Foto: Carmen Groeneveld

Ministerie VWS lanceert platform om productverbetering versnellen

Tijdens het VMT Food Future Event heeft Maud Theelen, netwerkregisseur van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), de lancering aangekondigd van het platform productverbetering.

Belasting op dranken gaat obesitasepidemie niet verhelpen

Belasting op dranken gaat obesitasepidemie niet verhelpen

Het kabinet wil volgend jaar de verbruiksbelasting op verpakt water, frisdranken en sappen verdubbelen. Volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is deze maatregel niet te verdedigen in een tijd waarin de consument op alle fronten geconfronteerd wordt met prijsstijgingen. In plaats van een verdubbeling van de verbruiksbelasting pleit de branchevereniging voor een slimme frisdrankenbelasting volgens het Britse model en een brede aanpak van de obesitasepidemie.

Reactie FNLI op RIVM-rapport: 'Herformulering is stapsgewijs proces'

Reactie FNLI op RIVM-rapport: 'Herformulering is stapsgewijs proces'

Het RIVM constateert dat er veel moeite is gedaan om producten te verbeteren, maar dat consumenten nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. Volgens de organisatie is veel nodig op het gebied van herformulering. FNLI ziet dat er al heel veel is gedaan, maar wil ook sneller stappen zetten.

RIVM: 'Zout- en suikerinname nog te hoog ondanks afspraken overheid en industrie'

RIVM: 'Zout- en suikerinname nog te hoog ondanks afspraken overheid...

De in 2014 gemaakte afspraken tussen de overheid en de voedingsindustrie om de inname van zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verminderen hebben nauwelijks effect. Dat stelt het RIVM in een recent onderzoek. Er moeten strengere criteria komen om tot gezondere voedingsmiddelen te komen.

'VWS moet strenge, wettelijke normen invoeren op gebied van zout, suiker en vet'

'VWS moet strenge, wettelijke normen invoeren op gebied van zout,...

De Consumentenbond vindt dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) tot te weinig resultaat heeft geleid. De bond wil dan ook dat het toekomstige kabinet een ambitieuzer plan opstelt om te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen terug te dringen. "Het akkoord uit 2014 heeft te weinig opgeleverd."

Trends in voedingsmiddelenwetgeving in 2021: 'Geen woorden, maar daden'

Trends in voedingsmiddelenwetgeving in 2021: 'Geen woorden, maar...

Met rampjaar 2020 bijna in de achteruitkijkspiegel is het moeilijk vooruitkijken. Het is de vraag of het weer 'business as usual' wordt. En zelfs dan moeten wetgevers en autoriteiten een hoop achterstallig werk inhalen.

Foodwatch: afspraken zoutreductie niet bindend genoeg - FNLI reageert

Foodwatch heeft deze maandag als eerste 'zoutmaxdag' van 2020 afgeroepen, voor mannen van 31 tot 50 jaar. Zij hebben volgens Foodwatch op deze datum al hun maximale jaarhoeveelheid aan zout geconsumeerd.

'Fiscale prikkels noodzakelijk om Nederlanders gezonder te maken' - update reactie FNLI

'Fiscale prikkels noodzakelijk om Nederlanders gezonder te maken' -...

Stevige prijsprikkels zijn noodzakelijk om de bevolking gezonder, vitaler en weerbaarder te maken. Daarmee kan gezonde voeding goedkoper worden gemaakt terwijl sterk bewerkt en industrieel geproduceerd voedsel duurder wordt.

Frisdranken bevatten in 2019 25% minder calorieën

Frisdranken bevatten in 2019 25% minder calorieën

Frisdranken van A-merken die in 2019 zijn verkocht, bevatten 25 procent minder calorieën dan in 2012. Hiermee lopen de producenten voor op de afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.

Hoe staat het intussen met de verbetering van de productsamenstelling?

Minder suiker, minder calorieën en kleinere porties. Dat zijn de afspraken in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hoe staat het met de realisatie van deze doelen?