Een plantaardig alternatief voor kippenei-eiwit, dat lijkt maar moeilijk te vinden. Echter is dit voor veel producenten het missende ingrediënt om hun producten 100% veganistisch te maken. FUMI Ingredients heeft een natuurlijk alternatief ontwikkeld dat goedkoper is dan regulier kippenei-eiwit. FUMI maakt functionele ingrediënten op basis van micro-organismen.
Investering
Innovation Industries en SHIFT Invest hebben bevestigd samen €500.000 te investeren in FUMI Ingredients. Dit doen zij zodat FUMI de veganistische eiwitten op grote schaal kan produceren. Het aanbod van vleesvervangers groeit steeds meer, en daardoor groeit ook de vraag naar plantaardige eiwitten. Een goed alternatief eiwit om vlees te binden, is echter moeilijk te vinden.
Micro-organismen
Edgar Suarez Garcia, mede-oprichter van FUMI Ingredients, ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek aan de WUR een productieproces voor een eiwitvervanger van natuurlijke micro-organismen. Ook ontwikkelde hij een productieproces dat de reguliere eiwitprijzen op industriële schaal verslaat.
FUMI Ingredients
Suarez Garcia en Corjan van den Berg besluiten om FUMI Ingredients op te richten, met ondersteuning van de WUR en startup incubator StartLife. Van den Berg: “Als academische onderzoekers hadden we beperkte kennis over het opzetten van een bedrijf. WUR en StartLife gaven ons alle ondersteuning en middelen die we nodig hadden om ons bedrijf op te zetten en hielpen ons ook voor te bereiden op het aantrekken van investeerders.”
Opschaling
Door de toegezegde investering van Innovation Industries en SHIFT Invest kan FUMI Ingredients haar opschaling ambities realiseren. Daardoor kunnen ze naar eigen zeggen hun toegang tot de markt versnellen.
“De combinatie van SHIFT Invest en Innovation Industries bleek een uitstekende match te zijn. Naast de financiële steun hebben ze duidelijk aangetoond dat ze ons enthousiasme voor FUMI Ingredients delen. We hebben er alle vertrouwen in dat we samen een duurzame groei en een blijvende impact weten te realiseren”, aldus Van den Berg.
Functionele ingrediënten op het Food Future Event
Op het Food Future Event: U vraagt, wij draaien (door) op 7 april staat het onderwerp functionele ingrediënten natuurlijk ook op het programma.
Hoe kwalificeer je functionele substanties en welke consequenties hebben vervolgens de uitkomst? Kan een ‘natuurlijk’ additief even veilig zijn als een traditioneel E-nummer en kun je dit ook als zodanig aanduiden? En wat valt er te ondernemen wanneer niet duidelijk is of een ingrediënt wel of niet een Novel Food is? Kun je op basis van reststromen veilige functionele ingrediënten te ontwikkelen?
Karin Verzijden van Axon Advocaten en Corjan van den Berg, ceo en oprichter van FUMI Ingredients, een innovatief bedrijf dat functionele ingrediënten maakt met behulp van micro-organismen.