Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheidVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de manier waarop het graan verwerkt wordt (tot brood). 'Als wij daarop een antwoord kunnen geven, weten we beter welk graantype voor onze gezondheid het gunstigst is', zeggen onderzoekers Fred Brouns en Daisy Jonkers. En: 'Of aanpassingen in de teelt en verwerking kunnen bijdragen aan gezonder brood.'

Reststroom van pastaproductie is rijk aan eiwit en vezel: 'De stroom wordt stabiel doordat we het snel ontvetten'

Reststroom van pastaproductie is rijk aan eiwit en vezel: 'De stroom...

Het Italiaanse bedrijf Change Ingredients toonde op de FiE drie ingrediënten - eiwit, zetmeel en een olie - gemaakt van een reststroom van durumtarwe. "DuoGerm is ook erg geschikt voor plantaardige varianten op melk en yoghurt."

Voedertarwe lijkt goed te werken in dosa's. Foto-credit: Tess Janssen

Voedertarwe in de tortilla? Eerste resultaten lijken veelbelovend

Kun je voedertarwe inzetten voor menselijke consumptie, voor hoogwaardige bakproducten zelfs? Met die vraag en een paar zakken Flevolandse tarwe gingen drie innovatieve voedselproducenten begin november op pad. De eerste resultaten van hun experimenten lijken veelbelovend. Hoe zit dat?

FiE-innovatie-award: van koolzaadeiwit tot paddenstoelenextract

FiE-innovatie-award: van koolzaadeiwit tot paddenstoelenextract

Van koolzaadeiwit tot vezelrijke tarwe: dit zijn enkele van de innovaties die genomineerd zijn voor de innovatie-awards van de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe.

Hoe om te gaan met onzekerheden in de food supply chain?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe om te gaan met onzekerheden in de food supply chain?

De gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland hebben direct effect op de prijzen van gas en grondstoffen. Niet alleen zagen we eerder al prijsverhogingen door de coronacrisis als gevolg van grondstoftekorten, voedselproducenten krijgen nu te maken met zowel schaarste als extra verhogingen. De impact is groot.

Zorgen over tarwe in veel landen, Rusland verwacht recordoogst

Zorgen over tarwe in veel landen, Rusland verwacht recordoogst

In veel delen van de wereld zijn er zorgen over de tarweoogsten. In Oekraïne zorgt de Russische inval voor grote problemen, doordat een deel van de landbouwgronden in onbruik is terwijl export van granen amper mogelijk is. Daarnaast kampen de Verenigde Staten, Frankrijk en India met weersomstandigheden die het verbouwen van de belangrijke graansoort bemoeilijken. Alleen in Rusland lijken de omstandigheden optimaal voor een goede oogst en spreekt president Vladimir Poetin van een recordoogst, zo meldt het ANP.

Het nieuwe bier van Gulpener is alleen mogelijk door het nieuwe brouwhuis.

Gulpener plukt vruchten van focus op lokaal graan

De leveringsonzekerheid voor grondstoffen raakt de Limburgse bierbrouwer Gulpener voorlopig niet. "We halen ons graan bij boeren uit de buurt." Het bedrijf is nog herstellende van de coronacrisis, maar blijft innoveren met nieuwe bieren van lokaal oergraan. Directeur Jan-Paul Rutten over de voor- en nadelen van granen van vroeger, hoge energieprijzen en een duurzaam brouwproces.

Minister Staghouwer ziet vele mogelijkheden voor Nederlandse tarwe: 'Sterke ketens bouw je samen'

Minister Staghouwer ziet vele mogelijkheden voor Nederlandse tarwe:...

Door meer eiwitten van eigen landbouwgrond halen, worden we minder afhankelijk van andere landen. Dat zei minister Staghouwer tijdens de Themadag Granen in Nijkerk. 'Ik zie heel veel mogelijkheden voor Nederlandse tarwe. Daarbij is het belangrijk dat de verschillende schakels allemaal hun steentje bijdragen.'

Jos Hugense van Meatless over inflatie: 'Vleesvervangers worden duurder, maar vlees wordt nog duurder'

Jos Hugense van Meatless over inflatie: 'Vleesvervangers worden...

De groei in vleesvervangers neemt nog niet af, merkt Jos Hugense van Meatless. De productiecapaciteit is binnenkort maximaal benut. De stijgende kosten voor grondstoffen maakt wel dat ook vleesvervangers duurder worden. "De hoge inflatie baart iedereen zorgen."