Niet-toegelaten coronaclaims op voedingssupplementen: zo zit het met de toelatingsprocedure voor claims

Niet-toegelaten coronaclaims op voedingssupplementen: zo zit het met de toelatingsprocedure voor claims

In maart 2020 heeft de NVWA onderzoek gedaan naar coronaclaims op voedingssupplementen. Bij 62 van de 103 onderzochte internetbedrijven is een overtreding vastgesteld waarbij sprake was van niet-toegelaten gezondheidsclaims op voedingssupplementen. Waarom zijn deze gezondheidsclaims niet toegestaan? Tijd om de toelatingsprocedure voor claims nogmaals op een rijtje te zetten.

De NVWA heeft eind maart 2020 een publiekswaarschuwing gedeeld waarin consumenten werden gewaarschuwd voor het gebruik van gezondheidsclaims tegen het coronavirus op voedingssupplementen. Zo is het gebruik van een claim voor vitamine C waarbij een verband wordt gelegd met het voorkomen of genezen van een corona-infectie niet toegestaan.

Een voedingssupplement, waarbij de suggestie wordt gewekt van voorkomen of genezen, wordt dan een geneesmiddel. Geneesmiddelen vallen onder de Geneesmiddelenwet (GMW). In artikel 40 lid 2 van de GMW staat dat het verkopen van een geneesmiddel zonder handelsvergunning verboden is. Daarnaast is het volgens artikel 84 lid 1 van de GMW verboden om reclame te maken voor een geneesmiddel zonder handelsvergunning. Gezondheidsclaims moeten dus wettelijk toegestaan zijn.

Toelatingsprocedure

De toelatingsprocedure voor claims staat geformuleerd in de artikelen 15-21 van de Claimsverordening. De toelatingsprocedure begint met een aanvraag met daarbij informatie over onder andere het type claim, de formulering van de claim, de wetenschappelijke onderbouwing en de vermelding voor welk nutriënt of andere stof de claim wordt gedaan. Deze aanvraag dient bij de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) ingediend te worden.

Dan wordt de aanvraag door de NVWA doorgestuurd naar de European Food Safety Authority (EFSA). De EFSA adviseert binnen 5 maanden over de wetenschappelijke onderbouwing van de claim. Het positieve advies van de EFSA wordt dan doorgestuurd naar de Europese Commissie. Zij maakt een ontwerpbesluit dat goedgekeurd moet worden door het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders. Tot slot wordt het besluit gepubliceerd in een publicatieblad van de Europese Unie en wordt de toegestane claim toegevoegd in het Europese Claims Register.

Goedgekeurde gezondheidsclaims

Alle goedgekeurde gezondheidsclaims zijn terug te vinden in het Europese Claims Register. Hierin staat naast de formulering van de claim ook welk type claim het is, bij welk nutriënt of andere stof de claim hoort en wat de voorschriften zijn voor gebruik van de claim. In Nederland kennen we ook een database waarin alle goedgekeurde gezondheidsclaims terug te vinden zijn, via de website van de Keuringsraad.

Voor elke gezondheidsclaim zijn er verschillende toegestane bewoordingen te vinden die gebruikt kunnen worden. Zo is de claim dat vitamine C bijdraagt aan de normale functie van het immuunsysteem toegestaan. Daarnaast staat vermeld wat de voorwaarden zijn om de claim te gebruiken. Tot slot zijn er bewoordingen te vinden die niet toegestaan zijn. Zo is de claim dat vitamine C het immuunsysteem versterkt niet toegestaan.

Verplichtingen etikettering

Een gezondheidsclaim is altijd gekoppeld aan een bepaald nutriënt of andere stof. Het is daarom ook verplicht om te vermelden welk nutriënt of welke andere stof zorgt voor hetgeen de claim vermeldt. Dit is ook terug te vinden in artikel 5, lid 1 sub b van de Claimsverordening, waarin staat dat gezondheidsclaims alleen gebruikt mogen worden als het nutriënt of de andere stof waarvoor de claim wordt gedaan in significante hoeveelheid aanwezig is in het eindproduct. Daarnaast dient het nutriënt of de andere stof ook vermeld te worden in de voedingswaardevermelding op basis van artikel 7 van de Claimsverordening.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Précon Consulting Group, auteur van de Food Law Guide.

Onderdeel van de collectie

Claims

Consumenten worden dagelijks blootgesteld aan talloze claims op de verpakkingen van voedingsmiddelen. Deze claims kunnen helpen bij het maken van gezonde en duurzame keuzes, maar voor producenten het is belangrijk om te weten welke claims wel en niet zijn toegestaan. In deze collectie gaan we in op de wetgeving en het toezicht met betrekking tot gezondheidsclaims, voedingsclaims en duurzaamheidsclaims op levensmiddelen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet kwaliteitssysteem is daarbij onmisbaar. Het actueel en relevant houden van dit systeem, zodat het aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen, kan echter een uitdaging zijn. Hoe richt je het efficiënt en praktisch in, zonder onnodig veel tijd te verliezen aan randzaken? En hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitssysteem blijvend voldoet aan de behoeften van jouw organisatie?

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.