De toekomst van blockchain

De toekomst van blockchain

KENNISPARTNER (BLOG) - Blockchain is een technologie met een grote impact op de voedingsmiddelenindustrie, daar zijn veel partijen het over eens. De stap om werkelijk over te gaan op gebruik van de technologie wordt echter nog niet veel genomen. Hoe kan het wel werken? Een blog van Maarten Cordenier, senior consultant bij Delaware.

Begin dit jaar schreef ik een blog over innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Blockchain is zo’n innovatie. Op het afgelopen VMT’s Food Future Event vond een levendige discussie plaats over de toekomst van blockchain. Door mijn werk ben ik best goed ingevoerd in dit onderwerp, maar de discussie zette ook mij aan het denken. Mooi!

Blockchains zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de voedingsmiddelenindustrie en blockchains zijn mijns inziens ook absoluut toekomstbestendig. Maar minder toekomstbestendig is naar mijn mening de term ‘blockchain’ zelf. Chain, oftewel ketting, suggereert een eendimensionale richting. De ketting begint ergens en steeds haakt er een blokje aan, zodat de klassieke keten gevormd wordt. Maar zou het niet veel meer een ‘blocknetwork’ moeten zijn? Dat de blokken informatie op verschillende manieren en plaatsen in elkaar haken, met elkaar verbonden zijn? Want dat is toch wat we willen dat het is?

Dat je als fabrikant een blok informatie beschikbaar hebt en dat niet steeds voor iedere chain opnieuw aan moet haken? Nee, ik zie het veel meer voor me dat het ene blok informatie verbonden is of kan worden met een groot netwerk aan informatieblokken, waardoor verschillende ketens ook met elkaar informatie kunnen uitwisselen. Ik pleit dus voor Blocknetwork.

Innovaties door blockchain

De introductie van blockchain heeft tot initiatieven geleid bij enkele grote spelers zoals Carrefour, Verstegen Spices en Albert Heijn. Het toepassen van deze nieuwe technologie biedt voordelen voor deze bedrijven en hun supply chain.

Dit stimuleert vervolgens ook andere bedrijven om te gaan innoveren om niet op achterstand te komen. Innovatie kan zijn om ook in blockchain te gaan werken, maar kan ook liggen in gebruik van andere samenwerkingsverbanden of technische innovaties. Allemaal in het belang van de consument en het consumentenvertrouwen. Een pluspunt voor blockchain.

Wat wil de consument nou werkelijk weten?

Uitgebreid gingen de deelnemers aan de debatsessie op het VMT Event in op het belang van blockchain voor de consument. Moeite heb ik met de suggestie dat blockchain de vraag van de consument is. Omdat blockchain transparantie biedt. Ik denk dat de consument niet zozeer om transparantie vraagt, maar van de betrouwbaarheid van een fabrikant uitgaat. De gemiddelde consument vraagt in mijn beleving niet van welke plantage de koffieboon afkomstig is. Op het moment dat hij een pak koffie uit het schap van de supermarkt pakt, vertrouwt hij erop dat de koffieboon verantwoord geteeld, gebrand en gemalen is.

En juist dit basisvertrouwen dwingt de producenten om transparant te zijn. Waardoor producten steeds beter gaan worden. Want producenten willen niet dat er iets aan het licht gaat komen. Want dát met blockchain zaken aan het licht komen is duidelijk en dat blockchain ook haarfijn de spots richt op veroorzakers en details van misstanden is ook bekend. Verbergen kun je met blockchain niets. Pluspunt voor transparantie en vertrouwen.

Spelen met blockchain

Ik zie blockchain als een technologie met een grote impact op de voedingsmiddelenindustrie. En iedere producent zal ook kennisgenomen hebben van blockchain. Blockchain is populair. De stap om werkelijk over te gaan op gebruik van de technologie wordt nog niet veel genomen.  ‘Hoe passen mijn gegevens in een blockchain, hoe krijg ik ze erin en hoe veilig is dat nou?’ We horen het vaak. Zie het als een grote bak met allemaal Lego-steentjes. Hoe leuk is het om van Lego een auto te bouwen of een huis?

Ik nodig u uit om eens te komen kijken bij de blockchain-base platform template die wij in onze store hebben klaarstaan van de infrastructuur van een blockchain. Die zo ingepast kan worden in iedere situatie en eenvoudig en in korte tijd is toe te passen. Kom gerust eens bouwen en zie wat blockchain is, hoe het te koppelen is met de eigen bedrijfsgevens en vooral wat de voordelen zijn. Bouw samen verder aan de toekomst van blockchain. Of toch liever Blocknetworks?

Auteur: Maarten Cordenier, senior consultant bij Delaware, kennisparter van VMT

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3 oktober. Productontwikkelaars uit de voedingsmiddelenindustrie konden zich weer een dag laven aan de kennis van experts uit het veld, industrie en wetenschap. Een terugblik in beeld.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en hoe kijkt retailer Albert Heijn aan tegen gezondheid en duurzaamheid? Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan? Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Future Event op donderdag 3 oktober 2024.

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het onderwerp ultrabewerkte voeding om?  

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het...

Ultrabewerkte voeding een term die doet al een aantal jaar de ronde. In het afgelopen jaar won het flink aan aandacht door de publicatie van wetenschappelijke artikelen. Wat zijn de voor- en nadelen van ultrabewerkte voeding? Hoe gaan productontwikkelaars om met dit onderwerp?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.