Waar moet je op letten bij de keuze voor een zo duurzaam mogelijke verpakking? 'Composteerbare verpakkingen gaan eruit'

Waar moet je op letten bij de keuze voor een zo duurzaam mogelijke verpakking? 'Composteerbare verpakkingen gaan eruit'

Heb je een mooi nieuw product ontwikkeld, dan moet het natuurlijk in een zo duurzaam mogelijke verpakking. Maar welke keuze maak je daarin? Wat is echt duurzaam, wat is betaalbaar en wat betekent het voor de houdbaarheid van jouw product?

Tijdens het Food Future Event op 29 september aanstaande vertelt Gert-Jan van Baardwijk en Rob Verpaalen van de Oerlemans Packaging Group waar productontwikkelaars (en hun collega’s zoals verpakkingstechnologen) allemaal op moeten letten bij de keuze voor een duurzame verpakking.

“De aandacht voor de recyclebaarheid van verpakkingen is enorm groot. Zeker de retail let hier heel erg op.” Van Baardwijk zal tijdens de workshop laten zien wat de eisen zijn vanuit verschillende perspectieven: de retail, het Plastic Pact en verschillende brancheplannen.

Wetgeving

"Er komen een reeks aan nieuwe wetgevingen aan. Dat leidt tot nieuwe tarieven en heffingen. Niet recycleerbare verpakkingen krijgen een hogere heffing. Inzet van recyclaat zal op veel toepassingen een verplichting worden", zegt Van Baardwijk.

“Bedrijven moeten daar bij de keuze van een verpakking nu al op letten.” Voor de voedingsmiddelenindustrie is alleen PET gerecycled te verkrijgen, maar daar is een tekort aan. “Het is mogelijk om meer gerecycled plastic te maken, maar dat is niet toegestaan om te gebruiken vanwege de voedselveiligheid.”

Composteerbaar

“Composteerbare verpakkingen gaan eruit,” stelt Van Baardwijk. “Ze zijn te duur, ze verstoren het recycleproces en er is weinig aanbod. Het heeft alleen zin bij verpakkingen die dicht bij de grond zitten bijvoorbeeld mulchfolie in de landbouw. Daar levert deze verpakking voordelen op in watergebruik en minder gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien ontstaan er zo geen risico’s op plastic residu in de grond.”

Het liefst een monomateriaal

De trend is om verpakkingen uit 1 soort materiaal te maken. Dat is beter voor de recyclebaarheid. “Dat is wel lastig omdat we door de jaren heen voor elke functie – barrière, helderheid, doorprikbaarheid – een materiaal hebben ontwikkeld. Het kost tijd om terug te gaan naar 1 materiaal. Gelukkig zijn er innovaties om diezelfde eigenschappen terug te brengen naar een monomateriaal. Daarvoor bouwen we momenteel een nieuwe fabriek.”

100% recyclebaar maar 100% inkt?

Volgens Van Baardwijk moeten bedrijven bij de ontwikkeling van duurzame verpakkingen ook kijken naar de hoeveelheid inkt die ze gebruiken. “Polypropyleen is goed recyclebaar, maar niet als er veel inkt op zit.”

Van Baardwijk werkt volgens vijf verduurzamingsrichtingen samengevat onder ‘Rethink Plastic’. “Naast Recycle en Redesign moeten we Reduce, Reuse en Renew niet vergeten – we nemen de voorbeelden mee! ”

Meer weten over duurzame verpakkingen? Bekijk het programma van het Food Future Event of meld je direct aan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3 oktober. Productontwikkelaars uit de voedingsmiddelenindustrie konden zich weer een dag laven aan de kennis van experts uit het veld, industrie en wetenschap. Een terugblik in beeld.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.