Insectenkweker Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Insectenkweker Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Wegens vooruitstrevende innovaties op het gebied van duurzaamheid heeft het Noord Brabantse bedrijf Protix de Nederlandse Innovatieprijs 2020 ontvangen.

De Nederlandse Innovatie Monitor ligt aan de grondslag van de Nederlandse Innovatie Prijs. De monitor is een groot jaarlijks onderzoek naar innovatie in Nederland. Onder de regie van hoogleraar Strategie & Innovatie Henk Volberda wordt de monitor uitgevoerd door het Amsterdamse Centre for Business Innovation.

Circulaire aanpak

Protix ontwikkelde een nieuwe circulaire aanpak waarmee voedselresten gebruikt worden als voer voor insecten. De insecten die zij hiermee kweken dienen later weer als grondstof voor voeding van vee en vissen. Dit is volgens het bedrijf een grote verbetering ten opzichte van de niet duurzame diervoeder alternatieven die momenteel gebruikt worden zoals soja, vismeel en palmolie.

Tegengaan boskap

“Insecten helpen overbevissing en boskap voor sojateelt tegen te gaan. Het kweekproces is volledig geautomatiseerd, slimme algoritmes en robotica worden bij het geavanceerde proces ingezet zodat het groeiproces van insecten op het niveau van een larf of krat kan worden gestuurd”, vertelt Protix over de innovatie.

Oplossen maatschappelijke problemen

“Protix loopt voorop in het toepassen van nieuwe technologieën en investeert substantieel in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf laat ook echt zien dat technologie en werkgelegenheid hand in hand gaan én het bedrijf draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Protix ziet kansen waar anderen bedreigingen zien, investeert in mensen en realiseert ook groei.  Protix is daarmee echt een boegbeeld van de nieuwe economie”, aldus Henk Volberda, juryvoorzitter van de Nederlandse Innovatie Monitor.

Vooruitstrevend

Circa 14.000 bedrijven zijn benaderd voor dit innovatie onderzoek, ongeveer 1.000 bedrijven hebben uiteindelijk meegewerkt. Na aanvullend onderzoek, waaronder deskresearch en interviews, zijn tien bedrijven genomineerd voor de prijs. Uit deze top tien zijn vervolgens drie finalisten geselecteerd. Wegens de nieuwe oplossingen die het bedrijf biedt, de vooruitstrevendheid op technologieën, aandacht voor menselijk kapitaal, ondernemerschap en samenwerking, wees de jury Protix aan als winnaar van de innovatie prijs.

Week van VMT

Insecten zijn een duurzame bron van eiwitten en daardoor een goed alternatief voor vlees. Het is nu nog een nicheproduct, het grote publiek heeft het nog niet omarmd. Maar is de consument eigenlijk wel klaar voor insecten? Tijdens de Week van VMT wordt dit uitgebreid besproken door Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak, George Brandenburg van de Krekerij en Marleen Onwezen, onderzoeker consumentengedrag van de WUR.

Bekijk het programma voor alle dagen

Meld u direct aan

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van oktober: biologische ontbijtgranolamix en...

Snoepproductie - Beeld: Cloetta

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie...

Van supermarktkeuken naar gaarkeuken: zo wil deze startup 'Unilever van de nieuwe generatie' worden

Van supermarktkeuken naar gaarkeuken: zo wil deze startup 'Unilever...

STARTUP BELICHT - Kant-en-klaar maaltijden worden vaak gezien als 'niet vers' en 'smakeloos'. Startup Mama's Maaltijden gaat hier tegenin en maakt...

Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een goede basis'

Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een...

Artificial Intelligence (AI), ook de voedingsindustrie kan er niet meer omheen. Verschillende producenten kijken voorzichtig wat AI voor hen kan...

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in...

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in...

Beeld: Van Delft

Van Delft zet met innovatie in op jaarrond en wereldwijd kruidnoten:...

Van Delft staat bekend om de vele smaken kruidnoten. Elk jaar komt de producent met verschillende nieuwe smaken. Van Delft wil de kruidnoot...

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar...