















































































VMT kijkt terug op een fantastisch Food Safety Event 2022. Maar liefst 320 deelnemers waren op 3 november aanwezig op hét jaarlijks terugkerende live kennisevent voor de food- en kwaliteit professional. Inspirerende keynotes werden afgewisseld door interactieve breakout sessies. Tijdens de rondetafels werd flink gediscussieerd en de diepte ingegaan. Kortom een geslaagde dag. Een terugblik in met foto's en aftermovie.
Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.
Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.
De Codex Alimentarius staat centraal tijdens het Food Safety Event op 19 november. Deze internationale set richtlijnen speelt een cruciale rol in het waarborgen van voedselveiligheid wereldwijd. Maar wat heeft de Nederlandse voedselindustrie eraan?
De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.
Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor april. Dit zijn de laatste wapenfeiten: stukjes glas in Indonesische Sajoer kruidenpasta, verkeerde etikettering grillworst in bladerdeeg van Vomar, en verkeerde etikettering rozijnenbollen van Jumbo.
Importheffingen en handelsbeperkingen zetten de Europese voedingsindustrie onder druk. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, waarschuwt dat de handelsoorlog kan leiden tot lagere kwaliteitsstandaarden van geïmporteerd pluimvlees. Tegelijkertijd ziet hij groeimogelijkheden voor de Europese exportmarkt.
Europese lidstaten zijn vanaf 2026 verplicht om Whole Genome Sequencing (WGS) in te zetten bij uitbraakonderzoek op isolaten die bij betrokken bedrijven aanwezig zijn. Dat staat in de Verordening (EU) 2025/179 die op 24 januari 2025 is goedgekeurd. De Europese Commissie beantwoordt vragen in een Q&A.
In 2024 zijn meer dan veertig kinderen ziek geworden door een salmonella-uitbraak. De uitbraak werd veroorzaakt door het eten van rauwmelkse kaas in schoolkantines.
Voldoen aan de overvloed aan wetgeving rondom de export van voedingsmiddelen is complex en een grote uitdaging. Er zijn regels voor het product, de productieomgeving, specifieke sectoren, verschillende doelgroepen en voedselveiligheid. En de eisen verschillen vaak per land waarin je produceert en het land waar je het product naar exporteert en verkoopt.
In maart is het aantal norovirusinfecties fors gestegen, met het hoogste aantal meldingen in jaren. De toename wijst op een seizoensgebonden piek, maar roept ook vragen op over preventiemaatregelen in de voedselketen.
Een veelgehoorde vraag binnen de voedselveiligheidswereld is: waar komen al die salmonellabesmettingen vandaan die níét tot een uitbraak leiden, maar wel duizenden mensen ziek maken? Wetenschappers zochten het uit met behulp van machine learning en whole genome sequencing (WGS). Hun bevindingen wijzen verrassend genoeg naar alledaagse voedselcategorieën als kippenvlees en groenten.
Wat ooit begon als een probleem van 'ziekenhuisbacteriën', sijpelt nu langzaam de voedselketen in. In een wetenschappelijke rapport luidt EFSA de noodklok: bacteriën die bestand zijn tegen carbapenems — cruciale antibiotica voor mensen — worden steeds vaker aangetroffen bij vee en in voedselproducten in Europa.