Voorkom een cyberaanval, wees kritisch met online werken

Voorkom een cyberaanval, wees kritisch met online werken

Primaire bedrijfsprocessen worden steeds vaker aangestuurd of gemonitord via mobiele apparaten. Dit werkt snel en efficiënt. Maar het maakt een bedrijf ook kwetsbaar voor cybercriminelen. Wat kun je doen om veilig online te werken? Hoe maak je de kans op een cyberaanval zo klein mogelijk?

Veilig online werken begint ermee dat je je bewust bent van de risico’s. Openbare wifi-netwerken zijn voor cybercriminelen een zegen. Ze krijgen hiermee toegang tot alle onbeveiligde apparaten binnen het netwerk.

Ook kunnen ze zelf een openbaar wifi-netwerk aanbieden. Via dit netwerk positioneren ze zichzelf tussen het apparaat en het verbindingspunt. Hiermee zien ze alle informatie die je via internet verzendt, zoals inloggegevens, online mail en de gegevens uit het bedrijfsnetwerk. Zo kunnen ze onder jouw naam gebruik maken van jouw diensten en systemen.

Ook opladers vormen een risico. Via een oplader kan een hacker gevoelige informatie van een apparaat afhalen. Bedenk je dus drie keer voordat je een oplader van een concullega leent of gebruik maakt van een oplader die ergens klaar ligt.

Veilige verbinding

Vanwege de risico’s is het af te raden om met bedrijfsapparatuur in te loggen op openbare wifi-netwerken. Een 3G- of 4G-verbinding is veiliger. Ook de wifi-spots van de verschillende providers zijn een goed alternatief. Over het algemeen zijn deze zeer goed beveiligd.

Daarnaast is het gebruik van een VPN-verbinding aan te bevelen. Een VPN-verbinding is versleuteld. Dus zelfs als het een hacker lukt om zich te positioneren tussen jou en een verbindingspunt, zijn de gegevens niet leesbaar.

Zijn er websites waarvoor je aanmeldgegevens invoert? Schakel dan de optie ‘altijd https gebruiken’ in”

Veilige websites

Wees bovendien kritisch met de websites die je bezoekt. De letters https voor een domeinnaam geven aan dat er een extra encryptielaag een de communicatie is toegevoegd. Zijn er websites die je vaker bezoekt en waarvoor je aanmeldgegevens invoert? Schakel dan de optie ‘altijd https gebruiken’ in. Zo weet je zeker dat je je inloggegevens niet invoert op de website van een hacker.

Zet wifi uit

Hackers kunnen er ook gebruik van maken dat mobiele telefoons en laptops automatisch wifi-hardware verzenden naar alle netwerken binnen hun bereik. Houd wifi daarom uitgeschakeld als je geen verbinding nodig hebt. Tot slot: zorg voor een goede beveiligingsoplossing op jouw apparaat. Deze software scant continu bestanden op malware. Dit is veilig voor jouw apparaat en voor de servers op kantoor.

Wil je meer weten over internetcontracten? De experts van Pricewise zijn dagelijks tot 18.00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 088 - 66 99 000.

Dit artikel is gesponsord door Pricewise

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.