Column: R&D, QA en productie hebben een ander belang. Of is het einddoel stiekem toch hetzelfde?

Column: R&D, QA en productie hebben een ander belang. Of is het einddoel stiekem toch hetzelfde?

COLUMN - In mijn tijd als productontwikkelaar in de voedingsmiddelenindustrie kwam ik er al snel achter dat het ontwikkelen van een product waarmee alle afdelingen instemmen weerbarstig is. Dit komt omdat productontwikkelaars, kwaliteitsmanagers en productieleiders allemaal hun eigen belangen en te behalen targets hebben. Hoe kunnen R&D, productie en kwaliteit het beste samenwerken?

Het is soms een puzzel om een product te ontwikkelen waar iedereen achter staat. Als productontwikkelaar bedacht ik altijd eerst een receptuur. Daarna ging ik op zoek naar de juiste ingrediënten. Hebben we deze al in huis of moet ik ze nieuw inkopen? Waar vind je de beste ingrediënten voor de beste prijs? Het uiteindelijke product wordt dan aan de klant gepresenteerd, en natuurlijk hoop je dan dat het door jou bedachte product in de smaak valt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor de Food Process Update op 13 april nu het nog kan!

Andere doelen

Maar enkel met bedenken van het product en het presenteren aan de klant was ik er nog niet. Het product moet uiteraard kwaliteit technisch in orde zijn én moet ook daadwerkelijk in de productie gemaakt kunnen worden. Hierbij heeft elke afdeling een ander doel. R&D wil het lekkerste product maken, QA wil dat alle kwaliteitsstandaarden worden nageleefd en productie wil dat er zo efficiënt mogelijk geproduceerd wordt. Hoe zorg je als productontwikkelaar dat je zo goed mogelijk samenwerkt met QA en productie?

Vroeg in het proces

Ik heb zelf als productontwikkelaar ervaren dat het belangrijk is om QA en productie zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces erbij te betrekken,hoe complex dit proces misschien soms ook isBeloof je namelijk een bepaalde receptuur met bijbehorende houdbaarheid aan een klant en blijkt dit achteraf niet haalbaar, dan moet je de klant teleurstellen. Je kunt het product beter direct door QA laten testen voor je iets aan de klant belooft. 

Efficiëntie en volumes

Ook is het uiteraard belangrijk dat een product daadwerkelijk gemaakt kan worden. Ik heb dan ook ervaren dat productie zeker ook betrokken moet worden bij een ontwikkelproces. De productiemanager zal aangeven dat het nieuwe product naadloos moet passen op de huidige apparatuur, tenzij er hele grote volumes tegenover staan. Maar die volumes zijn soms lastig, zeker bij de opstart van een nieuw product. Klanten zullen eerst willen testen hoe het product loopt voor ze gaan opschalen. En dit levert uitdagingen voor productie, maar ook voor R&D, zeker bij mkb-bedrijven. 

Hetzelfde einddoel

Natuurlijk is het lastig om allen op één lijn te komen, omdat belangen anders liggen. Maar uiteindelijk heb je natuurlijk allen hetzelfde einddoel: een zo lekker mogelijk product van goede kwaliteit op een zo efficiënt mogelijke manier maken voor je klanten. Maar hoe kunnen R&D, productie en kwaliteit het beste samenwerken waarbij iedereen tevreden is over het eindresultaat? 

Food Process Update

Loop jij als productontwikkelaar, kwaliteitsmanager of productieleider ook tegen deze problemen aan? Wil jij weten hoe andere voedingsproducenten dit proces hebben ingericht en deze samenwerking vormgeven? Meld je dan nu aan voor de Food Process Update van 13 april. Tijdens deze digitale update vertellen producenten als ME-AT, Nestlé, Karma Kebab en Euro Caps hoe zij zorgen voor een goede samenwerking en communicatie tussen de verschillende afdelingen. Bekijk het gehele programma hier

Carmen

Auteur: Carmen Groeneveld, redacteur bij VMT

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls, gut shot in recyclebare fles en pasta grootverpakking.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een hersluitbaar blikje

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens naar minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, waren een aantal innovaties te zien.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van ingrediënten, plantaardig en van AI

Innova top 10 trends 2025: dit verwachten consumenten van...

Wat denken consumenten van AI-ontwikkelde producten? Wat verwachten ze van de plantaardige producten? En welk product blijven ze kopen zelfs als de prijs flink stijgt? Lees meer over de 10 trends voor 2025 van Innova Market Insights.

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher

Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.