Proveg: 'Gevolgen 'vegaburgerverbod' proberen te vermijden'

Proveg: 'Gevolgen 'vegaburgerverbod' proberen te vermijden'
Mondgevoel is belangrijk bij vleesvervangers.

Het Europees Parlement stemt in oktober over een wettelijk verbod op populaire productnamen zoals 'veggieburger' en 'vegan worst'. Volgens Proveg moet de industrie de gevolgen van het 'vegaburgerverbod' proberen te vermijden.

Dat meldt VMT's zusterblad Vleesmagazine. Bij de stemming, voorlopig gepland in de week van 19 oktober, zouden ‘vegetarische hamburgers’ en ‘vegan worstjes’ worden omgedoopt tot ‘vegaschijven’ en ‘vegan buizen’ met het doel ‘verwarring te voorkomen’. Volgens Proveg zijn de gevolgen  van een vegaburgerverbod groot.

‘Het belangrijkste argument dat wordt aangedragen door de parlementariërs die deze regelgeving willen, is dat de huidige benaming consumenten in verwarring brengt’, aldus de organisatie. ‘Plantaardige alternatieven zijn echter al minstens een eeuw op de markt in Europa en worden al lang bestempeld als ‘vegan worst’ en ‘veggieburger’, zonder dat dit tot problemen heeft geleid.’

Claims vegetarisch en vegan: wat houden ze in?

Dit onderwerp komt uitgebreid aan bod tijdens de digitale Food Law Update op 29 september. Wat zijn de juridische regels voor vega/vegatarisch? Welke ontwikkelingen en trends zien we in de praktijk? Bekijk het programma hier en meld je aan!

In de afgelopen jaren heeft het groeiende publieke bewustzijn van de gezondheids- en milieurisico’s die samenhangen met vleesconsumptie geleid tot een ongekende omzetgroei van plantaardige vleesalternatieven. ‘Deze wereldwijd toegenomen vraag gedijt juist op de herkenning door consumenten van plantaardige vleesvervangers als duurzame en gezondere alternatieven voor vlees.’

‘Dure grap’

Het voorgestelde verbod kan een dure grap worden voor de voedingsindustrie in een tijd dat deze worstelt met de effecten van Covid-19, aldus Proveg. ‘Als de EU het verbod implementeert, dan zal dat schade brengen aan de verduurzaming van het voedselsysteem, met langdurige nadelige gevolgen voor zowel de steeds bewustere consumenten als voor levensmiddelenbedrijven in heel Europa.’

‘Het vegaburgerverbod kan ernstige gevolgen hebben voor fabrikanten, retailers en andere belanghebbenden in de voedingsindustrie’, zegt Verena Wiederkehr, hoofd foodindustry & retail bij ProVeg International.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Europese Commissie

'Voedselindustrie moet eerlijke prijzen betalen voor boerenproducten'

De voedselindustrie moet eerlijke prijzen gaan betalen voor producten van Europese boeren. Dat stelt de Europese Commissie voor in haar woensdag gepresenteerde landbouwstrategie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
EUDR

Voor abonnees Guidance ontbossingswetgeving (EUDR): 10 belangrijke punten op een rij

Eind 2024 kondigde de Europese Commissie aan de ontbossingswetgeving (EUDR) uit te stellen met een jaar. Tegelijkertijd publiceerde de Commissie een Guidance document om de wetgeving meer te duiden. VMT dook in dit Guidance document en zet 10 belangrijke punten uit het document op een rij.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Beeld: Mosa Meat
Kweekvlees

Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring

Mosa Meat, producent van kweekvlees, diende de eerste novel food aanvraag in. Met de aanvraag hoopt de producent goedkeuring te krijgen voor de productie en verkoop van kweekvlees in Europa. De aanvraag is voor gecultiveerd rundervet, dat volgend de producent in combinatie met plantaardige ingrediënten gebruikt kan worden.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

plantaardige eiwitten

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Beeld: Shutterstock
EUDR

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.