Tijdens het Food Future Event op 29 september aanstaande vertelt Gert-Jan van Baardwijk en Rob Verpaalen van de Oerlemans Packaging Group waar productontwikkelaars (en hun collega’s zoals verpakkingstechnologen) allemaal op moeten letten bij de keuze voor een duurzame verpakking.
“De aandacht voor de recyclebaarheid van verpakkingen is enorm groot. Zeker de retail let hier heel erg op.” Van Baardwijk zal tijdens de workshop laten zien wat de eisen zijn vanuit verschillende perspectieven: de retail, het Plastic Pact en verschillende brancheplannen.
Wetgeving
"Er komen een reeks aan nieuwe wetgevingen aan. Dat leidt tot nieuwe tarieven en heffingen. Niet recycleerbare verpakkingen krijgen een hogere heffing. Inzet van recyclaat zal op veel toepassingen een verplichting worden", zegt Van Baardwijk.
“Bedrijven moeten daar bij de keuze van een verpakking nu al op letten.” Voor de voedingsmiddelenindustrie is alleen PET gerecycled te verkrijgen, maar daar is een tekort aan. “Het is mogelijk om meer gerecycled plastic te maken, maar dat is niet toegestaan om te gebruiken vanwege de voedselveiligheid.”
Composteerbaar
“Composteerbare verpakkingen gaan eruit,” stelt Van Baardwijk. “Ze zijn te duur, ze verstoren het recycleproces en er is weinig aanbod. Het heeft alleen zin bij verpakkingen die dicht bij de grond zitten bijvoorbeeld mulchfolie in de landbouw. Daar levert deze verpakking voordelen op in watergebruik en minder gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien ontstaan er zo geen risico’s op plastic residu in de grond.”
Het liefst een monomateriaal
De trend is om verpakkingen uit 1 soort materiaal te maken. Dat is beter voor de recyclebaarheid. “Dat is wel lastig omdat we door de jaren heen voor elke functie – barrière, helderheid, doorprikbaarheid – een materiaal hebben ontwikkeld. Het kost tijd om terug te gaan naar 1 materiaal. Gelukkig zijn er innovaties om diezelfde eigenschappen terug te brengen naar een monomateriaal. Daarvoor bouwen we momenteel een nieuwe fabriek.”
100% recyclebaar maar 100% inkt?
Volgens Van Baardwijk moeten bedrijven bij de ontwikkeling van duurzame verpakkingen ook kijken naar de hoeveelheid inkt die ze gebruiken. “Polypropyleen is goed recyclebaar, maar niet als er veel inkt op zit.”
Van Baardwijk werkt volgens vijf verduurzamingsrichtingen samengevat onder ‘Rethink Plastic’. “Naast Recycle en Redesign moeten we Reduce, Reuse en Renew niet vergeten – we nemen de voorbeelden mee! ”
Meer weten over duurzame verpakkingen? Bekijk het programma van het Food Future Event of meld je direct aan.