Food Law Update: Productontwikkelaars krijgen kaders voor 'gezonde R&D'

Food Law Update: Productontwikkelaars krijgen kaders voor 'gezonde R&D'
Grocery cart at a supermarket aisle filled up with food products seen from the customers point of view

Productontwikkelaars en R&D-ers bij voedselfabrikanten krijgen de komende jaren scherpe kaders voorgeschoteld waarbinnen zij kunnen innoveren. Het nieuwe overheidssysteem gaat per productcategorie een aantal grenswaarden voor onder andere hoeveelheid zout, vet en suiker vaststellen. Dit is één van de onderwerpen waar tijdens de Food Law Update op 18 juni op wordt ingegaan.

Na het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zal worden gewerkt met een nieuw systeem voor productverbetering. Hierin worden voor bewerkte producten een set criteria gesteld voor verlaging van zout-, verzadigd vet- en suikergehalte. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt nu over nagedacht. Daarvoor is onder meer een publieke consultatie (internetconsultatie) uitgevoerd, om bij zoveel mogelijk partijen uit te vragen hoe zij denken over een systeem waarbij per productgroep een set criteria wordt gepubliceerd.

‘Goede prikkels’

Naast criteria zullen incentives worden ontwikkeld om bedrijven te stimuleren productverbetering uit te voeren. Dan heb je het over bijvoorbeeld het publiceren van de zout, suiker en vetgehaltes van de verschillende producten. Een periodieke monitor zal worden ingezet om doelstellingen in productverbetering zichtbaar te maken.

Q&A met VWA tijdens Food Law Update

Meer tekst en uitleg hierover tijdens de Food Law Update op 18 juni tijdens een Q&A met beleidscoördinator Inge Stoelhorst van het ministerie van VWS. Ook zal zij tijdens deze Q&A ingaan op misleiding op etiketten, benamingen van vegetarische producten, de Nutri-Score en de Farm to Fork strategie voor de voedingsmiddelenindustrie die pas is gelanceerd.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meld je direct aan

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.