Farm to Fork strategie bevat nieuwe levensmiddelenwetgeving

Farm to Fork strategie bevat nieuwe levensmiddelenwetgeving

De Europese Commissie heeft de Farm to Fork strategie gepubliceerd waarin doelstellingen staan voor een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem. Zo moet in 2030 een kwart van de landbouwgrond in de Europese Unie biologisch zijn en moet de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw gehalveerd worden. Inge Stoelhorst van het VWS vertelt meer over de Farm to Fork strategie in een Q&A tijdens de Food Law Update op 18 juni.

De Farm to Fork strategie bevat doelstellingen met betrekking tot het Europese voedselsysteem die moeten bijdragen aan een klimaatneutraal Europa in 2050, meldt Eurowet. Met betrekking tot de voedingsindustrie zijn verschillende doelstellingen geformuleerd:

  • verkleining van de ecologische- en klimaatvoetafdruk
  • verbetering van de veerkracht
  • waarborgen van voedselzekerheid gezien de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit
  • leiden van een wereldwijde overgang naar duurzaamheid van boer tot bord
  • het aanboren van nieuwe kansen

Wetgeving en duurzaamheid

De Europese Commissie is van plan de naleving van bestaande wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetgeving in te voeren om de Farm to Fork-doelen te bereiken. Hierbij gaat vooral om wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, bestrijdingsmiddelen en de bescherming van het milieu. Daarnaast komt de Europese Commissie in 2023 met een wetsvoorstel dat als kader dient voor een duurzaam voedselsysteem.

Duurzaamheidsstandaarden zullen uiteindelijk de norm worden voor alle in de EU op de markt te brengen voedingsmiddelen. De Europese Commissie ontwikkelt daarnaast een EU-gedragscode waarin verantwoorde handels- en marketingpraktijken en een monitoringkader wordt opgenomen. Dit met als doel de voedingsindustrie en retailsector te stimuleren tot introductie van gezonde en duurzame producten.

Gezondheidsclaims

De Farm to Fork strategie bevat voorgestelde veranderingen voor etikettering van levensmiddelen. Zo wil de Europese Commissie het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op levensmiddelen die veel vet, suikers en zout bevatten verbieden door middel van voedingsprofielen. De Commissie wil daarnaast verplichte, geharmoniseerde front-of-pack vermelding van de voedingswaarde. De Europese Commissie komt eind 2022 met een wetsvoorstel voor deze front-of-pack etikettering.

Houdbaarheidsdatum

De Europese Commissie bekijkt de mogelijkheden van eventuele vrijwillige groene claims en een eventueel raamwerk voor duurzame etikettering. Daarnaast gaat de Europese Commissie naar de datumaanduidingen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ kijken om voedselverspilling te verminderen. Ook hiervoor komt de Europese Commissie eind 2022 met een wetsvoorstel.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaat Inge Stoelhorst van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verder in op de Farm to Fork strategie. Zij zal toelichten hoe het ministerie van VWS tegen deze strategie aankijkt. Inge Stoelhorst gaat tijdens de Food Law Update in op de acties van de Farm to Fork strategie en zet deze af tegen de Nederlandse ambities in het kader van het Nationaal Preventie akkoord.

Tijdens een Q&A vertelt Inge Stoelhorst over de belangrijkste topics op het gebied van etikettering en voedselveiligheid. Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Tijdens de sessie kunnen ook vragen gesteld worden aan het ministerie.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer plantaardig eten': wat is nodig voor een duurzaam voedselsysteem?

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer...

Joris Lohman - politicoloog en systeemdenker - dook de geschiedenis van ons voedselsysteem in. In het boek Boter, kaas en havermelk deelt hij zijn bevindingen en geeft adviezen voor de verwarde eter. In deze podcast spreekt redacteur Dionne Irving hem over het boek. Ze spreken over profeten en tovenaars, de complexiteit van de eiwittransitie en of een circulaire economie echt mogelijk is. Hij geeft ook tips voor de 'verwarde productontwikkelaar'.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.