McKroket van McDonald's krijgt vegetarische variant

McKroket van McDonald's krijgt vegetarische variant

McDonald's biedt de McKroket nu tijdelijk in een vegetarische variant aan: de Veggie McKroket. Dit is voor de fastfoodketen het eerste vegetarische alternatief voor een rundvleesburger.

In de afgelopen twee jaar is het aantal verkochte vegetarische producten verdriedubbeld. Met deze introductie speelt McDonald’s in op een groeiende vraag van haar gasten naar vegetarische opties.

De Veggie McKroket wordt bereid met vegetarisch draadjesvlees, een vleesvervanger op basis van eiwit met een beetje peterselie. De burger wordt op dezelfde manier geserveerd als de reguliere McKroket.

Tijdelijk op het menu

McDonald's, dat in 2018 begon met het vega-aanbod, wil in 2023 dat de helft van de eiwitten die het bedrijf verkoopt uit rundvlees komt. In totaal staan nu drie producten met vleesvervangers op het menu. Het gaat om zowel tijdelijke producten, zoals de Veggie Nuggets, als permanent beschikbare producten zoals de Veggie Homestyle Crispy Chicken en de Veggie McChicken.

De Veggie McKroket is onder de huidige maatregelen verkrijgbaar via de McDrive, Take Out en McDelivery van 20 oktober tot en met 23 november.

Vegetarische trend bij fastfoodketen

De vegetarische trend voltrekt zich al langer in fastfoodland, zo meldt het ANP. Burger King introduceerde vorig jaar in Amerika de Impossible Whopper, van vleesvervanger Impossible Foods. In Nederland is sinds begin september een plantaardige Burger King-burger van de Vegetarische Slager te krijgen. De Amerikaanse keten Taco Bell, die zich richt op Mexicaans voedsel, maakte begin dit jaar bekend het aanbod van gerechten met vleesvervangers uit te breiden.

Begin dit jaar introduceerde KFC vegetarische kippenhaasjes. Productontwikkelaar Jorgen Boukes vertelde aan VMT: “Vegetarische kippenhaasjes ontwikkelen is veel complexer. Er zijn geen andere ingrediënten zoals een broodje bij bijvoorbeeld een kipburger. De smaak is ook direct de smaak die onze gasten proeven.”

De Week van VMT

Jorgen Boukes van KFC zal tijdens De Week van VMT deelnemen aan een paneldebat waarin verschillende productontwikkelaars van plantaardige vleesalternatieven vertellen waar ze allemaal rekening mee houden bij de ontwikkeling.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Update E. coli-uitbraak door burgers van McDonald's: 104 zieken, 1...

De FDA, CDC en staatsautoriteiten onderzoeken een E. coli O157:H7-uitbraak die verband houdt met gesnipperde uien op Quarter Pounders bij McDonald's in verschillende staten in de VS. Tot nu toe zijn 104 mensen ziek geworden, 34 zijn opgenomen in het ziekenhuis en vier hebben een ernstige niercomplicatie ontwikkeld. Eén persoon is overleden. McDonald's heeft inmiddels de betrokken uien vervangen en maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.