Trending in 2021: De QA-manager heeft steeds meer kennis nodig

Trending in 2021: De QA-manager heeft steeds meer kennis nodig

Op steeds meer gebieden wordt meer kennis vereist van de QA-manager. Wietske Witteveen: "Het is belangrijk dat de QA-manager zich bijvoorbeeld al vanaf de productontwikkeling bezighoudt met de receptuur en ook dat hij alert is op voedselfraude. Hij hoeft deze kennis niet allemaal zelf in huis te hebben, hij kan er ook voor kiezen het te managen."

Wietske Witteveen is directeur van Eurofins Food Safety Solutions en ziet een aantal trends. “Ten eerste zien we dat de vraag naar een langere houdbaarheid van verse producten toeneemt. Elke dag dat een product langer houdbaar is, is winst voor de retailer en levert minder voedselverspilling op."

"Hierbij spelen echter verschillende voedselveiligheidsissues een rol die van belang zijn voor een QA-manager. Voor producenten met een klein QA-team zijn al deze issues lastig, maar je ziet dat ze het toch allemaal zelf willen doen. De materie is echter zo specifiek geworden dat het steeds moeilijker wordt om goede keuzes te maken om tot een langere houdbaarheid te komen.”

Specifieke kennis

“Neem Listeria. Een keuze zou kunnen zijn om met citroenzuur de pH van een product te verlagen, zodat Listeria niet groeit. Het product wordt echter wel zuurder, maar nog niet beter bestand tegen Listeria. En wat doet het met de smaak? Eurofins heeft specifieke kennis in huis om QA-managers te ondersteunen.”

Betrokken bij productontwikkeling

“Een advies zou zijn om als QA-manager eerder in het productontwikkelingsproces betrokken te zijn en zo mee te denken over welke stappen gezet moeten worden. Wij kunnen deze stappen ondersteunen met wiskundige modellen die de houdbaarheid voorspellen. Zo hebben we bijvoorbeeld bij een klant kunnen borgen dat appeltaart langer in de vitrine kan liggen en dat de sla bij een fastfoodketen langer ongekoeld bewaard mag worden.”

Eurofins kan als kennispartner de QA-manager helpen.”

Hetzelfde geldt voor ondersteuning bij de toenemende vraag naar clean labels. Eurofins kan als kennispartner de QA-manager helpen met deze lastige materie. Het kan goed zijn om gezamenlijk een toolset te ontwikkelen voor productontwikkelaars, de randvoorwaarden waaraan een recept moet voldoen.

Toegenomen voedselfraude

Witteveen ziet ook dat in de coronaperiode voedselfraude is toegenomen. “Bedrijven signaleren dit wel, maar komen vaak niet verder dan steekproeven nemen. Dat werkt niet, fraude moet je monitoren aan de hand van een monitoringsprogramma. Daarnaast is het belangrijk dat iemand in een bedrijf verantwoordelijk gemaakt wordt voor voedselfraude."

"Helaas is fraude niet meer iets van de toekomst, criminelen weten precies de kwetsbaarheden in Nederland te vinden. Olijfolie, speltbrood en honing zijn bekende fraudevoorbeelden. Eurofins verzamelt in Europa allerlei data en voert verschillende tests uit, zodat we trendanalyses per product kunnen laten zien. Ook op dit vlak kunnen wij de drukke QA-manager ondersteunen en meedenken vanuit het product, om zo een risicobeoordeling op te stellen en elk kwartaal te onderhouden.”

Visie ontwikkelen

“Kortom, de QA-manager moet echt gaan managen en een visie ontwikkelen. Wij kunnen hem helpen met het ontwikkelen van dashboards met daarin alle belangrijke data. Dit dashboard geeft aan wat te doen bij een afwijking. Hiermee kunnen we de QA-manager echt ontzorgen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."

Young QA: Hoe ga je om met beslissingen waar je je ethisch niet comfortabel bij voelt?

Young QA: Hoe ga je om met beslissingen waar je je ethisch niet...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Onderzoek: supermarkten promoten gezonde voeding onvoldoende

Onderzoek: supermarkten promoten gezonde voeding onvoldoende

Supermarkten ondernemen nauwelijks stappen om hun assortiment gezonder te maken. Volgens denktank Questionmark bestaat 83 procent van de supermarktaanbiedingen nog altijd uit ongezonde producten. Ekoplaza doet het het beste. Jumbo, Aldi, Albert Heijn en Plus lopen achter.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.