Familiebedrijf Groba is producent van kaasverwerkingsapparatuur. Ze maken machines voor mechanische verwerking van kaas, het snijden en verpakken van kaas in gemaksproducten - blokjes, plakjes, geraspt - maar ook machines voor verwerking van vegetarische producten. Van enkelvoudige machines tot complete lijnen, en van ontwikkeling en engineering tot oplevering in zestig landen.
Veel handwerk
‘Het is opvallend dat in de grootschalige kaasproductie het gehele proces van behandeling, coaten en keren is geautomatiseerd, terwijl er aan de andere kant van de muur ineens nog veel handwerk nodig is’, vertelt Robin de Groot, managing director van Groba, zoon van de oprichter van het bedrijf.
De Groot doelt op het handmatig ontkorsten van kaas in de kaasverwerkende industrie. Voordat de grote Euroblokken geraspt kunnen worden, worden ze eerst ontdaan van hun korst. Ook voor de productie van plakjes kaas is ontkorsten tegenwoordig een eerste stap, omdat zowel foodservice als foodretail geen plakjes met korstjes meer in het assortiment wenst.
Zwaar werk
De kaasverwerkende industrie werkt voornamelijk met rechthoekige Euroblokken en met Carron-vormige kazen (rechthoek met ronde zijkant). Voor het ontkorsten van kaas staan nu nog meerdere werknemers in een ontkorstingsruimte. Zij tillen de blokken uit de boxen en halen vervolgens met een machinale kaasbeitel de korst van de kaas, waarbij de kaas gedraaid en gekeerd moet worden. Een sterk geoefend persoon kan misschien gedurende korte tijd tot vijfentwintig kazen per uur verwerken. Maar het werk is zwaar, het ontkorsten met een kaasschraper maakt veel lawaai.
Volautomatische ontkorster
Groba heeft voor deze stap een volautomatische kaasontkorster ontwikkeld, de Omega 301. Hierbij worden de kaasblokken met een rollenbaan ingevoerd. Elke kaas wordt eerst in drie dimensies gescand over twee zijkanten en de bovenkant. De computer berekent een puntenwolk die gevolgd wordt door een robotarm met een freeskop, waarmee de vorm van de kaas op de tiende millimeter wordt gevolgd.
Na het ontkorsten wordt de kaas gedraaid en worden de drie andere zijden gescand en ontkorst. De machine verwerkt in de stand-alone versie twintig tot dertig kazen per uur, afhankelijk van de grootte en vorm.
Voordelen
De Omega 301 heeft veel voordelen ten opzichte van handmatig ontkorsten. Zwaar, vermoeiend en lawaaiig werk is een grote belasting van het personeel. Veel arbeidsintensieve handeling vergt veel contact tussen medewerkers en product, wat van invloed is op hygiëne en voedselveiligheid. De zwaarte van het werk beïnvloedt daarnaast de nauwkeurigheid, waardoor de kwaliteit van het product en de hoeveelheid onnodig afval in het geding komt: er gaat meer product verloren dan wenselijk.
De gerobotiseerde behandeling kent daarentegen een constant resultaat. De verwerking geschiedt nauwkeuriger, waardoor de afvalpercentages minimaal zijn en er minder bruikbaar product verloren gaat. De arbeidsintensieve verwerking wordt voorkomen, waardoor de arbeidsveiligheid wordt vergroot en uitval wordt tegengegaan.
Naast dit arbo-voordeel is er het hygiënische aspect. De kaasontkorster vergt een minimaal contact tussen product en medewerkers, wat de voedselveiligheid verder vergroot.
Verschillen in structuur
De voordelen lijken erg duidelijk, waardoor je je afvraagt waarom zo’n machine niet eerder op de markt is gebracht. De Groot: ‘Kaas is een traditioneel product. Waar kaasproductie al meer is gemechaniseerd is bij de verwerking ervan de overstap wat lastiger te maken. Daarbij komt ook dat er in het verleden meerdere bedrijven zijn geweest die getracht hebben een oplossing te vinden, waarbij die initiatieven zijn stukgelopen op de verschillen tussen jonge en oudere kazen. De verschillen in structuur van de korst waren meestal een probleem voor de eerdere oplossingen. Als je enkel een kaas langs een schaaf of beitel haalt ga je voorbij aan de individuele vorm en structuur van de kaas. Zo haal je veel meer weg dan nodig, soms met flinke happen uit de kaas. Het afstellen van de machine op de soort was een lastig probleem.’
‘Onze machine kan alle soorten aan, van jong tot oud. Een mens bekijkt de contouren van de kaas en haalt er dan de schaaf over. Onze machine bekijkt ook eerst die contouren, om vervolgens met de frees de korst te verwijderen. Door deze visontechnologie met een puntenwolk benaderen we het meest de menselijke handeling, dat is de crux. De frees is voor kaaskorst een ideale techniek. En met de Benelux-vestiging van Kuka Robots hebben we een goede robotleverancier als partner.’
Dupont Cheese herkent voordelen
De eerste machine is inmiddels uitgeleverd aan Dupont Cheese in Brugge. “Ergonomischer werken en ons personeel ontlasten was de voornaamste aanleiding, maar automatiseren biedt ook andere opportuniteiten”, zegt project manager Kurt De Guffroy.
Dupont Cheese herkent ook de voordelen van een veiligere werkomgeving, een hogere arbeidsefficiëntie en een 24/7 inzetbaarheid van de installatie.
Het bedrijf claimt verder een lager productverlies ten opzichte van het manueel ontkorsten. De geïnstalleerde machine is een standalone unit; de machine is ook in serie te plaatsen, waarmee de capaciteit verder wordt vergroot.
Dit artikel is gesponsord door Groba.