Hoe om te gaan met onzekerheden in de food supply chain?

Hoe om te gaan met onzekerheden in de food supply chain?

De gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland hebben direct effect op de prijzen van gas en grondstoffen. Niet alleen zagen we eerder al prijsverhogingen door de coronacrisis als gevolg van grondstoftekorten, voedselproducenten krijgen nu te maken met zowel schaarste als extra verhogingen. De impact is groot.

Zo stegen de prijzen van voedingsmiddelen met 8.5% ten opzichte van vorig jaar in april. Rusland en Oekraïne produceren samen 30% van de tarwe in de wereld. Op 22 maart waren de tarweprijzen wereldwijd al met 19% gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. En ongeveer tweederde van de zonnebloemolie die Nederland invoert, is afkomstig uit de Oekraïne. De COVID-crisis en de onrust in Oekraïne hebben grote impact op de beschikbaarheid van grondstoffen op de wereldmarkt.

En hoewel de etikettering voor gebruik van zonnebloemolie in producten is versoepeld, stelt dit veel organisaties voor grote uitdagingen die doorwerken in de gehele keten. Hoe behalen ze toch de bestaande productie en blijven ze wendbaar genoeg om goed om te gaan met onzekerheden?

Alternatieve grondstoffen

Alternatieve grondstoffen gebruiken is een optie. Dit raakt echter de complete supply chain, van inkoop, receptuur, compliance en kwaliteitsissues tot afspraken met leveranciers en klanten. In deze situatie zijn overzicht en grip op de bedrijfsvoering cruciaal. De beschikbaarheid van betrouwbare, geïntegreerde data is onmisbaar. Want zeker in de foodsector is volledige traceerbaarheid en voldoen aan actuele regelgeving essentieel.

Bij het gebruik van alternatieve grondstoffen zijn overzicht en grip op de bedrijfsvoering cruciaal”

De vraag is hoe voedingsbedrijven omgaan met de onzekere grondstoffensituatie van dit moment: afwachten of alternatieven inzetten? Dit vereist hoe dan ook veel aanpassingsvermogen van de organisatie en de IT-omgeving. Digitalisering speelt hierbij een sleutelrol, omdat organisaties een goed beeld van supply chain nodig hebben om veranderingen überhaupt adequaat door te voeren. Zeker in de foodsector waar naast operationele uitdagingen ook steeds strengere eisen rondom kwaliteit, traceability en compliance zijn.

Digitale wendbaarheid

Wanneer een voedingsbedrijf besluit te anticiperen op de veranderende marktsituatie door een ander ingrediënt te gaan gebruiken, raakt dit niet enkel de etikettering, maar de gehele organisatie. Digitale wendbaarheid is cruciaal om een alternatieve grondstof eenvoudiger toe te passen. Volgens Ismail Yasemin, CIO van Sonneveld, leverancier van bakkerijgrondstoffen is anticiperen nog lastiger als een organisatie alle processen in de supply chain als silo’s benadert en dan bijvoorbeeld ook nog verschillende productielocaties heeft.

Van A tot Z traceerbaar

In de huidige dynamiek is het belangrijk de basis goed op orde te hebben. Allereerst om te zorgen dat fabrieken kunnen doordraaien. Ook is het cruciaal om alle activiteiten en stappen in de supply chain van A tot Z te kunnen volgen en zo nodig bij te sturen. Een goed fundament met voldoende flexibiliteit maakt het mogelijk wijzigingen, zoals alternatieve grondstoffen, centraal en in één keer door te voeren. Dit vergroot de slagkracht, is kosteneffectief en voorkomt fouten.

Eén versie van de waarheid

Sonneveld creëerde de vereiste digitale wendbaarheid door de overstap naar een geïntegreerd ERP-systeem op basis van Dynamics 365 F&O for food. Hierdoor is de grip op activiteiten en processen aanzienlijk verbeterd. Alle stappen in de supply chain zijn met elkaar in lijn gebracht.

Alle locaties worden vanuit een centraal platform beheerd en aangestuurd, van grondstoffeninkoop, planning, productie en logistiek tot de customer service. Bovendien wordt data één keer ingevoerd, wat de efficiency en datakwaliteit sterk verbetert. “Er is altijd één versie van de waarheid. Het is een verademing dat we eindelijk alle kernprocessen, van inkoop en productieplanning centraal beheersen. Dit draag direct bij aan onze flexibiliteit”, aldus Ismail Yasemin.

Span of control uitbreiden

De huidige onzekerheid is een gegeven en zal voorlopig blijven bestaan. Het is dus de kunst om wendbaar te zijn en te blijven. Een goed fundament biedt de zekerheid dat actuele processen goed verlopen. Bovendien is de span of control groter. Sonneveld heeft de ruimte gecreëerd om vanuit een stabiele basis flexibel in te spelen op ontwikkelingen. Op die manier is de overstap op alternatieve grondstoffen snel en efficiënt door te voeren.

Laat je inspireren door de Food & Chemicals community

Sonneveld maakt deel uit van de Food & Chemicals community die Cegeka faciliteert. De community bestaat uit IT en Business verantwoordelijken die tijdens regelmatige bijeenkomsten hun kennis, ervaring en netwerken delen om elkaar te inspireren. Zo mochten Cegeka onlangs bij Sonneveld een Community Sessie organiseren om de uitdagingen die deze bedrijven uit de Food & Chemicals community hebben, te bespreken. Het was een geslaagde dag waardoor er in de nabije toekomst meer van dit soort evenementen plaats zullen gaan vinden.

Dit artikel is gesponsord door Cegeka.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.