Groba brengt volautomatische kaasontkorster

Groba brengt volautomatische kaasontkorster

Het ontkorsten van kaas voor grootschalige verwerking is zwaar, belastend werk, waar de industrie steeds moeilijker arbeidskrachten voor kan vinden. Eerdere pogingen van machinebouwers om tot een oplossing te komen liepen stuk. Groba heeft nu een ingenieuze oplossing gevonden. Eerste gebruiker Dupont Cheese ziet de voordelen.

Familiebedrijf Groba is producent van kaasverwerkingsapparatuur. Ze maken machines voor mechanische verwerking van kaas, het snijden en verpakken van kaas in gemaksproducten - blokjes, plakjes, geraspt - maar ook machines voor verwerking van vegetarische producten. Van enkelvoudige machines tot complete lijnen, en van ontwikkeling en engineering tot oplevering in zestig landen.

Veel handwerk

‘Het is opvallend dat in de grootschalige kaasproductie het gehele proces van behandeling, coaten en keren is geautomatiseerd, terwijl er aan de andere kant van de muur ineens nog veel handwerk nodig is’, vertelt Robin de Groot, managing director van Groba, zoon van de oprichter van het bedrijf.

Foodservice en foodretail willen geen plakjes met korstjes meer in het assortiment”

De Groot doelt op het handmatig ontkorsten van kaas in de kaasverwerkende industrie. Voordat de grote Euroblokken geraspt kunnen worden, worden ze eerst ontdaan van hun korst. Ook voor de productie van plakjes kaas is ontkorsten tegenwoordig een eerste stap, omdat zowel foodservice als foodretail geen plakjes met korstjes meer in het assortiment wenst.

Zwaar werk

De kaasverwerkende industrie werkt voornamelijk met rechthoekige Euroblokken en met Carron-vormige kazen (rechthoek met ronde zijkant). Voor het ontkorsten van kaas staan nu nog meerdere werknemers in een ontkorstingsruimte. Zij tillen de blokken uit de boxen en halen vervolgens met een machinale kaasbeitel de korst van de kaas, waarbij de kaas gedraaid en gekeerd moet worden. Een sterk geoefend persoon kan misschien gedurende korte tijd tot vijfentwintig kazen per uur verwerken. Maar het werk is zwaar, het ontkorsten met een kaasschraper maakt veel lawaai.

Volautomatische ontkorster

Groba heeft voor deze stap een volautomatische kaasontkorster ontwikkeld, de Omega 301. Hierbij worden de kaasblokken met een rollenbaan ingevoerd. Elke kaas wordt eerst in drie dimensies gescand over twee zijkanten en de bovenkant. De computer berekent een puntenwolk die gevolgd wordt door een robotarm met een freeskop, waarmee de vorm van de kaas op de tiende millimeter wordt gevolgd.

Na het ontkorsten wordt de kaas gedraaid en worden de drie andere zijden gescand en ontkorst. De machine verwerkt in de stand-alone versie twintig tot dertig kazen per uur, afhankelijk van de grootte en vorm.

Voordelen

De Omega 301 heeft veel voordelen ten opzichte van handmatig ontkorsten. Zwaar, vermoeiend en lawaaiig werk is een grote belasting van het personeel. Veel arbeidsintensieve handeling vergt veel contact tussen medewerkers en product, wat van invloed is op hygiëne en voedselveiligheid. De zwaarte van het werk beïnvloedt daarnaast de nauwkeurigheid, waardoor de kwaliteit van het product en de hoeveelheid onnodig afval in het geding komt: er gaat meer product verloren dan wenselijk.

De gerobotiseerde behandeling kent daarentegen een constant resultaat. De verwerking geschiedt nauwkeuriger, waardoor de afvalpercentages minimaal zijn en er minder bruikbaar product verloren gaat. De arbeidsintensieve verwerking wordt voorkomen, waardoor de arbeidsveiligheid wordt vergroot en uitval wordt tegengegaan.

Naast dit arbo-voordeel is er het hygiënische aspect. De kaasontkorster vergt een minimaal contact tussen product en medewerkers, wat de voedselveiligheid verder vergroot.

Verschillen in structuur

De voordelen lijken erg duidelijk, waardoor je je afvraagt waarom zo’n machine niet eerder op de markt is gebracht. De Groot: ‘Kaas is een traditioneel product. Waar kaasproductie al meer is gemechaniseerd is bij de verwerking ervan de overstap wat lastiger te maken. Daarbij komt ook dat er in het verleden meerdere bedrijven zijn geweest die getracht hebben een oplossing te vinden, waarbij die initiatieven zijn stukgelopen op de verschillen tussen jonge en oudere kazen. De verschillen in structuur van de korst waren meestal een probleem voor de eerdere oplossingen. Als je enkel een kaas langs een schaaf of beitel haalt ga je voorbij aan de individuele vorm en structuur van de kaas. Zo haal je veel meer weg dan nodig, soms met flinke happen uit de kaas. Het afstellen van de machine op de soort was een lastig probleem.’

Het afstellen van de machine op de soort was een lastig probleem”

‘Onze machine kan alle soorten aan, van jong tot oud. Een mens bekijkt de contouren van de kaas en haalt er dan de schaaf over. Onze machine bekijkt ook eerst die contouren, om vervolgens met de frees de korst te verwijderen. Door deze visontechnologie met een puntenwolk benaderen we het meest de menselijke handeling, dat is de crux. De frees is voor kaaskorst een ideale techniek. En met de Benelux-vestiging van Kuka Robots hebben we een goede robotleverancier als partner.’

Dupont Cheese herkent voordelen

De eerste machine is inmiddels uitgeleverd aan Dupont Cheese in Brugge. “Ergonomischer werken en ons personeel ontlasten was de voornaamste aanleiding, maar automatiseren biedt ook andere opportuniteiten”, zegt project manager Kurt De Guffroy.

Dupont Cheese herkent ook de voordelen van een veiligere werkomgeving, een hogere arbeidsefficiëntie en een 24/7 inzetbaarheid van de installatie.

Het bedrijf claimt verder een lager productverlies ten opzichte van het manueel ontkorsten. De geïnstalleerde machine is een standalone unit; de machine is ook in serie te plaatsen, waarmee de capaciteit verder wordt vergroot.

Dit artikel is gesponsord door Groba.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan...

De Duitse kaasproducent Hochland Group gaat met de caseïne van Those Vegan Cowboys kaas maken.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.