‘We leven in een wereld gevormd door eten. Al jaren vormt voeding onze lichamen, de politiek, economie, steden, landschappen en het klimaat. Echter door de waarde van voedsel uit het oog te verliezen, hebben we een manier van leven gecreëerd die ons en onze planeet bedreigt’, aldus Carolyn Steel, Britse docent en schrijver van het boek Hungry City, uitgegeven in 2008.
Op 5 maart komt het nieuwe boek van Carolyn Steel uit: Sitopia: How Food Can Save The World. Met Sitopia bedoelt Steel ‘een wereld die gevormd is door voedsel’. ‘Sitos’ betekent voedsel en ‘topos’ betekent plaats.
In het boek beschrijft ze hoe voedsel onze wereld gemaakt heeft tot wat het nu is en hoe voedsel onze wereld ook weer kan redden. Waar het eerste boek vooral beschreef waar ons voedsel vandaan komt, gaat het tweede boek in op de hedendaagse problematiek rond onze voeding en de oplossingen daarvoor.
Impact moderne voedselproductie
In haar boek Hungry City volgde Steel het spoor van ons voedsel. Van het platteland naar de stad. Daarbij behandelde ze de markten, supermarkten, keukens en afvalverwerking. Ze schetste een helder beeld van de impact van de moderne voedselproductie op onze planeet en op ons leven. Ze gaf inzicht in hoe het voedselsysteem is ontstaan en hoe het verder moet.
Gezond en ethisch
In haar nieuwe boek geeft Steel antwoord op vragen als:
- Hoe kunnen we een gezond en ethisch leven leiden in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is?
- Hoe kunnen we productie en distributie van voeding omvormen zodat we de onvermijdelijke klimaatverandering kunnen vermijden?
- Wat voor rol kunnen innovatieve technische ontwikkelingen spelen in de toekomst?
- Hoe kan voedsel ons helpen om een goed, betekenisvol leven te leiden?
Invloed van voedsel
Maar is de voedingsindustrie dan daadwerkelijk de sleutel tot de redding van de wereld? De productie van voedsel bepaalt hoe onze steden, landschappen, economie en ecologische footprint eruit zien. Dit leidt nu tot uitputting van het systeem, maar hoe kunnen we de invloed van voeding aanwenden om de wereld te verbeteren? Op het Food Future Event op 7 april zal Carolyn Steel, een maand nadat haar nieuwe boek uitkomt, antwoord geven op deze vragen.
Food Future Event
Het thema van het Food Future Event is: Consument en retail: U vraagt, wij draaien (door)?
Het wensenlijstje van de consument anno 2020 is oneindig en het eisenpakket van de foodretail kolossaal. Is het op de markt brengen van een nieuw product dat aan alle eisen voldoet welhaast onmogelijk geworden?
Kan een product gezond, duurzaam, lekker, betaalbaar, voedzaam, transparant, clean label, plantaardig, biologisch, palmolievrij, lang houdbaar, allergeenvrij, emissievrij, plasticvrij, suikervrij, laag in zout, glutenvrij, vega(n), ethisch verantwoord, integer, vezelrijk, minimaal bewerkt, traceerbaar en voedselveilig tegelijk zijn?
Is het mogelijk om op zijn minst een aantal van deze criteria in één product te verenigen? Welke dilemma’s komen ontwikkelaars tegen, welke kwaliteits- en voedselveiligheidsissues duiken op en hoe gaan zij hiermee om? Sprekers van onder andere Vrumona, Ojah, Jan Zandbergen en Krusli vertellen hoe zij met deze criteria omgaan.
Het Food Future Event op dinsdag 7 april 2020 in het NBC Congrescentrum Nieuwegein geeft u in één dag een update.
Bekijk het programma.