Proveg: 'Gevolgen 'vegaburgerverbod' proberen te vermijden'

Proveg: 'Gevolgen 'vegaburgerverbod' proberen te vermijden'
Mondgevoel is belangrijk bij vleesvervangers.

Het Europees Parlement stemt in oktober over een wettelijk verbod op populaire productnamen zoals 'veggieburger' en 'vegan worst'. Volgens Proveg moet de industrie de gevolgen van het 'vegaburgerverbod' proberen te vermijden.

Dat meldt VMT's zusterblad Vleesmagazine. Bij de stemming, voorlopig gepland in de week van 19 oktober, zouden ‘vegetarische hamburgers’ en ‘vegan worstjes’ worden omgedoopt tot ‘vegaschijven’ en ‘vegan buizen’ met het doel ‘verwarring te voorkomen’. Volgens Proveg zijn de gevolgen  van een vegaburgerverbod groot.

‘Het belangrijkste argument dat wordt aangedragen door de parlementariërs die deze regelgeving willen, is dat de huidige benaming consumenten in verwarring brengt’, aldus de organisatie. ‘Plantaardige alternatieven zijn echter al minstens een eeuw op de markt in Europa en worden al lang bestempeld als ‘vegan worst’ en ‘veggieburger’, zonder dat dit tot problemen heeft geleid.’

Claims vegetarisch en vegan: wat houden ze in?

Dit onderwerp komt uitgebreid aan bod tijdens de digitale Food Law Update op 29 september. Wat zijn de juridische regels voor vega/vegatarisch? Welke ontwikkelingen en trends zien we in de praktijk? Bekijk het programma hier en meld je aan!

In de afgelopen jaren heeft het groeiende publieke bewustzijn van de gezondheids- en milieurisico’s die samenhangen met vleesconsumptie geleid tot een ongekende omzetgroei van plantaardige vleesalternatieven. ‘Deze wereldwijd toegenomen vraag gedijt juist op de herkenning door consumenten van plantaardige vleesvervangers als duurzame en gezondere alternatieven voor vlees.’

‘Dure grap’

Het voorgestelde verbod kan een dure grap worden voor de voedingsindustrie in een tijd dat deze worstelt met de effecten van Covid-19, aldus Proveg. ‘Als de EU het verbod implementeert, dan zal dat schade brengen aan de verduurzaming van het voedselsysteem, met langdurige nadelige gevolgen voor zowel de steeds bewustere consumenten als voor levensmiddelenbedrijven in heel Europa.’

‘Het vegaburgerverbod kan ernstige gevolgen hebben voor fabrikanten, retailers en andere belanghebbenden in de voedingsindustrie’, zegt Verena Wiederkehr, hoofd foodindustry & retail bij ProVeg International.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk guidance document met informatie over de wetenschappelijke informatie die bedrijven moeten aanleveren. Ten tweede is er een administratieve guidance waarin het aanvraagproces wordt toegelicht.

Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor ontbossingswetgeving

Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor...

Veel verschillende partijen maakten recent bezwaar tegen de snelle invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR). Na de verschillende bezwaren wil de Europese Commissie nu 12 maanden extra voor de daadwerkelijke invoering. Het Europees Parlement en de raad moeten dit voorstel nog goedkeuren.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers van erwteneiwit

Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers...

Vanaf deze maand ligt er een nieuw merk vleesvervangers in het schap: Planted. Het van origine Zwitserse bedrijf gebruikt erwteneiwit als basis voor de producten. De vleesvervangers bevatten volgend de producent geen kunstmatige toevoegingen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.