Ook de zuivelindustrie is vandaag de dag genoodzaakt om verspilling te verminderen, stelt het Finse bedrijf ColloidTek Oy. Mede door stijgende kosten van rauwe melk, elektriciteit en andere kosten focussen melkverwerkers zich meer op het tegengaan van melkverspilling. Het verspillingsprobleem aanpakken geeft melkbedrijven de mogelijkheid om CO2 uitstoot te reduceren en kosten te besparen. Toch wordt er vandaag de dag nog te veel melk weggespoeld met het afvalwater. Onnodige en zonde vindt Mikko Tielinen, head of sales van ColloidTek Oy.
Probleem bij de bron aanpakken
“De meeste CO2 in de zuivelverwerking vindt zijn oorsprong in de fase voordat de melk aankomt in de fabriek,” vertelt Mikko Tielinen. “Het is daarom essentieel voor zuivelbedrijven om geen waardevolle melk te verspillen tijdens de processen in de fabriek. Wanneer melkproducten worden verspild, zal een vervangende hoeveelheid melk geproduceerd moeten worden. Dit moet ook vervoerd worden naar het zuivelbedrijf, wat dan zelfs tot meer CO2-uitstoot zal leiden. Om verspilling van waardevolle melkproducten tot een minimum te kunnen beperken, is het van cruciaal belang om te weten waar in het proces het lek ontstaat”.
Overschot organisch materieel
Gewoonlijk worden verspillingen in het proces pas gezien wanneer er een overschot aan organisch materieel in het afvalwater wordt gevonden, stelt het bedrijf. Dat kan een teken zijn van problemen in de productie. Maar alleen het meten van het afvalwater vertelt volgens Tielinen niet waarom én vanaf waar te veel melkproduct wegspoelt met het afvalwater.
Terugdringen van melkverspilling
De Collo technologie biedt volgens ColloidTek Oy een manier om nauwkeurig te detecteren waar een lek ontstaat in het proces. “Met één enkele EMF-sensor wordt de exacte vingerafdruk van de vloeistof op elk gewenst punt in het proces gemeten. Onze technologie houdt toezicht op alle aftappunten. Daardoor kan het de vloeistoffen in de leidingen bijhouden en precies aantonen waar het lek zit”, licht Tielinen toe. “Zo is het mogelijk om het probleem bij de bron aan te pakken, waardoor veel melk en geld wordt bespaard”. Bedrijven als Danone, Fonterra, Valio, Ecolab en ABB werken inmiddels al met de Collo technologie.