Van 3 t/m 7 april is het de Week van de Circulaire Economie in Nederland. Nederlandse bedrijven die op een circulaire manier te werk gaan organiseren evenementen waarin zij anderen inspireren om ook circulair te gaan werken.
Voeding is een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan. We hebben voeding nodig om te overleven, maar het kan ook plezier geven en culturen samenbrengen. Het huidige voedingssysteem stimuleert een snel groeiende populatie door snelle ontwikkeling van producten en processen in de voedingsindustrie.
Lineaire economie
Het huidige voedingssysteem is echter niet geschikt voor het voorzien in onze behoefte op langere termijn, laat een rapport van de Ellen Macarthur Foundation van vorig jaar zien. De huidige economie is een overwegend lineaire economie. We gebruiken grondstoffen om iets te produceren, gebruiken de eindproducten en gooien het vervolgens weg.
‘Take-make-waste’
Dit noemt de Ellen Macarthur Foundation het ‘take-make-waste’ gedrag. Volgens het onderzoek betaalt de maatschappij voor elke euro die aan eten wordt besteed, twee euro aan gezondheids-, milieu en economische kosten. Dit komt volgens hen door de manier waarop voeding in het huidige voedingssysteem wordt geproduceerd.
Bijkomende kosten
Deze bijkomende kosten zijn volgens het rapport het gevolg van een lineair voedingssysteem. Daarbij worden eindige grondstoffen gebruikt en treedt er vervuiling op die schadelijk is voor het milieu. Het onderzoek laat zien dat per seconde de inhoud van zes vuilniswagens aan eten verloren gaat of wordt weggegooid wereldwijd.
Circulair voedingssysteem
Volgens het onderzoek is een circulair voedingssysteem het best geschikte systeem voor de 21e eeuw en daarna. Bij een circulaire economie is het de bedoeling dat herbruikbaarheid van producten wordt gestimuleerd en waarde vernietiging wordt geminimaliseerd.
Afvalstoffen worden gebruikt als nieuwe grondstoffen, waardoor deze stoffen opnieuw meerwaarde krijgen en afval dus eigenlijk nauwelijks bestaat. Gebruikte grondstoffen worden oneindig hergebruikt, waardoor er geen afval is en er nauwelijks nieuwe grondstoffen nodig zijn.
Belangrijke rol voor steden
Door een circulair voedingssysteem wordt volgens het onderzoek het milieu behouden en verbeterd in plaats van vervuild. Het rapport geeft aan dat de huidige voedingssystemen nog ver verwijderd zijn van deze circulariteit, maar dat dit volgens hen zeker haalbaar is. Steden hebben daarbij een belangrijke rol, aldus het onderzoeksrapport.
In 2050 wordt naar verwachting 80% van alle geproduceerde voeding in steden geconsumeerd. Steden hebben dus volgens het rapport een belangrijke rol bij de switch naar een circulair voedingssysteem. Dit kunnen zij volgens het rapport op drie manieren doen:
- Source voeding dat regeneratief geproduceerd is, en waar mogelijk lokaal
- Gebruik voedsel optimaal
- Ontwikkel en promoot gezondere voedingsmiddelen
Waarde van voedsel
Ook Carolyn Steel is van mening dat een circulair voedingssysteem nodig is. Volgens haar leidt het huidige voedingssysteem tot veel problemen. “We leven in een wereld gevormd door eten. Echter door de waarde van voedsel uit het oog te verliezen, hebben we een manier van leven gecreëerd die ons en onze planeet bedreigd”, aldus Carolyn Steel, Britse docent en schrijver van het boek Hungry City, uitgegeven in 2008.
Food Future Event
Op 5 maart komt het nieuwe boek van Carolyn Steel uit: Sitopia: How Food Can Save The World. In het boek beschrijft ze hoe voedsel onze wereld gemaakt heeft tot wat het nu is en hoe voedsel onze wereld ook weer kan redden. Maar is de voedingsindustrie dan daadwerkelijk de sleutel tot de redding van de wereld?
In haar nieuwe boek geeft Steel antwoord op vragen als:
- Hoe kunnen we een gezond en ethisch leven leiden in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is?
- Hoe kunnen we productie en distributie van voeding omvormen zodat we de onvermijdelijke klimaatverandering kunnen vermijden?
- Wat voor rol kunnen innovatieve technische ontwikkelingen spelen in de toekomst?
- Hoe kan voedsel ons helpen om een goed, betekenisvol leven te leiden?
De productie van voedsel bepaalt hoe onze steden, landschappen, economie en ecologische footprint eruit zien. Dit leidt nu tot uitputting van het systeem, maar hoe kunnen we de invloed van voeding aanwenden om de wereld te verbeteren? Op het Food Future Event op 7 april zal Carolyn Steel, een maand nadat haar nieuwe boek uitkomt, antwoord geven op deze vragen.
Het Food Future Event op dinsdag 7 april 2020 in het NBC Congrescentrum Nieuwegein geeft u in één dag een update.
Bekijk het programma.