Insectenkweker Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Insectenkweker Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Wegens vooruitstrevende innovaties op het gebied van duurzaamheid heeft het Noord Brabantse bedrijf Protix de Nederlandse Innovatieprijs 2020 ontvangen.

De Nederlandse Innovatie Monitor ligt aan de grondslag van de Nederlandse Innovatie Prijs. De monitor is een groot jaarlijks onderzoek naar innovatie in Nederland. Onder de regie van hoogleraar Strategie & Innovatie Henk Volberda wordt de monitor uitgevoerd door het Amsterdamse Centre for Business Innovation.

Circulaire aanpak

Protix ontwikkelde een nieuwe circulaire aanpak waarmee voedselresten gebruikt worden als voer voor insecten. De insecten die zij hiermee kweken dienen later weer als grondstof voor voeding van vee en vissen. Dit is volgens het bedrijf een grote verbetering ten opzichte van de niet duurzame diervoeder alternatieven die momenteel gebruikt worden zoals soja, vismeel en palmolie.

Tegengaan boskap

“Insecten helpen overbevissing en boskap voor sojateelt tegen te gaan. Het kweekproces is volledig geautomatiseerd, slimme algoritmes en robotica worden bij het geavanceerde proces ingezet zodat het groeiproces van insecten op het niveau van een larf of krat kan worden gestuurd”, vertelt Protix over de innovatie.

Oplossen maatschappelijke problemen

“Protix loopt voorop in het toepassen van nieuwe technologieën en investeert substantieel in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf laat ook echt zien dat technologie en werkgelegenheid hand in hand gaan én het bedrijf draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Protix ziet kansen waar anderen bedreigingen zien, investeert in mensen en realiseert ook groei.  Protix is daarmee echt een boegbeeld van de nieuwe economie”, aldus Henk Volberda, juryvoorzitter van de Nederlandse Innovatie Monitor.

Vooruitstrevend

Circa 14.000 bedrijven zijn benaderd voor dit innovatie onderzoek, ongeveer 1.000 bedrijven hebben uiteindelijk meegewerkt. Na aanvullend onderzoek, waaronder deskresearch en interviews, zijn tien bedrijven genomineerd voor de prijs. Uit deze top tien zijn vervolgens drie finalisten geselecteerd. Wegens de nieuwe oplossingen die het bedrijf biedt, de vooruitstrevendheid op technologieën, aandacht voor menselijk kapitaal, ondernemerschap en samenwerking, wees de jury Protix aan als winnaar van de innovatie prijs.

Week van VMT

Insecten zijn een duurzame bron van eiwitten en daardoor een goed alternatief voor vlees. Het is nu nog een nicheproduct, het grote publiek heeft het nog niet omarmd. Maar is de consument eigenlijk wel klaar voor insecten? Tijdens de Week van VMT wordt dit uitgebreid besproken door Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak, George Brandenburg van de Krekerij en Marleen Onwezen, onderzoeker consumentengedrag van de WUR.

Bekijk het programma voor alle dagen

Meld u direct aan

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Insecten

Voor abonnees Stappenplan: microbiologische veiligheid van insecten tijdens kweek...

Insecten worden steeds vaker gebruikt als eiwitbron voor zowel humane voeding als veevoeder. Maar hoe zorg je ervoor dat deze insecten microbiologisch veilig zijn tijdens kweek en verwerking? Lees het in dit stappenplan.

Overzicht

Nieuwe voedselmachines 2025: Arla Foods Ingredients installeert...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Arla Foods Ingredients installeert elektrische ketel voor CO₂-reductie, GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

productontwikkeling

Productinnovaties februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack.

productontwikkeling

Productinnovaties januari: Gudrun introduceert duurzame en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Gudrun introduceert duurzame en plantaardige Belgische chocolade, Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk en Vivera introduceert nieuwe tofu range.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.