Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen

Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen

ColloidTek Oy introduceert de technologie Collo. Deze technologie moet volgens het Finse bedrijf melkverspilling tegengaan. Door middel van vingerafdruktechnologie voor vloeistoffen worden processen in zuivelbedrijven nauwkeurig bijgehouden. Hierdoor kunnen sensoren een eventueel lek beter detecteren en voorkomen. Bedrijven als Danone en Fonterra gebruiken de technologie momenteel al.

Ook de zuivelindustrie is vandaag de dag genoodzaakt om verspilling te verminderen, stelt het Finse bedrijf ColloidTek Oy. Mede door stijgende kosten van rauwe melk, elektriciteit en andere kosten focussen melkverwerkers zich meer op het tegengaan van melkverspilling. Het verspillingsprobleem aanpakken geeft melkbedrijven de mogelijkheid om CO2 uitstoot te reduceren en kosten te besparen. Toch wordt er vandaag de dag nog te veel melk weggespoeld met het afvalwater. Onnodige en zonde vindt Mikko Tielinen, head of sales van ColloidTek Oy.

Probleem bij de bron aanpakken

“De meeste CO2 in de zuivelverwerking vindt zijn oorsprong in de fase voordat de melk aankomt in de fabriek,” vertelt Mikko Tielinen. “Het is daarom essentieel voor zuivelbedrijven om geen waardevolle melk te verspillen tijdens de processen in de fabriek. Wanneer melkproducten worden verspild, zal een vervangende hoeveelheid melk geproduceerd moeten worden. Dit moet ook vervoerd worden naar het zuivelbedrijf, wat dan zelfs tot meer CO2-uitstoot zal leiden. Om verspilling van waardevolle melkproducten tot een minimum te kunnen beperken, is het van cruciaal belang om te weten waar in het proces het lek ontstaat”.

Overschot organisch materieel

Gewoonlijk worden verspillingen in het proces pas gezien wanneer er een overschot aan organisch materieel in het afvalwater wordt gevonden, stelt het bedrijf. Dat kan een teken zijn van problemen in de productie. Maar alleen het meten van het afvalwater vertelt volgens Tielinen niet waarom én vanaf waar te veel melkproduct wegspoelt met het afvalwater.

Terugdringen van melkverspilling

De Collo technologie biedt volgens ColloidTek Oy een manier om nauwkeurig te detecteren waar een lek ontstaat in het proces. “Met één enkele EMF-sensor wordt de exacte vingerafdruk van de vloeistof op elk gewenst punt in het proces gemeten. Onze technologie houdt toezicht op alle aftappunten. Daardoor kan het de vloeistoffen in de leidingen bijhouden en precies aantonen waar het lek zit”, licht Tielinen toe. “Zo is het mogelijk om het probleem bij de bron aan te pakken, waardoor veel melk en geld wordt bespaard”. Bedrijven als Danone, Fonterra, Valio, Ecolab en ABB werken inmiddels al met de Collo technologie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Suikervrij, caloriearm, lekker zonder zoetstoffen én betaalbaar? Cloetta zoekt naar heilige graal in snoep
  2. Voor abonneesStappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productie
  3. Safe met Michelle: Minder suiker, minder veilig?
  4. Reststroom van pastaproductie is rijk aan eiwit en vezel: 'De stroom wordt stabiel doordat we het snel ontvetten'
  5. 5 zieken en 4 vroeggeboorten door besmette vegetarische producten
  6. Meer groente, minder suikerhoudende dranken en minder rood en bewerkt vlees: Nederlander eet gezonder
  7. Onderzoekers: 'Voor 30% van de consumenten leidt Nutri-Score mogelijk niet tot gezondere keuzes'
  8. CO2 uit de lucht omzetten in verpakkingsmateriaal? Coca-Cola steunt onderzoeksproject Universiteit Twente
  9. Vegetable processing and water quality: Dutch project researches water reuse and food safety
  10. Van Geloven over productverbetering: 'Je kunt niet simpelweg alleen een ingrediënt uit de receptuur halen'
  1. Graseiwit in vleesvervangers? Schouten en Grassa onderzoeken mogelijkheden
  2. 'Consumptie insecten kan aantrekkelijker worden bij benadrukken circulaire voordelen'
  3. Groenteverwerkers kunnen water voedselveilig hergebruiken. Bijvoorbeeld zo
  4. Nederlands Verpakkingscentrum presenteert winnaars Gouden Noot op Empack 2023
  5. Voor abonneesInspiratieloos? 3 hapklare trends op een rij
  6. Restpartijen goed tegen voedselverspilling: 'Sommige producten na houdbaarheid nog te eten'
  7. Van gehakt tot boter: deze 5 producten zijn duurzaam verpakt
  8. Nederland stelt Europees verbod op 10.000 soorten PFAS voor: EC beslist in 2025
  9. Zo werkt NS Retail aan herformulering: 'Het is spannend om aan hardlopers te sleutelen'
  10. Voor abonneesHAS studenten ontwerpen voedsel van de toekomst: van rivierkreeftbitterbal tot menstruatiereep