Coca-Cola draait proef met kartonnen omverpakking die plastic krimpfolie vervangt

Coca-Cola draait proef met kartonnen omverpakking die plastic krimpfolie vervangt

Frisdrankgigant Coca-Cola lanceert in Oostenrijk een kartonnen omverpakking voor de 1,5L multipacks van Coca-Cola, Fanta en Sprite. In plaats van krimpplastic gebruikt Coca-Cola daar nu de zogeheten LitePac Top. Dit is een secundaire kartonnen verpakking die van zes flessen een multipack maakt.

Naar schatting gaat Coca-Cola 200 ton plastic per jaar besparen door het gebruik van karton in plaats van krimpfolie. Dat maakt bottelaar Coca-Cola HBC bekend. De bottelaar heeft drie jaar samen heeft gewerkt met Krones, DS Smith en Mondi voor de ontwikkeling van een nieuwe kartonnen omverpakking. Volgens Coca-Cola betekent dit proefproject mogelijk het einde van krimpfolie in de multipack verpakkingen. Of deze innovatieve verpakking binnenkort ook in anderen landen uitrolt, is nu nog onbekend.

Coca-Cola LitePac Top

Volgens de multinational is de LitePac Top stevig en makkelijk in gebruik. De verpakking bestaat uit twee delen: een kartonnen drager en papieren folie. Samen dragen zij het gewicht van zes 1,5L flessen, oftewel 9 kilo. Consumenten kunnen de LitePac Top dragen aan het hengsel bovenaan de verpakking. De folie moet de flessen stevig bij elkaar binden. Het verpakkingsalternatief is volgens Coca-Cola HBC ook gemakkelijk voor het gebruik in retail. De verpakkingen zijn zo ontworpen dat multipacks makkelijk op te stapelen zijn in distributiecentra en supermarkten.

Net Zero

Coca-Cola heeft de doelstelling om tegen 2040 Net Zero te zijn in de gehele Europese toeleveringsketen. De nieuwe LitePac verpakking moet hieraan bijdragen. “Er staat ons een moeilijke opgave te wachten”, aldus Marcel Martin, Chief Corporate Affairs and Sustainability Officer bij Coca-Cola HBC. “Daarom blijven we innoveren en investeren. We willen de dranken op een duurzame manier kunnen leveren aan de consument. Onze focus ligt op een netto nul uitstoot in 2040.”

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

De verpakkingssector ondergaat ingrijpende veranderingen door ontwikkelingen in de economie, technologie, milieu- en regelgeving. Tijdens de verpakkingsbeurs All4Pack Emballage Paris pitchen verschillende startups wat zij doen om circulariteit in verpakkingen te stimuleren.

Foto: Shutterstock

Europees Parlement bereikt akkoord over recycling verpakkingen

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over vernieuwde regels voor verpakkingen. De regels moeten een circulaire economie stimuleren en het gebruik van verpakkingsmateriaal terugdringen.

Marit van Egmond (CEO Albert Heijn) en Tom van Aken (CEO Avantium)

Albert Heijn gebruikt recyclebare plantaardige materiaal PEF voor...

Albert Heijn gebruikt het 100% plantaardige en circulaire materiaal PEF (polyethyleen furanoaat) van Avantium voor de flesjes van fruitsap. Ze zijn naar eigen zeggen de eerste supermarktketen ter wereld die PEF-verpakkingen gebruikt voor eigen-merkproducten.

Bruine bonen in pak: ook HAK komt met kartonnen verpakking voor peulvruchten

Bruine bonen in pak: ook HAK komt met kartonnen verpakking voor...

Eerder dit jaar introduceerde Boon peulvruchten in een tetracart-verpakking. Nu introduceert HAK een HAK-in-PAK, een kartonnen verpakking voor 7 peulvruchten. Het bedrijf deed inspiratie op in Scandinavië waar deze verpakkingsvorm volgens HAK blik uit het schap verdrongen heeft. 'Wij juichen het toe dat alle merken en retailers samenwerken aan de verduurzaming en modernisering van de categorie,' vertelt HAK aan VMT.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.