'Hoe kunnen we een gezond leven leiden in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is?'

'Hoe kunnen we een gezond leven leiden in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is?'

'De wereld is gevormd door voedsel. Of het nu de beslissing is wat vandaag op tafel staat, of de invloed van de industriële voedselproductie, voedsel is overal ter wereld belangrijk. Echter door de waarde van voedsel te vergeten, leidt de huidige leefstijl tot negatieve bijwerkingen voor de consument en voor de wereld.' Carolyn Steel, auteur van het boek Hungry City, spreekt op het Food Future Event over deze problematiek en de oplossingen.

‘We leven in een wereld gevormd door eten. Al jaren vormt voeding onze lichamen, de politiek, economie, steden, landschappen en het klimaat. Echter door de waarde van voedsel uit het oog te verliezen, hebben we een manier van leven gecreëerd die ons en onze planeet bedreigt’, aldus Carolyn Steel, Britse docent en schrijver van het boek Hungry City, uitgegeven in 2008.

Op 5 maart komt het nieuwe boek van Carolyn Steel uit: Sitopia: How Food Can Save The World. Met Sitopia bedoelt Steel ‘een wereld die gevormd is door voedsel’. ‘Sitos’ betekent voedsel en ‘topos’ betekent plaats.

In het boek beschrijft ze hoe voedsel onze wereld gemaakt heeft tot wat het nu is en hoe voedsel onze wereld ook weer kan redden. Waar het eerste boek vooral beschreef waar ons voedsel vandaan komt, gaat het tweede boek in op de hedendaagse problematiek rond onze voeding en de oplossingen daarvoor.

Impact moderne voedselproductie

In haar boek Hungry City volgde Steel het spoor van ons voedsel. Van het platteland naar de stad. Daarbij behandelde ze de markten, supermarkten, keukens en afvalverwerking. Ze schetste een helder beeld van de impact van de moderne voedselproductie op onze planeet en op ons leven. Ze gaf inzicht in hoe het voedselsysteem is ontstaan en hoe het verder moet.

Gezond en ethisch

In haar nieuwe boek geeft Steel antwoord op vragen als:

  • Hoe kunnen we een gezond en ethisch leven leiden in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is?
  • Hoe kunnen we productie en distributie van voeding omvormen zodat we de onvermijdelijke klimaatverandering kunnen vermijden?
  • Wat voor rol kunnen innovatieve technische ontwikkelingen spelen in de toekomst?
  • Hoe kan voedsel ons helpen om een goed, betekenisvol leven te leiden?

Invloed van voedsel

Maar is de voedingsindustrie dan daadwerkelijk de sleutel tot de redding van de wereld? De productie van voedsel bepaalt hoe onze steden, landschappen, economie en ecologische footprint eruit zien. Dit leidt nu tot uitputting van het systeem, maar hoe kunnen we de invloed van voeding aanwenden om de wereld te verbeteren? Op het Food Future Event op 7 april zal Carolyn Steel, een maand nadat haar nieuwe boek uitkomt, antwoord geven op deze vragen.

Food Future Event

Het thema van het Food Future Event is: Consument en retail: U vraagt, wij draaien (door)?

Het wensenlijstje van de consument anno 2020 is oneindig en het eisenpakket van de foodretail kolossaal. Is het op de markt brengen van een nieuw product dat aan alle eisen voldoet welhaast onmogelijk geworden?

Kan een product gezond, duurzaam, lekker, betaalbaar, voedzaam, transparant, clean label, plantaardig, biologisch, palmolievrij, lang houdbaar, allergeenvrij, emissievrij, plasticvrij, suikervrij, laag in zout, glutenvrij, vega(n), ethisch verantwoord, integer, vezelrijk, minimaal bewerkt, traceerbaar en voedselveilig tegelijk zijn?

Is het mogelijk om op zijn minst een aantal van deze criteria in één product te verenigen? Welke dilemma’s komen ontwikkelaars tegen, welke kwaliteits- en voedselveiligheidsissues duiken op en hoe gaan zij hiermee om? Sprekers van onder andere Vrumona, Ojah, Jan Zandbergen en Krusli vertellen hoe zij met deze criteria omgaan.

Het Food Future Event op dinsdag 7 april 2020 in het NBC Congrescentrum Nieuwegein geeft u in één dag een update.

Bekijk het programma.

Meld u direct aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer interesse van foodproducenten'

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer...

Is nu het momentum voor hybride foodproducten? Op de Food Ingredients Beurs FiEurope lijkt het onderwerp een nieuw leven beschoren onder druk van duurzaamheid. VMT sprak twee bedrijven die zien dat hybride groeit mede onder druk van de aankomende duurzaamheidswetgeving. Maar zegt een marketingexpert: 'Hybride is een industrie push, het voordeel voor de consument is niet duidelijk.'

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar letterlijk 'in de etalage'. In dit artikel een aantal innovaties op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.