Onrust op de grondstoffenmarkt - wat doet dat met ketens, voedselveiligheid en productontwikkeling?

Onrust op de grondstoffenmarkt - wat doet dat met ketens, voedselveiligheid en productontwikkeling?
Voedselproducenten zijn al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)

Het is niet alleen de oorlog in Oekraïne. Er is al veel langer spanning op de grondstoffenmarkt. Dwingen grondstoffentekorten of hoge grondstoffenprijzen de voedingsindustrie tot het maken van andere keuzes? Wat betekenen die keuzes voor de voedselveiligheid en productontwikkeling? En wat zijn de juridische consequenties als het toch mis gaat? De sessie van Van Traa Advocaten en het Comité van Graanhandelaren gaat hier duidelijkheid in geven op 3 november tijdens het Food Safety Event.

De impact van de mondiale politiek en de gebeurtenissen die daarmee samenhangen zijn groot op de grondstoffenmarkt. Denk aan de oorlog in Oekraïne, de gasprijzen, de Corona-pandemie die nog niet zo lang achter ons ligt, maar ook de klimaatverandering.

Wat betekent een alternatieve grondstof of een andere aanvoerketen voor de voedselveiligheid van je product? Hoe ga je om met eventuele nieuwe voedselveiligheidsrisico’s en etiketteringsuitdagingen? Maar ook: wat als jouw leverancier tekort schiet? En hoe ga je om met je eigen leveringsverplichtingen? Biedt een ‘force majeure’-clausule in contracten uitkomst? De sessie 1B ‘De onrust op de grondstoffenmarkt en de mondiale handel: de gevaren voor de voedselveiligheid en handel’ gaat daar duidelijkheid in geven.

Grondstofprijzen

Donderdag 3 november wordt de sessie afgetrapt door Jan-Willem Baas, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren. Het Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen, bijvoorbeeld als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden hierover en neemt om de week deel aan het zogenoemde COCERAL-crisis overleg over Oekraïne. Baas zal tijdens de sessie antwoord geven op de vraag: Wat zien we de laatste drie jaar gebeuren en welke problemen veroorzaakt het? Hij legt daarbij de focus op de invloed op de grondstofprijzen. Hoe komen deze prijzen tot stand?

Risico’s? Zie het als kans

Welke gevolgen heeft deze ontwikkeling voor de voedselveiligheid en de productontwikkeling? Daar gaat advocaat Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten op in. Het tekort aan zonnebloemen dwong de voedingsindustrie tot andere keuzes, maar wat als het vervangende product een allergeen bevat, bijvoorbeeld soja? Is zorgen voor een waarschuwing voldoende of moet het etiket toch worden aangepast? Gawronski ziet dit soort uitdagingen in de praktijk veel bij cliënten. Vaak worden er specificaties afgesproken over producten die ineens niet meer haalbaar zijn. Er wordt uitgeweken naar grondstoffen van andere origine. Denk aan pinda’s afkomstig uit een andere gebied waar het gevaar van aflatoxine hoger ligt vanwege de omstandigheden daar. “Als je weet dat de risico’s groter zijn, moet je ernaar handelen. Maar durf jij het ook te zien als kans voor productontwikkeling?”. Gawronski daagt de deelnemer aan de sessie uit om hierover na te denken. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal Gawronski niet alleen ingaan op de risico’s maar ook zeker op de kansen die er liggen.

Contractwijzigingen

Frank Salome zal tot slot ingaan op de contractuele aspecten. Kan je de huidige risico’s in een contract effectief adresseren? Biedt force majeure een uitkomst voor partijen? En ben je verplicht mee te werken aan een voorgestelde contractwijziging wegens stijgende energieprijzen? Salome geeft juridische tips & tricks.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.