NIZO breidt pilot plant uit voor project duurzaam eiwit

NIZO breidt pilot plant uit voor project duurzaam eiwit

NIZO heeft zijn pilot plant uitgebreid met apparatuur nodig voor het project SPRINT. Dit Europese project helpt startups en andere bedrijven in Overijssel en Gelderland met de opschaling van duurzame eiwitten.

SPRINT staat voor Sustainable PRotein INnovation and Test centre. Dit project is mede-gesubsidieerd door de Europese Unie en de provincies Overijssel en Gelderland.

Uitbreiding pilot plant

De pilot plant van NIZO is uitgebreid om de verwerking van plantaardige eiwitten en microbiële eiwitten naast die van dierlijke nog meer te faciliteren. Veel bedrijven maakten al gebruik van de bestaande pilot plant.

Ben van der Deen, business development manager bij de researchorganisatie: “We zijn door wetenschap gedreven. We willen praktische en strategische problemen oplossen. Dit varieert van smaak en textuur verbeteren tot bijdragen aan de eiwittransitie.”

Startups

Startups en scale-ups en ook grote bedrijven kunnen in de uitgebreide faciliteit nieuwe ideeën testen, demonstraties uitvoeren en makkelijk producten maken.

Goede samples

Een van de startups die deelneemt aan het SPRINT-project is Time Travelling Milkman (TTM). Deze startup extraheert vetbolletjes uit zonnebloemzaden.

Oprichter Dimitris Karefyllakis: “We ontwikkelen dit romige ingrediënt voor producenten van plantaardige producten. Om toekomstige klanten te overtuigen van ons ingrediënten hebben we samples nodig van hoge kwaliteit. Dat kan in de pilot plant van NIZO mede vanwege hun focus op voedselveiligheid.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

vezels

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.

plantaardige eiwitten

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.