EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

Rubisco-eiwit - eiwit uit waterlinzen - is veilig om te eten, zegt de EFSA na beoordeling van de novel food-aanvraag van ABC Kroos (nu Rubisco Foods) ingediend in 2018.

Het EFSA-panel beoordeelde de novel foods-aanvraag voor eiwitconcentraat gemaakt uit een mix van de waterlinzen Lemna gibba en Lemna minor. Het eiwitconcentraat wordt gescheiden van de vezels, vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd. Het concentraat bestaat vooral uit eiwit, vezel, vet en mineralen.

Laag risico op allergische reacties

ABC Kroos wil het eiwitconcentraat in een verschillende voedingsmiddelen gebruiken bestemd voor een breed publiek. Het NDA-panel van de EFSA beoordeelde dat gezien de samenstelling het concentraat geen slechte voedingswaarde heeft.

Er zijn geen zorgen over genotoxiciteit. Ook beschouwt het panel het risico op allergische reacties laag. Daarom is het volgens de EFSA veilig voor consumptie.

Blij met goedkeuring

Rubisco Foods is blij met de goedkeuring. Het heeft 5 jaar geduurd voor deze beoordeling. Ook de implementatie van de wetgeving kan nog 7 maanden duren. Pas dan kan het vermarkt worden in Europa.

“Voor ons is deze positieve beoordeling van de EFSA, de bevestiging waar we op hoopten. Nu kunnen we verder gaan met onze plannen,” zegt Sjoerd Jansen, algemeen directeur van Rubisco Foods. “We produceren nu samples vanuit onze pilot plant. De komende maanden breiden we onze cultivatie-capaciteit uit om zo meer productie te draaien. Daarnaast willen we onze sales ontwikkelen.” Daarom is Rubisco Foods op zoek naar partners.

Eiwit uit waterlinzen

Waterlinzen bevatten een hoog gehalte aan essentiele aminozuren. Volgens Rubisco Foods is het aminozuurprofiel vergelijkbaar met die van wei en ei. Applicaties zijn bijvoorbeeld supplementen, dranken, sportrepen en bakkerijproducten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in komkommer- en selderijsalade, mogelijk listeria monocytogenes in broodproducten en gewasbeschermingsmiddelen in gedroogde paddenstoelen.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van ingrediënten, plantaardig en van AI

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van...

Wat denken consumenten van AI-ontwikkelde producten? Wat verwachten ze van de plantaardige producten? En welk product blijven ze kopen zelfs als de prijs flink stijgt? Lees meer over de 10 trends voor 2025 van Innova Market Insights.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, onvermeld allergeen pinda in kipmaaltijd en mogelijk Listeria monocytogenes in gevogeltebrood.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.