Food Law Event: clean label volgens de NVWA

Food Law Event: clean label volgens de NVWA

Zijn de verschillende clean label alternatieven, waaronder plantenextracten, nog wel toegestaan? Dat is een centrale vraag waar veel voedingsmiddelenproducenten en retailers, maar ook de NVWA zich over buigen. De toezichthouder heeft het onderwerp additievenetikettering inmiddels scherper op de kaart staan en wil de industrie en retail hierover informeren op het Food Law Event op 20 juni.

In de afgelopen jaren is de levensmiddelenmiddelenindustrie steeds vaker gebruik gaan maken van plantenextracten die bestanddelen bevatten met een technologische functie. Deze plantenextracten worden op het etiket vermeld als een ‘gewoon ingrediënt’, maar voldoen aan de definitie van een levensmiddelenadditief. Vaak bevatten de extracten dezelfde stof als het additief, alleen in onzuivere vorm. Zo worden producten onterecht als ‘clean label’ bestempeld.

Wanneer is een extract een additief?

Als een extract voor een technologisch doel wordt toegevoegd, zoals conserveringsmiddel, antioxidant of stabilisator, dan wordt dit beschouwd als additief gebruik. Daarom moeten die extracten worden gezien als levensmiddelenadditieven en voldoen aan de wettelijke eisen voor de etikettering en zuiverheid van additieven.

Op het Food Law Event op 20 juni zullen Joyce de Stoppelaar van de NVWA en Kees Planken van het Ministerie van VWS het additievenbeleid voor 2019-2020 uitgebreid toelichten. Additieven etikettering versus clean label. Zijn de verschillende alternatieven voor clean label, waaronder plantenextracten, nog wel toegestaan? Of hebben sommigen een E-nummer nodig? Het webdossier additieven wordt uitgediept waarbij  oude, bekende standpunten en nieuwe standpunten naar voren komen. Ook het Carry over standpunt zal worden toegelicht. Een mooi moment om uw vragen te stellen aan NVWA. Bekijk hier het programma en meld je direct aan.

Bekijk hier mee achtergronden op VMT over dit onderwerp

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

NVWA

NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen

De NVWA waarschuwt consumenten voor twee afslankpillen. Ze bevatten gevaarlijke ingrediënten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
NVWA

Voor abonnees Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. In het handboek geeft de NVWA 4 tips over aroma's. In dit artikel de 4 tips op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Hepatitis A

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Beeld: VMT
Recalls en incidenten

Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de...

In 2024 maakte de NVWA melding van 105 recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden specifieke producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in Nederland overzichtelijk op een rij.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Op de klaagbank

Voor abonnees Op de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en...

OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit eerste artikel: de claims 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.