaakt, waarna een publieksstemming wordt geopend.

De jurysamenstelling

De leden van de jury:

Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit.

Peter Garstenveld, hoofdredacteur Distrifood, vakblad voor de supermarktenbranche.

Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)

Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster Vakmedianet, secretaris jury.

Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein

Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool,

Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter van NVVL Network for Food Experts.

Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Afdeling Humane Voeding & Gezondheid, Wageningen Universiteit

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van ingrediënten, plantaardig en van AI

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van...

Wat denken consumenten van AI-ontwikkelde producten? Wat verwachten ze van de plantaardige producten? En welk product blijven ze kopen zelfs als de prijs flink stijgt? Lees meer over de 10 trends voor 2025 van Innova Market Insights.

HAK verlaagt prijzen peulvruchten

HAK verlaagt prijzen peulvruchten

HAK wil dat consumenten vaker peulvruchten eten Daarom verlagen ze de consumentenadviesprijs van het merendeel van haar producten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.