Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees
Innovatie

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Fraude

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld...

VMT speurt het internet af naar de meest interessante en impactvolle video's over de veelzijdige voedselindustrie. Deze keer een interessante documentaire over de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen ter wereld van begin augustus 2024.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

  1. Voor abonneesFood Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)
  2. Voor abonneesWebinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van de NVWA (video)
  3. Voor abonneesFood Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven (video)
  4. Voor abonneesWebinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2
  5. Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)
  6. Quality Time met IJsbrand: Kwaliteit checken met UV lamp in de voedingsindustrie (video)
  7. Quality Time met IJsbrand: Handen wassen een precaire zaak (video)
  8. Quality Time met IJsbrand: Lekker vaag doen over de herkomst (video)
  9. Quality Time met IJsbrand: Is Chocomel de 'enige echte' of toch niet? (video)
  10. Voor abonneesWebinar terugkijken: Minder vocht in productie is meer voedselveiligheid
  11. Voor abonneesDe hete aardappel PFAS: hoe krijgen we er grip op en hoe beoordelen we de risico's? (video)
  12. Voor abonneesBiofilms elimineren? Zo pak je dat aan (video)
  13. Voor abonneesWebinar terugkijken: wat is er nieuw bij IFS Food 8?
  14. Voor abonneesWebinar terugkijken: Zo bereid je je goed voor op de CSRD-wetgeving
  15. Handig overzicht: hoe duurzaamheid - CO2-footprint - te berekenen (+video's)
  1. Voor abonneesPlus en duurzaamheid: 'overgang naar bio is nu nieuwe normaal' (video)
  2. Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe zuiveringsinstallatie bespaart 40% grondwater
  3. Voor abonneesToewerken naar klimaatneutraal? Calculeer de impact en stel een reductieplan op (lezing)
  4. Voor abonnees'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)
  5. Voor abonneesWaarom één overkoepelend duurzaamheidskeurmerk broodnodig is in food (video)
  6. Voor abonneesWebinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de voedingsindustrie ​​​​​​​
  7. Voor abonneesZo kijkt NVWA naar Infoblad 85 (tips en video)
  8. Voor abonneesZo borg je een sterke voedselveiligheidscultuur (video)
  9. Voor abonnees7 tips om als producent 20 tot 30 procent voedselverspilling tegen te gaan
  10. Voor abonneesWebinar: Voedselveiligheidscultuur bij OFI: 'Bewustzijn loopt als rode draad door organisatie'
  11. Voor abonneesUit 2022: Zo implementeer je een voedselveiligheidscultuur. Dit zijn 8 tips (video)
  12. Terugblik Food Safety Event 2022 (foto's en video)
  13. Voor abonneesVMT Summerclass QA 8: Listeria beheersen - praktische reinigingstips van het Urker Zalmhuys (video)
  14. VMT Summerclass QA 7: Zo houd je voedsel virusvrij
  15. Voor abonneesVMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria monocytogenes-stammen uit