Ruim dertig inschrijvingen Jaarprijs Goede Voeding 2020

Ruim dertig inschrijvingen Jaarprijs Goede Voeding 2020

Welk product gaat dit jaar met de eer van de Jaarprijs Goede Voeding strijken? Vandaag (maandag 17 februari) sluit de inschrijving en staat de teller op 31 inzendingen.

Wordt het een sesampindakaas? Een fruittaart? Een chilisaus met de helft minder suiker? Een paddenstoelenpakket, een volkoren kaiserbol of toch die plantaardige vleesvervanger?

Aandeel supermarkten

In 2019 was bijna een kwart van de inzendingen een plantaardige vleesvervanger, dit jaar is de spreiding in het type ingezonden producten breder. Meer dan een derde van de inzendingen is dit jaar afkomstig van supermarkten of hun toeleveranciers.

Genomineerden Jaarprijs

Op 9 maart zullen de genomineerden bekend worden gemaakt (maximaal drie producten) die alle hoofdprijswaardig zijn. Welke hiervan uiteindelijk met de hoogste eer kan gaan strijken, wordt bekend gemaakt op het Food Future Event op 7 april.

De beoordeling

De jury let vooral op voedingskundige verbeterpunten, maar ook duurzaamheidsaspecten worden meegewogen in het eindoordeel. Waar draait het om?

– De vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet (uiteraard let de jury erop of de inname van transvet laag c.q. nihil blijft. Het uitgebreide reglement, waarin de voedingskundige criteria zijn benoemd, is te vinden op de website van de jaarprijs.

– Bijdrage aan het verminderen van de inname van zout;

– Bijdrage aan het verminderen van de inname  van suiker c.q. toegevoegd suiker (in welke vorm dan ook, zoals honing, lactose of vruchtenconcentraat);

– Bijdrage aan het verhogen van de inname van voedingsvezel;

– Het stimuleren van een gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld door de promotie van het eten van groente, fruit, vis, peulvruchten of ongezouten noten, zoals aanbevolen binnen de  Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

Nadat de inzending is gesloten, vindt komende weken  het juryberaad plaats. Na een eerste selectie van de inschrijvingen, om te zien of de inzendingen voldoen aan de criteria in het reglement, is er op 3 maart een jurydag. Per 9 maart worden de genomineerden bekendgemaakt, waarna een publieksstemming wordt geopend.

De jurysamenstelling

De leden van de jury:

Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit.

Peter Garstenveld, hoofdredacteur Distrifood, vakblad voor de supermarktenbranche.

Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)

Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster Vakmedianet, secretaris jury.

Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein

Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool,

Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter van NVVL Network for Food Experts.

Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Afdeling Humane Voeding & Gezondheid, Wageningen Universiteit

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher.

Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een goede basis'

Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een...

Artificial Intelligence (AI), ook de voedingsindustrie kan er niet meer omheen. Verschillende producenten kijken voorzichtig wat AI voor hen kan betekenen en hoe ze dit het beste kunnen toepassen. Zo ook Engel Foreign Food. Zij ontwikkelden drie frisdranken met behulp van AI. Nick Maijenburg vertelde op de SIAL aan VMT hoe ze dat deden.

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert een nieuw foodmerk: Jumbo's. Volgens de supermarktketen combineert het merk kwaliteit en betaalbaarheid. De eerste producten onder...

Snoepproductie - Beeld: Cloetta

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie...

Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten pijnlijke keuzes maken'

Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten...

Het kabinet kondigt bezuinigingen aan op preventie. Deze bezuinigingen hebben ook gevolgen voor het Voedingscentrum, stelt de organisatie. "Met...

Beeld: Van Delft

Van Delft zet met innovatie in op jaarrond en wereldwijd kruidnoten:...

Van Delft staat bekend om de vele smaken kruidnoten. Elk jaar komt de producent met verschillende nieuwe smaken. Van Delft wil de kruidnoot...

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar...

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de...

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden van huismerken

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden...

In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar 400...

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL...