Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Waar rook is, is vuur? Producenten reageren op afschaffing rookaroma's

De Europese Commissie verbiedt het gebruik van bepaalde rookaroma's in voedingsmiddelen. Waar fabrikanten twee tot vijf jaar de tijd krijgen om alternatieven te vinden, blijkt dit volgens sommigen een uitdaging. Met name omdat er momenteel nog geen geschikte alternatieven beschikbaar lijken. VMT deed een rondvraag onder producenten. "De impact van dit besluit is groot."

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat hetVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen, maar zijn 'hevig teleurgesteld'.

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in Wageningen. Hiermee wil IFF zichzelf strategisch positioneren in het hart van de Nederlandse 'Food Valley'.

Trending 2024 | Yama: 'Met HYBIND is fosfaat in vlees verleden tijd'

Trending 2024 | Yama: 'Met HYBIND is fosfaat in vlees verleden tijd'

De vraag naar Clean Label-producten groeit. Consumenten willen steeds vaker een verantwoord product waarin geen additieven verwerkt zijn die wellicht schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Yama heeft met het product HYBIND een perfecte vervanging gevonden voor gebruik van fosfaat in de vleesverwerkende industrie en sluit hiermee aan bij de wens om het gebruik van minder E-nummers.

Deze hordes hebben natuurlijke additieven nog te nemen: houdbaarheid, werking en prijs

Deze hordes hebben natuurlijke additieven nog te nemen: houdbaarheid,...

Natuurlijke conserveringsmiddelen zijn aan een opmars bezig. Logisch, gezien het feit dat de consument minder kunstmatige ingrediënten in zijn eten wil. Maar er zijn nog de nodige obstakels te overwinnen voor de industrie om er op grote schaal mee aan de slag te gaan. Zo gaan ze minder lang mee, werken ze niet altijd even goed en zijn de producten waarin ze gebruikt worden vaak duur. VMT duikt erin.

On topic: De potentie van fermentatie, ook voor plantaardige eiwittenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: De potentie van fermentatie, ook voor plantaardige eiwitten

Van kaas tot koffieboon, een groot deel van ons voedsel wordt gefermenteerd, vaak al millennia lang. Fermentatie staat al een aantal jaar weer volop in de belangstelling. Het biedt de mogelijkheid tot de productie van clean label-ingrediënten. Daarnaast geeft het smaak aan groente en dranken. En het werkt ook als smaak-en textuurverbeteraar voor plantaardige producten. Dit artikel geeft inzicht over de mogelijkheden van fermentatie.

Coronacrisis resulteert in 3 hoofdtrends en 5 trends

Coronacrisis resulteert in 3 hoofdtrends en 5 trends

De corona- en klimaatcrisis resulteert tot drie hoofdtrends duurzaamheid, gezondheid en smaak. Snick EuroIngredients schotelt de vijf belangrijkste trends in voedingsland voor.

Retailers maken meer reclame voor ultrabewerkte voedingsmiddelen

Retailers maken meer reclame voor ultrabewerkte voedingsmiddelen

Uit de resultaten van een onderzoek van Sciensano blijkt dat ultrabewerkte voedingsmiddelen, die minder gezond zijn, de meeste aandacht krijgen in reclamefolders in België. Gezonde producten in promotie staan daarentegen regelmatiger op de voorpagina. Wat is de Top 8?

Kan de dop van de hazelnoot omgezet worden in vanille? Barry Callebaut zoekt het uit.

Kan de dop van de hazelnoot omgezet worden in vanille? Barry...

Barry Callebaut en de startup Bloom Bionarewables onderzoeken of hazelnootdoppen als grondstof voor de productie van vanille kunnen dienen.

Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht

Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht

Toevoeging van het E-nummer 621, ofwel mononatriumglutamaat (MSG) zou de eetlust van ouderen en zorgbehoevenden kunnen verbeteren. Er bestaat bij veel consumenten echter een grote weerstand tegen het gebruik ervan. Is die afkeer terecht, of kan deze smaakversterker veilig gebruikt worden?